SON DAKİKA
Hava Durumu

Mihail Saakaşvili Ukrayna’da

Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan Mihail Saakaşvili, Ukrayna’da Şegini sınır kapısından girdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2017 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mihail Saakaşvili Ukrayna’da

Daha önce Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan edilen Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı, eski Odesa Valisi Mihail Saakaşvili 10 Eylül tarihinde Ukrayna’ya giriş yaptı.
 
Aktivistler ve milletvekilleri Mihail Saakaşvili’nin Ukrayna’nın batısındaki Şegini sınır kapısından geçmesine yardımcı oldu. Saakaşvili’yi sınırdan geçirmek için milletvekilleri ve Saakaşvili’nin destekçilerinden oluşan bir grup insan Şehini sınır kapısına yaklaştı, hareketi engelleyen araçları yana çekti ve Saakaşvili’yi çember içine alarak Ukrayna’ya geçirdi.
 
Sınır Güvenlik Teşkilatı: Şegini’deki olay, devlet sınırının toplu ihlali 
 
Ukrayna Sınır Güvenlik Teşkilatı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 10 Eylül tarihinde Saakaşvili’nin sınırdan geçirilmesinin Ukrayna devlet sınırının toplu halde yasa dışı ihlali olduğunu kaydetti.



159119



Açıklamada, “Saat 20.00 sularında saldırgan davranan kişiler, Şegini sınır kapısında Ulusal Polis ve Sınır Güvenlik Teşkilatı temsilcileriyle kavga etti, kontrol noktasına girdi, devlet sınırını ihlal etti, milletvekillerinin de bulunduğu bir grup insanın Ukrayna devlet sınırını yasa dışı ihlal etmesine yardımcı oldu” denildi.
 
Sınır Güvenlik Teşkilatı, bahse konu olaylar sırasında birkaç sınır muhafızının ve polisin yaralandığı bildirildi. Sınır muhafızları veya polis görevlilerinin silah kullanmadığı belirtildi.
 
Saakaşvili Lviv’de yanlılarıyla görüştü
 
Ukrayna devlet sınırından geçtikten sonra Mihail Saakaşvili Lviv şehrine geldi. Saakaşvili’yi karşılayanlar arasında Batkivşçina partisinin parlamento grubu başkanı Yuliya Timoşenko, Batkivşçina milletvekili Sergey Vlasenko, milletvekilleri Dmitriy Dobrodomov, Yuriy Derevyanko ve başka yanlıları vardı.
 
Ukrayna’ya dönmesine yardımcı olan herkese teşekkür eden Mihail Saakaşvili, “pasaportunu sınır muhafızlarına vermesini” engellemeye çalışan yönetimin eylemlerini eleştirdi ve Ukraynalıların onuru olan insanlar olduğunu, onlardan gurur duyduğunu kaydetti.
 
Saakaşvili, “Böyle Ukrayna için hayatımı vermeye hazırım, çünkü Ukrayna başarılı olursa, süper devlet olacak” ifadelerini kullandı.
 
Mihail Saakaşvili, gelecek ile ilgili planlarını paylaşmadı.
 
Saakaşvili’nin sınırdan geçmesine yardımcı olanlara dava açıldı
 
Mihail Saakaşvili’nin yasa dışı olarak Ukrayna sınırından geçmesi ile ilgili dava açıldı.
 
Ukrayna İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Artyom Şevçenko, “Lviv bölgesi polisi mahkeme öncesi soruşturmalar listesine, videoda da görülen “Ukrayna Devlet Sınırından Yasa Dışı Olarak Kişi Geçirilmesi” maddesinin öngördüğü belirtiler ile ilgili bilgileri dahil etti. Bunlar arasında yer alan Ukrayna devlet sınırından yasa dışı olarak kişilerin geçirilmesi, benzer eylemlerin yönetilmesi ya da tavsiye, yönergelerle, araç sağlanması veya engellerin kaldırılmasına yardımcı olunması, taşıtlar ya da suçun işlendiği diğer araçlar müsadere ederek 2-5 yıl hapis cezasının verilmesini öngörüyor. Tekrar veya önceden anlaşmalı olarak gerçekleştirilen aynı eylemler 3-7 yıl hapis cezası ve suç işleme araçlarının müsaderesini öngörüyor” diye kaydetti.





Bilindiği gibi, Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı ve eski Odesa Valisi Mihail Saakaşvili, daha önce duyurduğu gibi 10 Eylül tarihinde Ukrayna’ya giriş yapmaya çalıştı. Saakaşvili, Polonya’nın Przemyśl şehrinden Kiev’e trenle gelmeyi planlıyordu. Ancak Przemyśl-Kiev treninin yönetimi Saakaşvili’nin treni terk etmeden trenin hareket etmeyeceğini duyurdu. Ardından Saakaşvili otobüse binerek Şegini sınır kapısına geldi. Polonya kontrol noktasından geçen Saakaşvili, Ukrayna sınırının kapalı olduğundan dolayı birkaç saat nötr bölgede bekledi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.