SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Barış Zirvesi'ne Türkiye adına Hakan Fidan katılacak

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına yönelik olarak başlattığı topyekûn işgal girişimi karşısında adil bir barışın inşa edilmesi amacıyla düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'ne katılacak.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Barış Zirvesi'ne Türkiye adına Hakan Fidan katılacak

Rusya'nın Ukrayna anakarasına yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimi karşısında bir barış süreci başlatma, bir güven ortamı tesis etme ve sürece yönelik olarak ileride atılabilecek adımlar için fikirlerin ana hatlarını belirleme hedefiyle toplanan Ukrayna Barış Zirvesi, bugün başlayacak. 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre'nin Bürgenstock kentinde tertip edilecek zirvede Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yer alacak.

HAKAN FİDAN AÇILIŞ OTURUMUNDA KONUŞACAK

Zirvenin açılış oturumunda hitap edecek olan Bakan Fidan, çatışmaların Ukrayna üzerindeki yıkıcı etkisinin büyüdüğünü ayrıca bölgesel ve küresel düzeydeki olumsuz sonuçlarının derinleştiğini dile getirecek.

Hakan Fidan, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yayılması ve kitlesel imha silahlarına başvurulması riskinin artmakta olduğunu ve Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını desteklediğini bir kez daha yineleyecek.

Öte yandan Fidan, zirvede gerçekleştireceği konuşmada, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi gibi çabalara öncülük ettiğini ve Mart 2022'de İstanbul'daki müzakerelere Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını anımsatacak.

Bakan Fidan, ayrıca Türkiye'nin savaşın bir an önce diplomasi ve müzakereler yoluyla, barışçıl yollarla son bulmasını savunduğunu, bu temelde Türkiye'nin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasına yönelik uluslararası çabalara elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu vurgulayacak.

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ

Barış Zirvesi programı, "barış formülü"nün üç noktası olan nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyut üzerine genel oturumlar ve tartışmaları öngörüyor. Zirvede, dünyanın dört bir yanından 57 devlet ve hükûmet başkanının da aralarında bulunduğu, 92 ülke ve 8 uluslararası kuruluştan oluşan 100 delegasyon yer alacak

Rusya'nın katılmayı reddettiği ve bu sebeple davet edilmediği organizasyon çerçevesinde, tüm katılımcılara Ukrayna'da adil ve sürdürülebilir bir barışa ilişkin vizyonlarını ifade etme fırsatı verilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.