SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa Parlamentosundan AB'ye, Ukrayna'ya üyelik statüsü verilmesi için çağrı

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2022 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Parlamentosundan AB'ye, Ukrayna'ya üyelik statüsü verilmesi için çağrı

Avrupa Parlamentosu (AP), Ukrayna’ya Avrupa Birliği (AB) üyelik statüsü verilmesi çağrısı içeren kararı kabul etti. Ayrıca kararda, Ukrayna'ya gerekli silahları mümkün olan en kısa sürede sağlama çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamentosu (AP), dün yaptığı oylamada, Ukrayna’ya AB üyelik statüsü verme çağrısı içeren kararı kabul etti. Karar için 438 milletvekili destek verirken, 65 milletvekili karşı çıktı ve 94 milletvekili çekimser kaldı. Kabul edilen kararda, AB Konseyi'ne Ukrayna'ya "Ukrayna halkıyla dayanışmanın açık bir siyasi işareti olarak" AB aday statüsü vermesi tavsiye edildi.

UKRAYNA'YA İHTİYAÇ DUYDUĞU SİLAHLAR VERİLSİN!

Buna ek olarak, AP, "Avrupa Barış Tesisi ve Koordinasyon Merkezi aracılığıyla ve AB ile Ukrayna arasındaki ikili anlaşmalar kullanılarak, Ukrayna yetkilileri tarafından ifade edilen ihtiyaçlar doğrultusunda silahların gecikmeden sağlanmasını" tavsiye etti. Avrupa Barış Tesisi ve Koordinasyon Merkezi aracılığıyla, AB Ukrayna’ya şimdiden 2 milyar euroluk silah desteği sağladı.

RUSYA'YA YAPTIRIMLARI ATLATMASINA YARDIMCI OLAN KURULUŞ VE ÜLKELERE YAPTIRIM ÇAĞRISI

Ayrıca belgede Ukrayna'nın dış müdahale olmaksızın kendi ittifaklarını seçme hakkı vurgulandı, Rus ordusunun Ukrayna'da işlediği savaş suçlarının soruşturulması ve AB'ye, Rusya'ya yaptırımları atlatmasına yardımcı olan kuruluşlara ve üçüncü ülkelere ikincil yaptırımlar uygulama çağrısı yapıldı.

Kararda, “Özgür dünyanın stratejik amacı, Ukrayna'nın Rus saldırganını nihai olarak yenmesine ve uluslararası toplum tarafından tanınan topraklarının kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmaktır.” denildi.

UKRAYNA AB ÜYELİK SÜRECİNDE İLK ADIMI TAMAMLADI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin özel kalem yardımcısı Igor Jovkva (İhor Zhovkva), 18 Nisan 2022 tarihinde, ülkesinin AB üyelik sürecini başlatacak belgeyi doldurduklarını açıkladı.

Jovkva, Ukrayna resmi televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Belge, Ukrayna tarafından tamamlandı” diyerek, bundan sonra AB Komisyonunun Ukrayna’nın gerekli üyelik kriterlerine uyumu konusunda tavsiyelerde bulunmasının bekleneceğini aktararak, “Tavsiyenin olumlu olmasını bekliyoruz ve ardından top AB üyesi ülkelerde olacak” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Nisan’da Kiev’e yaptığı ziyarette sorular içeren ve AB üyelik başvurusunun ilk adımı olan belgeyi Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy’e vermişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.