SON DAKİKA
Hava Durumu

1. Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi düzenlenecek

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2022 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
1. Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi düzenlenecek

Ukrayna bu sene ilk kez Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi’ni düzenliyor. Zirve Ekim ayında Hırvatistan’da gerçekleşecek. Zirve'de Kırım'daki durum, Kırım'ın yeniden entegrasyonu konuları ele alınacak ayrıca Rusya tarafından yasa dışı alıkonulan Kırımlı siyasi tutsakların sorununa dikkat çekilecek.

Ukrayna tarafından düzenlenen Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi’nin ilki bu sene 24 Ekim’de Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te düzenlenecek. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Temsilciliğinin bazında çalışan Kırım Platformu Ofisi, Parlamenterler Zirvesi'nin hazırlanmasından sorumlu çalışma grubuna katılıyor. Genel oturum ile birlikte zirve çerçevesinde, aralarında birçok ülkenin parlamenterleri, Hırvat hükumet yetkilileri, medya mensuplarının bulunduğu zirve konuklarına Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının başlamasından sonra işgal altında bulunan Kırım'daki durum hakkında daha fazla bilgi verecek bir dizi tartışma panelin düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca Ukrayna hükumet yetkililerinin ve uluslararası uzmanların katılımıyla Kırım'ın yeniden entegrasyonunun parametrelerinin tartışıldığı etkinlikler düzenlenecek. Ev sahibi ülke Hırvatistan'ın yeniden entegrasyon konularındaki deneyimi göz önüne alındığında bu etkinliklerin önemi çok büyük.” denildi.

Bununla birlikte açıklamada, Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi çerçevesinde Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman Celal ile ilgili bir belgeselin gösterileceğini ve Kırımlı siyasi tutsakların konusuna dikkat çeken başka etkinliklerin yapılacağını belirtildi.

Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle bu sene 2. Kırım Platformu Zirvesi, 23 Ağustos 2022 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenecek.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.