SON DAKİKA
Hava Durumu

Moskova'daki silahlı saldırının arkasında Rus istihbaratı mı var?

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırının ardından Rus istihbaratının saldırnının azmettiricisi olduğu fikri, gündem konusu olmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moskova'daki silahlı saldırının arkasında Rus istihbaratı mı var?

Kürşad İsmayıl/QHA Ankara

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırının ardından Rus istihbaratının saldırınının azmettiricisi olduğu fikri, gündem konusu olmaya devam ediyor. Doğu Avrupa merkezli basın kuruluşu NEXTA ve benzeri kuruluşlar, saldırıyı analiz ettiği bir yazı dizini hazırladı. Saldırıda çekilen görüntüler içinde var olan çelişkileri gün yüzüne çıkaran uzmanlar, hem saldırıda hem de silahlı kişilere yapılan operasyon sırasında benzer giyimli insanların olduğuna dikkat çekti.

Salondan alınan fotoğraflarda çelişkilere ilişkin NEXTA uzmanları, "Fotoğrafta benzer giyimli, mavi kazaklı ve kot pantolonlu birkaç adamın önce birbirlerine şüpheyle baktığı, ardından kalabalığa "kapıları kapatmaları" çağrısında bulunduğu ve bu durumun büyük bir insan hayatı kaybına yol açtığı görülüyor" ifadelerini kullandı. NEXTA, Rusya'daki terör saldırılarıyla ilgili temiz bir itibardan uzak oldukları için bunların FSB memurları olabileceğini varsaydı.

SALONDA BULUNAN MAVİ TİŞÖRTLÜ İNSANLAR, OPERASYONDA DA VARDI

Salonda ve operasyonda bulunan mavi tişörtlü adamları ele alan analistler, "Açık kaynak bilgilerini incelemeye devam ederek şüphelerimizi uyandıran mavili adamları tespit etmeye çalıştık. Videonun kalitesinin düşük olması nedeniyle bu adamların yüzlerini açık veri tabanıyla karşılaştırmak zor. Ancak yine de FSB memuru olduğu iddia edilen birini bulmayı başardık" dedi.

Yaşanan olayın nasıl gerçekleştiğini aydınlatan uzmanlar, "Konser salonundaki videoda, bir an mavili adamlardan birinin herkes gibi salonu terk etmek yerine en üst sıradan aşağı indiği görülüyor. Daha sonra kapıların kapatılması çağrılarına destek veriyor. Yüzü açıkça görülebiliyor, bu yüzden çok benzer bir kişinin fotoğrafını açık kaynaklarda bulmayı başardık" açıklamasını yaptı.

Yayımlanan fotoğrafın Rusya Belediye Bütçe Kurumuna bağlı Sosenskoye Spor Merkezi internet sitesinde yayımlandı. Fotoğrafta bir bilek güreşi yarışmasında üçüncülük ödülü alan bir adam görülüyor. Kompozisyon ve genel yüz özellikleri, konser salonundaki mavi renkte giyinen kişilerden birine oldukça benziyor. Bu araştırma sırasında da ilginç bilgilerle karşılaştı. Spor merkezinin bulunduğu Moskova'nın Sosenskoye ilçesinde, Rus Dış İstihbarat Teşkilatının genel merkezinin bulunduğunu aktardı.

Silahlı saldırganlardan birinin tutuklanmasına ilişkin görüntülerde kolluk kuvvetlerinin sivil kıyafetlerine de dikkat çekildi. Görüntülerde müdahele eden kolluk kuvvetinden bir kişinin de giyiminin mavi olduğu kaydedildi. Uzmanlar konuya ilişkin, "Gizli polislerin bu popüler renkleri kalabalığın arasından sıyrılmamak ve aynı zamanda bir "dost" veya "düşman" işaretine sahip olmak için kullandıklarını varsayıyoruz" ifadelerini kullandı.

Üstelik çekim öncesi salondaki videonun görüntüleri incelendiğinde araştırma grubu, videoyu çekenin arkasında oturan başka bir mavili adamı fark etti. Bu iddia edilen FSB memurunun yüzü, teröristlerden birinin gözaltına alındığı görüntülerle karşılaştırıldı. Evet, yüzü bir maskeyle gizlenmiş ama yüz hatları, başının şekli, gözlerinin konumu onun aynı kişi olduğunu gösteriyor.

Konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ertesi günü, Rus propagandacılar, konser katılımcılarından birinin "çıplak elleriyle teröristi bayıltmayı ve düzinelerce insanı kurtarmayı başaran" sözde kahramanca eylemiyle ilgili bir video röportajı yayınladı. 

Videoda sözde kahramanın yüzünü gizlemek için sırtı kameraya dönük olarak oturduğu ve yine mavi bir sweatshirt giydiği dikkat çekiyor. Ayrıca sözde kahramanımızın teröristlerin tutuklanması sırasında özel servislerde gördüğümüz şapkaya benzer bir şapka takarak röportajlar verdiği de görülüyor.

Konuyu değerlendiren uzmanlar, "Özetlemek gerekirse, bu kişilerin özel servislerin üyeleri olduğunu yüzde yüz güvenle söyleyemeyiz, ancak aynı zamanda bu trajedinin tüm tuhaflıklarını ve tutarsızlıklarını da görmezden gelemeyiz, bunlardan biri de bu insanların olay sırasında ortaya çıkmasıdır. terörist saldırısı. Sivil kıyafetli özel hizmet ajanlarıyla karşı karşıya kalan kişiler, onları davranışlarından, giyim tarzından ve jestlerinden tanıyabiliyor. "Mavili Adamlar" kendilerini gizlemeye bile çalışmayan özel servis ajanlarına benziyor" açıklamasını yaptı.

RUSYA KARIŞTI: MOSKOVA'DA SİLAHLI SALDIRI

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda, ölenlerin ve çok sayıda yaralının olduğu kaydedildi. Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen saldırıda, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde kamuflajlı kıyafetler giyen 5 kişinin kişinin otomatik silahlarla içeride ateş açtığı görülmüştü.

Konser salonunun yer aldığı binada büyük çaplı yangın da meydana gelirken olay yerine çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.