SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa ve İsveç'teki laboratuvarlar, Navalnıy'ın Noviçok ile zehirlendiğini doğruladı

Fransa ve İsveç'ten iki uluslararası laboratuvar, tedavisi Almanya'da devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın Noviçok klasmanındaki kimyasal bir maddeyle zehirlendiğini doğruladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2020 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa ve İsveç'teki laboratuvarlar, Navalnıy'ın Noviçok ile zehirlendiğini doğruladı

Fransa ve İsveç'ten iki uluslararası laboratuvar, tedavisi Almanya'da devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın Noviçok klasmanındaki kimyasal bir maddeyle zehirlendiğini doğruladı.

Rusya'da zehirlenmesinin ardından tedavisi Almanya'da devam eden Rus muhalif lider Aleksey Navalin'in raporları ardı ardına açıklanıyor. Almanya Federal Hükumetinin resmi internet sayfasında yayımlanan açıklamada, “OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) tarafından yürütülen araştırmalardan bağımsız olarak, üç laboratuvar, Navalnıy’ın zehirlenmesine neden olan Noviçok grubundan nöroparalitik bir maddenin varlığına dair kanıtlar sundu.” denildi.

İKİ LABORATUVAR DA ALMANLARI DOĞRULADI

Alman federal hükumetinin, bağımsız bir değerlendirme yapılması için Fransa ve İsveç'ten ortaklara başvurduğu belirtilen açıklamada, söz konusu iki ülkedeki bağımsız laboratuvarlar tarafından yapılan incelemenin sonuçlarının, Alman uzmanların bulgularını doğruladığı ifade edildi.

Hükumet Sözcüsü Steffen Seibert, olayın, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin (CWC) ciddi bir ihlali anlamına geldiğini vurgulayarak, bu nedenle Berlin yönetiminin, Navalnıy soruşturmasındaki kanıtların analizine Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü de dahil ettiğini belirtti.

ALMANLAR, SONRAKİ ADIMLAR İÇİN AVRUPA İLE TEMAS HALİNDE

Bu kapsamda, OPCW'nin de Navalnıy'dan numuneler aldığı ve OPCW'nin referans laboratuvarları tarafından incelenmeleri için gerekli adımları başlattığı aktarıldı.

Berlin, Rusya'ya Navalnıy'ın zehirlenme olayını açıklığa kavuşturması çağrısını yenilerken, Alman tarafının Alman tarafı, sonraki adımlara ilişkin Avrupalı ​​ortaklarla yakın temas halinde olduğu belirtildi.

NAVALNIY’A NE OLDU?

Navalnıy, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy’ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde.

Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Navalnıy’ın zehirlenerek susturulmaya çalışıldığını ifade etti. NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Navalnıy’ın zehirlenmesi ile ilgili ayrıntılı bir soruşturma yürütmeye talep ederken, Rusya Navalnıy’ın zehirlenmesiyle ilgili suçlamaları reddetti.

Alman hükumeti, Berlin’de tedavisi devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kesinlikle zehirlendiğini açıkladı. Hükumet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Navalnıy’ın Noviçok grubuna ait bir maddeyle zehirlendiği gösteren tartışmasız kanıtlara ulaşıldığını belirtti.

Zehirlenme olayını Navalnıy’a yapılan bir saldırı olarak nitelendiren Seibert, Alman hükumetinin bunu sert bir şekilde kınadığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.