SON DAKİKA
Hava Durumu

"İşgalciler baskı uygulayarak Kırım Tatar halkının direniş tutkusunu kırmak istiyor"

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci güçler, bu sabah erken saatlerde 4 Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Baskın sonrasında evlerinde arama düzenlenen; Ayder Ablakimov, Ayder Kadırov, Rıdvan Umerov ve Enver Topçu alıkonuldu.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2020 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"İşgalciler baskı uygulayarak Kırım Tatar halkının direniş tutkusunu kırmak istiyor"

Rus işgali altındaki Kırım'da işgalci güçler, Kırım Tatar halkının direncini kırmak üzere kurmaca soruşturmalar ile baskın ve aramalara devam ediyor. Bugün gerçekleşen aramalar sonucu, 4 Kırım Tatarı alıkonularak Akmescit'teki sözde FSB ofisine götürüldü.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci güçler, bu sabah erken saatlerde 4 Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Baskın sonrasında evlerinde arama düzenlenen; Ayder Ablakimov, Ayder Kadırov, Rıdvan Umerov ve Enver Topçu alıkonuldu.

"İŞGALCİLERİN TANIKLARI BİLE MASKELİ!"

Evlerinde düzenlenen aramanın ayrıntılarını anlatan Enver Topçu’nun eşi Nasiye Topçu, baskın düzenleyen görevlilerin kendilerine arama emrini göstermediğini belirtti. Ayrıca getirilen tanıkların da maskeli olduğuna dikkat çeken Nasiye Topçu, "İşgalci görevliler maskeliydi. Yanlarında getirdikleri tanıklar da maske giyiyordu. Dört görevli evde duruyordu, iki bahçede, iki çardakta. Evin etrafında da 5 kişi nöbet tutuyordu…" değerlendirmesinde bulundu.

ARAMA GEREKÇESİ BELLİ DEĞİL!

İşgalci görevlilerin, dört Kırım Tatarının evinde yaptığı aramanın nedeni henüz belirlenemedi. Rıdvan Umerov dışında alıkonulan Kırım Tatarlarına arama emirlerinin kopyası verilmedi.

Ayder Kadırov’un eşi Ulviye Kadırova, işgalci görevlilerin eşine, Rusya Ceza Kanunu'nun 205.5. maddesinin 2. fıkrası (Rus mevzuatına göre, terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütün faaliyetlerinde yer almak) çerçevesinde suçlanan Umitcon Dadaconov adındaki bir şahıs hakkında sorular sorduğunu anlattı.

Ridvan Umerov’un annesi ve babası ise gerçekleşen baskının ayrıntılarını anlatarak, işgalci görevlilerin, oğullarının sadece ifade vermek için alıkonulduğunu ve akşama doğru onun serbest bırakılacağını söylediğini kaydetti.

DAHA ÖNCE FSB’YE ÇAĞRILDILAR

Bunun dışında Ayder Ablakimov ve Enver Topçu’nun daha önce Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB) sözde Kırım ofisine ifade vermek için çağrıldığı öğrenildi. Ayder Ablakimov’un 14 Ağustos 2020 tarihinde, Enver Topçu’nun ise 19 Ağustos 2020 tarihinde kendilerine gelen celbe uyarak avukatlarla birlikte FSB Ofisine gittiğini ve ifade verdiği bildirildi.

ALIKONULANLARDAN HALA HABER YOK

Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamada, aramadan sonra FSB’ye götürülen Kırım Tatarlarından hala bir haber alınamadığını ve avukatların FSB Ofisine girmelerine izin verilmediği ifade edildi.

"TÜM KIRIM TATARLARINA BAŞLATILAN BİR MEYDAN OKUMA"

İnsan hakları savunucu Lütfiye Zudiyeva, işgalci güçlerin söz konusu faaliyetlerini, Kırım Tatar halkına yapılan kasıtlı psikolojik baskının bir parçası olarak nitelendirdi.

Zudiyeva, Kırım Tatarlarının direnişinin kırılmak istendiğini belirterek, "Kırım’da arama yapılmadan bir ay bile geçmiyor. Git gide baskılarını artıran özel güçler, Kırım Tatarlarının direniş tutkusunu kırmak istiyor. Kırımlı Müslümanlarının bitmek bilmeyen soruşturma, mahkemelerden bıkıp dayanışmadan vazgeçeceklerini sanıyorlar. Fakat Kırım’da artık her evde aramalar ve tutuklamalardan bahsediliyor. Artık siyasi tutsaklarıyla ilgisi olmayan bir aile kalmadı. Bu tüm halka karşı başlatılan bir meydan okumadır." ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ GÜÇLERDEN SABAH BASKINI

Bilindiği gibi, Kırım'daki Rus işgalci güçleri, 31 Ağustos 2020 tarihinde, Kırım’ın Seyitler (Nijnegorsk) kasabasında yaşayan Kırım Dayanışması ve Grani.ru haber sitesinin muhabiri Ayder Kadırov, İçki (Sovetskoye) bölgesinde yaşayan Kırım Tatarı Enver Topçu, Sudak kentinde yaşayan Ridvan Umerov ve Sudak bölgesindeki Koz köyünde yaşayan Ayder Ablyakimov’un evlerinde arama düzenledi. Aramalardan sonrasında dört Kırım Tatarı alıkonuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=ir1QQpfIgyU
31 Ağustos 2020 Kırım Baskın: Sudak Camisi imamı Rıdvan Umerov’un evinde yapılan dua



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.