SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2022 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2022 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e ziyarette bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile görüşen Erdoğan ve ev sahipliği yapan Zelenskıy ortak basın açıklaması yaptı. 10. Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Strateji Konsey Toplantısı'na katılan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna gerilimi hakkında açıklamalarda bulundu. Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını kabul etmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye krizin sonlanması için üzerine düşeni yapacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 30. yıldönümünde başkent Kıyiv'e resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile ortak basın toplantısı yaptı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün liderler baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Ortak basın toplantısının ardından aralarında Serbest Ticaret Anlaşması dahil 12 olmak üzere iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.

Serbest Ticaret Anlaşmasının yapıldığı görüşmede iki devlet arası ekonomik işbirliği sağlandı. Bunun yanı sıra, Türkiye ve Ukrayna’nın diplomatik ilişkilerinin tesis edilmesinin 30. yıl dönümü dolayısıyla Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından tebrik ve kutlama mesajları verildi. Ukrayna-Türkiye 10. Yüksek Düzeyli Strateji Konsey Toplantısı'na katılan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna gerilimi hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejik ortağımız Ukrayna’yı 2 yıl aradan sonra ziyaret etmekten memnuniyet duyarım.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE KRİZİN SONLANMASI İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR

Toplantıda Rusya-Ukrayna geriliminin son bulması yönünde demeçler veren Erdoğan, ikili stratejik işbirliğinin korunmasına dikkat çekti. Gerilimin çözülmesi için atılması gereken her adımı Türkiye olarak atacakları mesajını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk rolü üstlenmek için istekli olduklarını ifade etti. Erdoğan, “Liderlerarası ya da teknik görüşmeye ev sahipliği yapabiliriz.” dedi. “Yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla gidiyoruz.” ifadelerini kullanan Erdoğan, Türkiye’nin krizin sonlanmasını için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir 8 kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KIRIM DA DAHİL OLMAK ÜZERE UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da yaşayan Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin demeçler verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım Tatar Türkü soydaşlarımızın durumunu değerlendirdik. Soydaşlarımıza yönelik ortak projeleri gözden geçirdik.” açıklamalarda bulundu.

Ortak basın açıklamasında ve heyetler arası görüşmede, Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını, Cumhurbaşkanı Zelenskıy'e, “Kıymetli dostuma nazik ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederim.” sözleriyle sonlandırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.