SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'deki seçimler için Ukrayna'da oy kullanma işlemi başladı

Rus işgal saldırıları altındaki Ukrayna'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için bugün saat 09.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'deki seçimler için Ukrayna'da oy kullanma işlemi başladı

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için seçim heyecanı sürüyor. Vatandaşlar 14 Mayıs 2023 Pazar günü Türkiye'de kurulacak sandığın başına gidecek. Türk dünyası başta olmak birçok ülkede Türk vatandaşlar oy kullanmaya başladı. Seçmenler gümrük kapılarında ve resmi kurumlarda kurulan sandıklarda 14 Mayıs'a kadar oy kullanabilecek.

TÜRK SEÇMENLER İÇİN RUS SALDIRILARI ALTINDAKİ UKRAYNA'DA SANDIK KURULDU

Rus işgal saldırılarıyla mücadele eden Ukrayna'da yaşayan Türk seçmenler için de bugün sandıklar kuruldu. Türk vatandaşları, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçiliğinde ve Odesa Konsolosluğunda bugün saat 09.00'da (Türkiye saati ile) oy kullanmaya başladı.

Image

OY KULLANMA İŞLEMİ 3 GÜN SÜRECEK

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Ukrayna'da oy kullanma işleminin 3 gün süreceğini duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Güldere, "Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Kıyiv Büyükelçiliğimizde ve Odesa Başkonsolosluğumuzda oy kullanma işlemleri başladı. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı tüm vatandaşlarımızı bugün, yarın ve Pazar günü 09.00-21.00 saatleri arasında oy vermeye bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin olmazsa olmazıdır. O yüzden bu kapsamda yurt dışındaki vatandaşlarımızın bu hakları en iyi şekilde kullanabilmeleri için gerekli hukuki düzenlemeleri uzun süre önce hayata geçirdik" değerlendirmesini yapan Güldere, Rus saldırıları yüzünden çok sayıda Türk vatandaşın ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Güldere, vatandaşları oy kullanmaya davet etti. 

Image

BU SENE OY KULLANAN VATANDAŞLARIN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

Yurt dışında 6. kez Türk seçmenler için sandık kurulduğunu vurgulayan Güldere, "Bu kararın ne kadar doğru olduğunu her seçimde daha fazla yurt dışı seçmenin oy kullanmasından görebiliyoruz. 2014`teki ilk yurt dışı oy kullanma döneminde yüzde 20`yi bulmayan oy verme oranı 2018`de yüzde 50`yi aştı. Bu sene de şu ana kadar 1 milyon 150 binin üzerinde oy kullanılmış durumda" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.