SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Güldere'den veda mesajı

Ukrayna'daki görev süresini dolduran Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, yurda dönmeden önce veda mesajı yayımladı. Büyükelçi Güldere video mesajında, yaklaşık 5 yıl boyunca görev süresince yapılan faaliyetlere ve Ukrayna ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilere dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2023 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Güldere'den veda mesajı

Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, görev süresinin sona ermesi nedeniyle bugün veda mesajı yayımladı. Yaklaşık 5 yıldır Ukrayna'da görevini icra eden Büyükelçi Güldere, veda mesajını Türkçe ve Ukraince dile getirdi. Yakın zamanda yurda dönecek olan Güldere video mesajında görevi esnasında Ukrayna'da Kovid-19 salgınına ve Rus saldırılarına tanıklık ettiğini vurguladı. 

BÜYÜKELÇİ GÜLDERE VEDA İÇİN VİDEO MESAJ YAYIMLADI

Büyükelçi, Ukrayna ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yakın zamanda arttığına dikkat çektiği konuşmasında çok sayıda üst düzey toplantıların yapıldığını kaydetti. Güldere, görevi boyunca iki ülke arasında gerçekleşen anlaşmaları ve faaliyetleri şu şekilde sıraladı:

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ANLAŞMALAR VE FAALİYETLER

"Bu süre boyunca yıllardır beklenen Serbest Ticaret Anlaşaması (STA) dahil birçok alanda belge imzalandı. Size de faydası dokunacak bu anlaşmalar faaliyete geçtikçe ülkelerimiz ve halklarımız eminim daha da yakınlaşacak. Savaşa rağmen geçen sene (2022) 8 milyar dolarla rekor kıran ikili ticaret, STA'nın devreye girmesi ve savaşın sona ermesiyle muhakkak daha da yükselecektir. 2021 yılında Ukrayna'dan Türkiye'ye giden 2 milyon turist sayısı savaş sonrasında şüphesiz yeni rekorlara uzanacak.

İKİ HALK TEK KALP KONSERİ

Savaş esnasında Kıyiv'e gelen cesur sanatçılarımızla 'İki Halk Tek Kalp' konseri yaptık. İlerde çok daha görkemli etkinlikler göreceğiz. Görev sürem boyunca Ukrayna'daki vatandaşlaırmızın haklarının korunmasına özel önem verdik. Sınır geçişlerinde yaşanan sorunlar, velayet meseleleri, mahkum nakilleri, öğrenci sorunları gibi meselelerde Konsolsoluklarımız sizin hizmetinizde oldu. Kıyiv'de Hukuk Müşavirliğimizi hizmete alarak bu gayretlerimizi artırdık. Savaş nedeniyle pek çok ülke Ukrayna'da konsolosluk hizmeti vermezken Kıyiv ve Odesa'daki Konsolosluklarımız hep açıktı.

"UKRAYNA'DAKİ KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ"

Şartlar el verdiğinde Ukrayna'da yeni hizmetler yapmak için gerekli planlamaları yaptık. Türk Okulu açılması talebinizi de biliyor, bu konuda da çalışıyoruz. Bunun yanında TİKA (Türk İşbilriği Koordinasyon Ajansı) Ofisimiz ve Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Türk insanının müşfik yardım elini Ukraynalı dostlarımıza uzatıyor, Türkçe öğrenmek isteyenlere bu imkanı sunuyor, Ukrayna'daki kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. 

GÜLDERE: SAVAŞIN BİR AN ÖNCE SONA ERMESİNİ DİLİYORUM

Görevim boyunca ülke genelindeki tesislerinizi, işletmelerinizi ziyaret ettim, çayınızı içtim. Hem salgında hem savaşta üstlendiğiniz sosyal sorumluluk projelerinizi bizzat gördüm, iftihar ettim. Hem sizden hem misafir olduğum Ukrayna'daki Kırım Tatarı, Gagavuz ve Ahıskalı kardeşlerimden keza Azerbaycan diasporasından her zaman her yerde büyük konukseverlik gördüm. Misafirperverliğiniz için hepinize teşekkür ediyorum, elleriniz dert görmesin"

Güldere, mesajını "Savaşın bir an önce sona ermesini diliyorum." ifadesiyle sona erdirdi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.