SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biden-Putin görüşmesi sona erdi: Nükleer bir savaş başlatılmayacak

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün ilk kez görüştü. İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Biden-Putin zirve 4 saat sürdü. Görüşmenin ardından Biden ve Putin açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2021 23:22
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2021 23:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Biden-Putin görüşmesi sona erdi: Nükleer bir savaş başlatılmayacak

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün ilk kez görüştü. İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Biden-Putin zirve 4 saat sürdü. Görüşmenin ardından Biden ve Putin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilk kez bugün bir araya geldi. İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Biden-Putin zirvesi sona erdi. Görüşme 4 saat sürdü. Görüşme ile ilgili basın açıklamasında bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması ve Belarus konusunun da görüşüldüğünü aktardı. Ayrıca Biden, Navalnıy konusuna değindiğini belirterek, "Navalnıy'ın tutukluyken ölmesinin sonuçlarının Rusya için yıkıcı olacağını Putin'e açıkça söyledim." ifadelerini kullandı. Öte yandan Putin ise her 2 ülkenin büyükelçilerinin ülkelerini temsilen Vaşhington ve Moskova'ya dönmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı. ABD Başkanı Biden ile görüşmelerinin oldukça yapıcı geçtiğini söyleyen Putin, "Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu çok önemli" diye konuştu.

BİDEN, BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ MESAJI VERDİ

Cenevre'de bir basın toplantısı düzenleyerek zirveyi değerlendiren Biden da farklılıklara ve anlaşmazlıklara rağmen Rusya ile ABD'nin ortak alanlarda birlikte çalışabileceği mesajını verdi. AA'nın aktardığına göre, yüz yüze diyaloğun önemine dikkati çeken Biden, hem Putin'in hem kendisinin "istikrarlı ve öngörülebilir" bir ilişki için sorumluluk hissettiğini belirtti. Biden, ABD'nin çıkarına zarar verecek belirli eylemlere yanıt vermekten de geri durmayacaklarının altını çizerek, "Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim." ifadesini kullandı.

SİBER SALDIRI İÇİN YASAK BÖLGELER BELİRLENDİ

Putin ile istenmeyen çatışma riskinin azaltılması konusunu da konuştuklarını kaydeden Biden, "(Putin ile) Yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldık." dedi. Biden, siber güvenlik konusunun da zirvede geniş şekilde ele alındığının altını çizerek, "Belirli kritik altyapıların siber saldırılar için yasak bölge olması gerektiğini söyledim. Onlara bir liste verdik, yanılmıyorsam burada kritik altyapı olarak tanımlanan 16 şirket vardı. Sorumluluk sahibi ülkeler, topraklarından siber saldırı yapan suçlulara karşı adım atmalı. Bu konuda da yasaklı alanların ne olacağı konusunda çalışılması için uzmanlar görevlendirilmesi konusunda anlaştık." bilgisini paylaştı.

UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUŞULDU

Putin ile görüşmesinde, Suriye'deki durumun da gündeme geldiğini ve ihtiyaç sahibi kişilere temel ihtiyaçların ulaştırılmasının sağlanması gerektiğini ilettiğini söyleyen Biden, İran'ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesinin de iki ülkenin yararına olacağını kaydetti. Biden, Afganistan'da terörün yeniden ortam bulmasını önlemenin de iki ülkenin yararına olacağını dile getirdiğini belirterek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması ve Belarus konusunun da görüşüldüğünü aktardı. Yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantının "olumlu bir tonda" geçtiğini kaydeden Biden, farklılıklara ve anlaşmazlıklara rağmen Rusya ile ABD'nin ortak alanlarda birlikte çalışabileceğini ve bunun hem iki ülkenin hem de dünyadaki diğer ülkelerin yararına olacağını ifade etti.

Rus muhalif Aleksey Navalnıy konusunda da görüşlerinin değişmediğini belirten Biden, "Navalnıy'ın tutukluyken ölmesinin sonuçlarının Rusya için yıkıcı olacağını Putin'e açıkça söyledim." dedi. Biden, Putin’e insan hakları konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve dile getirmeye devam edeceğini söylediğini bildirdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.