SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin ilk astronotu ne zaman uzaya çıkıyor?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeavcı, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru hareket edecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'nin ilk astronotu ne zaman uzaya çıkıyor?

Türkiye Cumhuriyeti, 2024 yılında bir ilki gerçekleştirerek yıllarca süren çalışmaların ardından ilk astronotunu uzaya gönderecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının girişimleriyle Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bir ilke imza atacak. 

TÜRKİYE'NİN İLK ASTRONOTU ALPER GEZERAVCI, 17 OCAK GECESİ HAREKET EDECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, astronot Gezeravcı'nın Ax-3 mürettebatıyla birlikte 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru hareket edeceğini duyurdu. Bakan Kacır, "Bu tarihi görev, Türkiye'nin uzay bilimi çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, gelecek nesiller için de büyük bir ilham kaynağı olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Uzay yolcusu Gezeravcı ise Floria'da olduğunu belirttiği 3 Ocak 2024 tarihli açıklamasında "Operasyonel sürecin ilk adımı olan karantina bugün başlıyor" dedi. Mürettebatın 1.5 gün sürecek olan yolculuğun ardından 19 Ocak 2024'te Uluslararas Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN İLK UZAY MACERASI İÇİN HATIRA PULU OLUŞTURULDU

Öte yandan Türkiye Uzay Ajandı (TUA) ile Posta Telgraf Teşkilatı Müdürlüğü (PTT) tarafından Türkiye'nin ilk uzay yolculuğuna ilişkin hatıra pulu tasarlandı. Pulda, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı için oluşturulan logo, Türkiye Uzay Ajansı logosu, 8 köşeli Selçuklu yıldızı, Türk bayrağı ve Alper Gezeravcı'nın silüeti yer alıyor. 

Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya gönderiliş tarihi belli oldu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.