SON DAKİKA
Hava Durumu

UNESCO’dan Kırım raporu

UNESCO’nun yayınladığı rapora göre Kırım’da, Kırım Tatarları ile Ukrainlere yönelik ayrımcılık devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2017 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2017 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UNESCO’dan Kırım raporu

Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlığın 15 Eylül’de yayınladığı UNESCO'nun Ocak-Haziran 2017 tarihli raporuna göre, Kırım Tatarları ve Ukrainler, Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da, nüfusun en savunmasız grupları olarak kalmaya devam ediyor.

Rus işgali altındaki Kırım’da, insan hakları ve kültürel değerlerin korunması alanındaki durumun kötüleştiğinin kaydedildiği raporda, “Rusya, baskıcı devlet aygıtlarını, ceza ve idari mevzuatı uygunsuz şekilde kullanıyor. Sahte suçlamalar, kovuşturma ve kolluk kuvvetleri tarafından zorlama, hükümet yanlısı basın yayın kuruluşlarının propaganda baskısı gibi...” ifadelerine yer verildi.

Rus yönetiminin basın özgürlüğünü kısıtladığı, Ukrayna televizyon kanallarının Rus televizyon kanallarıyla değiştirildiği, Kırım Tatar dilindeki medya kuruluşlarının kapatıldığı, gazetecilerin ise  tehdit, yıldırma ve tacizden muzdarip olduğu bildirilirken, “Özellikle ifade, vicdan ve din özgürlüğü, barışçıl toplanma hakkı, basın özgürlüğü ve bilgiye erişim, adil yargılanma hakkı ve savunma araçlarının kullanılması, ana dilinde eğitim alma hakkı, dil ve kültürel haklar alanlarında ayrı endişe yaratıyor." denildi.

Ayrıca, Kırım Tatar ve Ukrain dillerindeki eğitimin Rus dilinde eğitimle değiştirildiği, bunun da yarımadada Kırım Tatar ve Ukrain kültürünün varlığının önemli bir sınırlamasına yol açtığı da bildirildi.

Raporda ayrıca, Ukrayna’daki kültürel değerlerin, Kırım’dan Rusya’ya yasadışı hareket hacmi ve etkinliğinin önemli ölçüde arttığı kaydedildi.

Rapor, UNESCO Sekreteryası'nın yanı sıra Ukrayna tarafı ve Örgütün kurumsal ortakları olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, AGİT Medyanın Özgürlüğü Temsilcisi, Uluslararası Af Örgütü'nden gelen bilgilere dayanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.