SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonyalı çiftçilerin şiddetli tarım eylemi devam ediyor

Ukrayna tahıllarının ihracatını öne sürerek AB'nin tarım politikasını eleştiren Polonyalı çiftçiler, 20 Mart'ta başkentte bir kez daha protesto düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonyalı çiftçilerin şiddetli tarım eylemi devam ediyor

Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahıllarının ilgili ülkelere ihracatı, Avrupa ülkeleri aracılığıyla sağlanmaya çalışılıyor. Ukrayna'nın tahıl ihracatını öne sürerek Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikasını (Yeşil Anlaşma) eleştiren Polonyalı çiftçiler aylardır protesto eylemleriyle Varşova ve Kıyiv hükûmeti arasındaki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. 

POLONYALI ÇİFTÇİLER GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR

Ukrayna tahıllarını taşıyan tırların önünü kapatarak ve tahılları yere saçarak eylem yapan Polonyalı çiftçiler, dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. Çiftçiler bu kez de 20 Mart 2024 tarihinde idam sahnesini tasvir ederek, "Yeşil Anlaşma Polonya tarımının ölümü demektir" sloganı attı. Başkentteki yolları trafiğe kapatan çiftçiler, polislerin müdahalesine havai fişek ve gaz bombasıyla karşılık verdi. Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'ın yeniden gündeme getirdiği habere göre, protestonun organizatörü Lukasz Komorowski, Yeşil Anlaşmanın sona ermesi için çağrıda bulundu. 

UKRAYNA TAHILLARININ İLGİLİ ÜLKELERE İHRACATI

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi üçüncü yılına girdi. Savaşın başlamasıyla Vladimir Putin idaresindeki Rusya, Ukrayna tahıllarını abluka altına alarak ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç edilmesini engelliyor. Aynı zamanda tahıl limanlarını bombalayan Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilerek dünyayı gıda kriziyle tehdit etti.

Engellere takılan Ukrayna tahılları, Polonyalı çiftçilerin Avrupa ülkeleri üzerinden ilgili ülkelere tedarik edilmesini şiddetle protesto ediyor. Polonyalı yetkililer, çiftçilerin gerekli cezaya çarptırılacağını söylese de Ukraynalı yetkililerle müzakere konusunda anlaştıklarını öne sürdü. Ukraynalı yetkililer ise söz konusu iddiayı yalandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.