SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransız arkeologlar, işgalcilerin Kırım’daki yasa dışı projesine katılmayı reddetti

Fransız arkeologlar, işgalcilerin Kırım’daki yasa dışı projesine katılmayı reddetti

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2021 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2021 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransız arkeologlar, işgalcilerin Kırım’daki yasa dışı projesine katılmayı reddetti

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Fransız arkeologların işgalcilerin yürüttüğü projeden çekildiğini duyurdu. Fransız bilim kurumları temsilcileri, yarımadanın işgalci yönetiminin sözde uluslararası etkinliklerine ve enformasyon kampanyalarına katılmayı reddetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Fransız bilim kuruluşlarının, işgalci yönetimin Kırım’da hayata geçirmek istediği "Kırım-Sivastopol 2020" isimli tarih ve arkeoloji projesine katılmayı reddettiğini bildirdi.

FRANSIZ BİLİMİNSANLARI, İŞGALCİ YÖNETİMİN PROJESİNE KATILMADI

Kırım Daimi Temsilciliğinden bugün yapılan açıklamada, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin uluslararası alanda tanınmasına karşı yürütülen çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, "Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Ukrayna'nın devlet organları ile sistematik ve verimli iş birliği içinde, Kırım'ın işgalci yönetiminin sözde 'halk diplomasisi', yabancı destekçileriyle temaslar ve bu temasların propagandasını kullanarak yarımadayı ilhak etme teşebbüsünün uluslararası tanınmasını sağlamaya yönelik girişimlerini önlemek için çalışıyor." ifadesine yer verildi.

Rus işgalcilerin, Kırım’da gerçekleştirmeyi planladığı yasa dışı “Kırım-Sivastopol 2020” tarih ve arkeoloji projesine Fransız bilim insanlarını da dahil etme planları üzerine çalışma başlatıldığını kaydeden Temsilcilik, “Zamanında yapılan çalışmalar neticesinde, Fransız bilim kurumlarının temsilcileri, yarımadanın işgalci yönetiminin sözde uluslararası etkinliklerine ve bilgilendirme kampanyalarına katılmayı reddetti. İşgalcilerin planları suya düştü.” diye bildirdi.

"KIRIM ÖZERK CUMHURİYETİ VE SİVASTOPOL ŞEHRİ, UKRAYNA'NIN AYRILMAZ PARÇASIDIR"

Temsilciliğin yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuk önemlidir. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri, Ukrayna topraklarının ayrılmaz parçalarıdır ve öyle olacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Rus yönetimi 2020 yılında, işgal altındaki Kırım’da “Kırım-Sivastopol 2020” tarih ve arkeoloji projesinin hayata geçirileceğini duyurmuş ve projede Fransız bilim insanlarının da yer alacağını iddia etmişti.  Söz konusu yasa dışı proje kapsamında, 1853-56 Kırım Savaşı sırasında ölen Rus, Fransız ve İngiliz askerlerinin mezarlarını bulmak için kazılar yapılacağı ifade edilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.