SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukraynalı uzman: "Kırım’da ademi merkezileşme süreci çok ileri gitti"

İlka Kuçeriv Demokratik İnisiyatifler Vakfı Müdürü İrina Bekeşkina, Kırım’da ademi merkezleşme sürecinin çok ileri gittiğini, ancak sürecin halka değil, yerel elit tabakaya yaradığını ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2017 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2017 16:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı uzman: "Kırım’da ademi merkezileşme süreci çok ileri gitti"

İlka Kuçeriv Demokratik İnisiyatifler Vakfı Müdürü İrina Bekeşkina, Ukrayna yönetiminin Kırım’ı 1991-2013 yılları arasında bağlılıkları karşısında Kırım’daki yöneticilerin eline bıraktığını ifade etti.



 



160325



 



Radyo Hayat’ta konuşan Bekeşina, “Bana göre Ukrayna yönetimi Kırım ve Donbas’ı 1991-2013 yılları arasında bağlılıkları karşılığında şahsi kulanım için serbest bıraktı. Yani Kırım aslında hiçbir zaman merkezden yönetilmiyordu, ancak yarımadada istedikleri her şeyi yapma olanakları varken Kırımlı yöneticilerin Ukrayna’ya bağlı kalması ve merkezi yönetimi desteklemeleri bekleniyordu” diye kaydetti.



 



Kırım’daki olayların beklenmeyen bir yönde geliştiğini belirten uzman, “Rusya özellikle bütçeden ödenekler ayırarak Kırım’daki Rus yanlısı sivil kuruluşları destekliyordu, ayrıca bunu resmi olarak yapıyordu… Yani Rusya Kozakları ve benzer oluşumları resmi olarak destekliyordu. Fakat Ukrayna bunlara dikkat etmedi.” dedi.



 



Bekeşina, Kırım’da ademi merkezleşme sürecinin çok ileri gittiğini, ancak sürecin halka değil, yerel elit tabakaya yaradığını ifade etti. Ayrıca uzman yarımadanın yönetiminin çarpık öncelikleri aracılığıyla kendi tutarsızlıklarını gösterdiğini kaydederken, “Kendiniz bir düşünün, nüfusu 2 milyon olan Kırım’da sadece 7 Ukraince eğitim veren okul vardı, bunlara ulaşım çok zordu. Yakınlarda yaşayan Kırımlılar tabi oraya gidiyordu, ancak öğrencilerin çoğu yerel yönetim temsilcilerinin çocuklarından oluşuyordu. Bu örnek Ukrayna yönetiminin Kırım’ı, Ukrayna’ya çekme isteksizliğini açıkça sergiliyor. Yarımada aslında devletimizden ayrı olarak yaşamını sürdürüyordu.” dedi.



 



Daha önce, İrina Bekeşkina, Kırım'ın ve Donbas'ın Rus işgalinden kurtarılması meselesinin parçalara bölünmemesi gerektiğini, fakat Donbas’taki işgal altındaki bölgelerin kurtuluşunun pratik olasılığının daha yüksek olduğu fikrini dile getirmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.