SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan Ruslara ait kontrol noktalarını kaldırıyor

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2022 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2022 22:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan Ruslara ait kontrol noktalarını kaldırıyor

Azerbaycan-Rusya-Ermenistan’ın imzaladığı bildiri gereği Laçin bölgesindeki Rus unsurlara ait kontrol noktalarının kaldırılmasına başladı. Bölgedeki Ermeni nüfus bölgeyi yakarak terk etmişti. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan’a gidiş gelişler için yeni yol kullanacaklar.

İkinci Karabağ Zaferi’nin ardından Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan üçlü bildiri gereği Karabağ bölgesindeki Laçin ve çevresindeki köylerde yaşayan Ermeniler, ilerleyen günlerde Azerbaycan yönetiminin kontrolüne geçecek.

10 Kasım 2020 ‘de imzalanan üçlü bildiri gereği, Azerbaycan 3 yıl içerisinde Karabağ’daki Ermeni nüfusun Ermenistan’a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçin şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti. Azerbaycan 32 kilometrelik bu yolu planlanandan erken tamamladı. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan’a gidiş gelişler için yeni yol kullanacak.

Ermenistan basını ve sosyal medyada yer alan bilgilere göre, Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerine yerleştirilen Ermeni nüfus da bölgeyi terk etti.

Laçin ve köyleri 1992'de Ermeni ordusu tarafından işgal edilmiş, sonraki yıllarda buraya Suriye ve Lübnan'dan getirilen Ermeniler yerleştirilmişti. Azerbaycan süreç boyunca bu durumu savaş suçu ve Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlali olarak gördüğünü açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.