SON DAKİKA
Hava Durumu

AGİT Özel İzleme Misyonu, işgal altındaki Donbas'ta konuşlandırılan onlarca ağır askeri teçhizat tespit etti

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2022 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AGİT Özel İzleme Misyonu, işgal altındaki Donbas'ta konuşlandırılan onlarca ağır askeri teçhizat tespit etti

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesini işgal altında tutan Rusya destekli silahlı güçler, Minsk Anlaşmaları'nı ihlal etmeyi sürdürüyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, temas hattı yakınlarında konuşlandırılan onlarca çok namlulu roketatar sistemleri, topçu ve tank tespit etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonunun, 5 Şubat 2022 tarihinde hazırladığı rapora göre, işgalci güçlerin kontrolü altında bulunan Pobedne (Lugansk bölgesi) yerleşim yeri yakınındaki havalimanında, 22 çok namlulu roketatar sistemi ve 10 obüs konuşlandırılıyor. 

Bunun dışında AGİT gözlemcileri, işgal altında bulunan Mirne yerleşim yeri yakınında 61 tank, 20 obüs ve 5 tanksavar silahı tespit etti. Raporda, ilgili askeri teçhizatın ağır silahları temas hattından çekme anlaşmasını ihlal edilerek yerleştirildiği belirtildi.

RUSYA DONBAS’A SİLAH GÖNDERMEYE DEVAM EDİYOR

Daha önce Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü tarafından, Rusya’nın Donbas bölgesini işgal eden silahlı grupların muharebe yeteneklerini artırmaya devam ettiği bildirilmişti. Açıklamada, Ocak ayında Rusya’dan demiryolu ve karayoluyla, işgal altında bulunan Donetsk ile Lugansk bölgelerine 7 bin tondan fazla yakıt, bir dizi tank ve topçu sistem ile diğer teçhizat ve mühimmatın getirildiği aktarılmıştı.

MİNSK ANLAŞMALARI

Donbas’taki sıcak çatışmaları durdurmak için AGİT, Ukrayna ve Rusya'nın katılımıyla 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı.

Anlaşmalara göre; bölgede ateşkes sağlanacak, esir takası yapılacak, Kıyiv yönetimi merkezi gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerini artıracak ve Donbas’a özel statü sağlayacak anayasa değişikliği yapacaktı. Rus yanlısı ayrılıkçılar ise Ukrayna-Rusya sınırının kontrolünü devlete geri verecek, bölgedeki silahlarını çekecekti. Ancak bugüne kadar iki tarafın karşılıklı olarak birbirini ateşkesi "ihlal ettiği" suçlamasıyla anlaşmaların yürürlüğe konması aksadı.

SİLAHLARIN GERİ ÇEKİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞILMIŞTI AMA…

Ukrayna krizinin çözümü için oluşturulan Üçlü Temas Grubu, Eylül 2015’te Minsk’te yapılan toplantıda tank, zırhlı araç ve 100 milimetreden küçük kalibreli silahların cephe hattından çekilmesine ilişkin anlaşmayı imzalamıştı. Ancak Donbas bölgesini işgal altına alan ayrılıkçı güçler, bu anlaşmayı ihlal ederek bölgeye ağır silahları yerleştirmeyi sürdürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.