SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk dünyasının büyükelçileri Kocaeli’de gençlerle buluştu

Azerbaycan, Kazakistan ve KKTC’nin Ankara büyükelçileri, Türk Dünyası Gençlik Buluşması’nın ikinci gününde gençlerle bir araya geldi. Büyükelçiler, Türk dünyasında kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi ve dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2026 23:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2026 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk dünyasının büyükelçileri Kocaeli’de gençlerle buluştu

Cihan Özkan
QHA/Ankara

AK Parti Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığı koordinasyonunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 9–11 Ekim 2026 tarihlerinde “Ortak Miras, Tek Yürek” mottosuyla düzenlenen Türk Dünyası Gençlik Buluşması ikinci gününde panellerle devam etti.

Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) üye ve gözlemci ülkelerinden, dünyanın dört bir yanındaki Türk topluluklarından ve Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 500 genci bir araya getiren programın ikinci gününde “Türk Dünyası’nın Gelecek Vizyonu: Gençlik, İş Birliği ve Diplomasi”, “Türk Dünyasında Ortak Hafıza: Geleneksel Medyada Güç Birliği”, “Dijital İpek Yolu: Sosyal Medyada Gençlik ve Etkileşim” başlıklı paneller icra edildi.

Programın açış konuşmasını yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, buluşmanın Türk dünyasında kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi ve iş birliğini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Zorlu, “Şu anda biz kardeşiz ve kardeşliğimizi geleceğe taşıyacak adımları nasıl atabiliriz, iş birliğimizi nasıl artırabiliriz, bunu anlamak ve çözüm bulmak için buradayız.” diyerek gençlerin bu birlikteliği geleceğe taşıyacağını vurguladı.

TDT bünyesinde 30’dan fazla alanda iş birliği yürütüldüğünü kaydeden Zorlu, Türkiye’nin 7 Türk devletiyle son 5 yıldaki toplam dış ticaretinin 115 milyar dolara, geçen yıl ise 26 milyar dolara ulaştığını söyledi. Zorlu, bu ülkelerin Türkiye’nin dış ticaretindeki yaklaşık yüzde 4,5’lik payını yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

“TURAN İDEALİNİN AÇILIŞ KAPISI TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİDİR”

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Türk dünyası açısından önemine dikkat çeken Zorlu, “Turan dediğimiz bu idealin açılış kapısı da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğidir, dostluğudur ve iş birliğidir.” ifadelerini kullandı. Son dönemde Türk ve Azerbaycan dijital medyasında yürütülen dezenformasyon kampanyalarına karşı “Bir millet, iki devlet” şiarını vurgulayan Zorlu, gençleri dezenformasyon ve provokasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

29–30 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilecek TDT Devlet Başkanları Zirvesi’nde önemli kararlar alınacağını belirten Zorlu, Türk devletleri arasında kimlikle seyahatin genişletilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Zorlu ayrıca, Zengezur Koridoru’nun demir yolu ve ulaşım ağlarıyla Orta Koridor’a bağlanmasının stratejik önemini de vurguladı.

“TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİNE HİÇBİR ŞEY ZARAR VEREMEZ”

AK Parti Türk Devletleri ile İlişkiler Başkan Yardımcısı Meryem Aybike Sinan Gündoğdu’nun oturum başkanlığını yaptığı Türk Dünyası’nın Gelecek Vizyonu: Gençlik, İş Birliği ve Diplomasi başlıklı panelde konuşan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Aslanov ise sosyal medyadaki spekülasyon ve dezenformasyonlara değinerek Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bunlardan etkilenmeyeceğini vurguladı.

Aslanov, “Sosyal medyadaki spekülasyon ve dezenformasyonlara rağmen Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin kökleri çok derindedir ve bu kardeşliğe hiçbir şey zarar veremez.” diyerek iki ülkenin “Bir millet, iki devlet” anlayışına bağlılığını dile getirdi.

Bu mirası geleceğe taşıma sorumluluğunun gençlerde olduğunu belirten Aslanov, “Türk dünyası bizim ailemizdir.” sözleriyle gençleri ortak değerlere ve kardeşlik bağlarına sahip çıkmaya çağırdı.

“TÜRK DÜNYASI GEÇLERİMİZİN KALBİNDE OLMALI”

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sapiyev Yerkebulan Onalbekuly de 20 yılı aşkın süredir Türk dünyasına hizmet etmekten gurur duyduğunu belirterek gençleri de bu sorumluluğu üstlenmeye çağırdı. “Türk dünyası bilinci gençlerimizin kalbinde olmalı.” diyen Onalbekuly, buluşmanın Türk dünyası için birlikte çalışma fırsatına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kazakistan’ın Türk dünyasının kurumsallaşmasına katkılarını da anlatan Onalbekuly, ülkesinin Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 2006 Antalya Zirvesi’nde sekreterya, Aksakallar Konseyi ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) kurulmasını önerdiğini hatırlattı. Bu önerilerin hayata geçirildiğini belirten Onalbekuly, 2009 Nahçıvan Zirvesi’nde kurulan Türk Konseyinin bugünkü Türk Devletleri Teşkilatının temelini oluşturduğunu kaydetti.

“HAKSIZ İZOLASYONA KARŞI DAYANIŞMA BEKLİYORUZ”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ise Avrupa Birliği’nin (AB) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) verdiği desteğe dikkat çekerek Türk dünyasına daha da güçlü dayanışma çağrısında bulundu.

“AB'nin GKRY’ye verdiği desteğe karşı Türk dünyasından da KKTC'ye uygulanan haksız izolasyonlara karşı dayanışma bekliyoruz.” diyen Korukoğlu, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de Türk dünyası için önemli bir jeoekonomik ve jeopolitik bağlantı noktası olduğunu vurguladı. Korukoğlu, TDT’ye tam üyelik hedeflerinin stratejik vizyonlarının bir parçası olduğunu belirtti.

“DERS KİTAPLARI ORTAK BAŞARILARA DAHA FAZLA YER VERMELİ”

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev de Türk dünyasında ortak hafızanın güçlendirilmesi için alfabe, dil ve tarih alanındaki çalışmaların önemine dikkat çekti. Raev, “Tarih ders kitaplarımız, ortak medeniyetimizin büyük şahsiyetlerine ve başarılarına daha fazla yer vermelidir.” diyerek ortak mirasın eğitim yoluyla gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Türk Dünyası'nın Geleceği: Gençlik, Kimlik ve Ortak Vizyon oturumunun başkanlığını ise Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Sadullah Gülten üstlendi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Eskişehir Anadolu Üniversitesinden Prof. Dr. Haşim Şahin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Mesut Karakulak da Türklerin tarihî ve kültürel mirasını, yetişmiş insan gücünü ve Türk dünyasının ortak geleceğinde gençliğin, ortak alfabenin ve iş birliğinin önemini ele aldı.

Dr. Medihanur Argalı’nın moderatörlüğündeki Dijital İpek Yolu: Sosyal Medyada Gençlik ve Etkileşim panelinde ise İlkin Hasani, Gulnaziya Zaripova, Maftuna Holmurotova, Aizada Zhamgyrchieva ve Cengiz Çalıkoğlu, Türk dünyası gençlerinin dijital ortamda ortak bir dil geliştirmesi, kültürel mirasın yeni nesil içeriklerle aktarılması ve dijital diplomasi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Etkinlik üçüncü ve son gününde çeşitli kültürel faaliyetlerle devam edecek.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.