SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus muhalif Navalnıy cezaevinde öldü

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy’nın 16 Şubat 2024 tarihinde cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus muhalif Navalnıy cezaevinde öldü

Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanan Rus muhalif Aleksey Navalnıy, 16 Şubat’ta cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), Navalnıy’ın yürüyüşten sonra kendini iyi hissetmediğini ve bilincini kaybettiğini belirtti. FSİN tarafından yapılan açıklamada ölüm nedeninin araştırıldığı ifade edildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Navalnıy'nin ölümü konusunda bilgi verildiğini ve bu durumun standart prosedürlere uygun olarak inceleneceğini açıkladı.

RUS MUHALİF POLİTİKACI ALEKSEY NAVALNIY OLAYI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli rakibi olarak kabul edilen Navalnıy, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Sibirya’dan Moskova’ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği iddia edilmişti. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı.

Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü. Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Navalnıy’ın zehirlenerek susturulmaya çalışıldığını ifade etti. NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Navalnıy’ın zehirlenmesi ile ilgili ayrıntılı bir soruşturma yürütmeye talep ederken, Rusya Navalnıy’ın zehirlenmesiyle ilgili suçlamaları reddetti.

Alman hükûmeti, Berlin’de tedavisi devam ettiği sırada Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kesinlikle zehirlendiğini açıkladı. Dönemin hükûmet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Navalnıy’ın Noviçok grubuna ait bir maddeyle zehirlendiğini gösteren tartışmasız kanıtlara ulaşıldığını belirtti. Zehirlenme olayını Navalnıy’a yapılan bir saldırı olarak nitelendiren Seibert, Alman hükûmetinin bunu sert bir şekilde kınadığını kaydetti. Daha sonra, Fransa ve İsveç’ten iki uluslararası laboratuvar, Navalnıy’ın Noviçok klasmanındaki kimyasal bir maddeyle zehirlendiğini doğruladı. Navalnıy, 22 Eylül’de tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalnıy, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla tanınıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Moskova’yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme, Navalnıy’ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti. Tedavi gördüğü Almanya’dan döner dönmez, Moskova’da havalimanında gözaltına alınan Rus muhalif Aleksey Navalnıy hakkında 18 Ocak tarihinde tutuklama kararı alındı.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine Navalnıy aleyhinde açılan dava 2 Şubat tarihinde Moskova Şehir Mahkemesinde görüldü. 2021 yılında Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrildi. Rus yargısı, 6 ayrı suçlamadan hüküm verdiği Navalnıy'ı 11 buçuk yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Ardından Navalnıy'a 19 yıl hapis cezası daha verilmişti. 

MUHALİF NAVALNIY'IN PUTİN'DEN NE FARKI VAR?

Rusya'da hapis cezasına çarptırılan ve bugün hayatını kaybeden muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın ekibi, Kırım'ı Rus toprağı olarak gösteren harita yayımlamıştı. Navalnıy'ın ekibindeki yöneticilerden Leonid Volkov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un haritayı düzeltme talebini reddetmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.