SON DAKİKA
Hava Durumu

Slovakya, Azerbaycan ile AB arasında köprü olmak istiyor

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovakya ekonomisini desteklemek ve ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla Azerbaycan'ı ziyaret ederken, Slovakya'nın Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında bir köprü görevi görmek istediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 20:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Slovakya, Azerbaycan ile AB arasında köprü olmak istiyor

Geçen yıl yeniden seçilmesinden bu yana AB dışına ilk seyahatini 7 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştiren Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovakya ekonomisini desteklemek ve ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla Azerbaycan'ı ziyaret ederken, Slovakya'nın Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında bir köprü görevi görmek istediğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katıldığı ortak basın toplantısında Fico, Aliyev'i Bratislava'yı ziyaret etmeye davet ederken, "Slovakya, Azerbaycan ile Avrupa Birliği arasında bir köprü olmak istiyor" açıklamasını yaptı. Fico, "Ayrıca ülkenizdeki durum hakkında AB'ye objektif bilgiler sunmak istiyoruz" diye ekledi.

Azerbaycan cumhurbaşkanı ise ziyaretin Slovakya ile Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir sayfayı temsil ettiğini ve ortak yolun çok başarılı olmasını umduğunu söyledi.

Fico, Aliyev'e "Siz (Azerbaycan) egemen bir ülkesiniz ve konu egemenlik söz konusu olduğunda örnek bir milletsiniz" diyerek, Slovakya'nın da egemen bir dış politika yürütebilmesi için aynı yaklaşımı uygulamaya çalışacağını ekledi.

Aliyev, Slovak şirketlerinin Karabağ'da faaliyet göstermeye başladığını da kaydetti. Fico, “Slovak şirketlerinin Karabağ'ın kurtarılmış topraklarındaki işleyişinden bahsettik. Bir Slovak şirketi tarafından inşa edilmiş akıllı bir köyümüz var” ifadelerini kullandı.

RUS GAZININ KESİLMESİ

Azerbaycan ziyaretinde Fico'ya Slovakya Ekonomi Bakanı Denisa Saková, Savunma Bakanı Robert Kaliňák ve Dışişleri Bakanı Juraj Blanár'ın yanı sıra çok sayıda Slovak iş adamı eşlik etti. Slovaky ve Azerbaycan, savunma ve enerji endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde yeni geliştirilmiş işbirliğini tartıştı.

Aliyev, “Azerbaycan şu anda sekiz ülkeye gaz ihraç ediyor. Umarım Slovakya dokuzuncu olur” dedi.

Saková, "Slovakya'nın tedarikleri çeşitlendirebilmemiz ve Rus gazından kendimizi kesebilmemiz için Azerbaycan'dan Slovakya'ya gaz ithal etmek için her türlü çabayı göstereceğiz" açıklamasını yaptı.

AVRUPA KOMİSYONU, AZERBAYCAN İLE ENERJİ İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRDİ

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de aynı yılın Temmuz ayında Azerbaycan'a dönerek doğal gaz ithalatını artırma ve boru hattının genişletilmesini destekleme yönünde bir anlaşma önerdi.

Von Der Leyen, Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmak için alternatif doğal gaz kaynakları bulmak için bu adımı atmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.