SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk fizikçi 175 yıldır çözülmeyen gizemi çözdü: Harvard ödüllendirdi

Türk fizikçi Furkan Öztürk, bilim insanlarının 175 yıldır çözemediği, 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı "çığır açıcı" keşfi ile Harvard Üniversitesi tarafından ödüle layık görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk fizikçi 175 yıldır çözülmeyen gizemi çözdü: Harvard ödüllendirdi

Nobel ödüllü bilim insanı Jack Szostak'ın "çığır açıcı" olarak tanımladığı, Türk fizikçi Furkan Öztürk'ün bilimin 175 yıldır çözemediği 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına dair gizemi ortaya çıkardığı keşfi, Harvard Üniversitesince ödüle layık görüldü.

Türk fizikçinin sahibi olduğu Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünün "Gertrude ve Maurice Goldhaber" ödülü, her yıl deneysel ve teorik alanda çalışan üstün nitelikli az sayıdaki araştırmaya imza atan doktora öğrencilerine veriliyor. Öztürk, geçen 175 yılda bilimin peşinden koştuğu bu gizemi ortaya çıkaran keşfi ile bilim dünyasında yeni heyecanlar yarattı.

ÖNEMLİ PLATFORMLARDA ANLATMAYA DEVAM EDİYOR

Türk fizikçi Öztürk, dünyanın en iyi üniversiteler sıralamasının zirvesinde yer alan Harvard'ın prestijli ödülünü getiren başarı hikayesindeki merak edilenleri anlattı. Keşfin yayımlanması ve haberinin yapılmasının ardından gerek Türkiye gerekse dünya bilim çevrelerinden çok önemli geri dönüşler aldığını aktaran Öztürk, geçen sürede yaptığı çalışmaların sonuçlarını önemli platformlarda anlatmaya devam ettiğini bildirdi.

"HİÇ DİNLENMEMEK ÜZERE YOLA ÇIKANLAR, ASLA YORULMAZLAR"

Furkan Öztürk, çalışmaları sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar, asla yorulmazlar" sözünü aklından çıkarmadığını vurguladı. Weizmann Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bulunduğunu belirten Öztürk, buralarda yaptığı deneyler ışığında birinci yazar olduğu iki yeni makalenin daha yayımlandığını kaydetti. Öztürk, doktora tez danışmanı Dimitar Sasselov'un yeni fikirler üretebilmesi için kendisini her zaman desteklediğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.