SON DAKİKA
Hava Durumu

İslam dünyası, bugün Miraç Kandili'ni idrak ediyor

İslam dünyası, bugün Miraç Kandili'ni idrak ediyor

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2022 00:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2022 00:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İslam dünyası, bugün Miraç Kandili'ni idrak ediyor

İslam dinine göre son peygamber Hazreti Muhammed'in, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde “Mescid-i Haram”dan “Mescid-i Aks”'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, 27 Şubat Pazar'ı 28 Şubat Pazartesi'ye bağlayan gece idrak ediliyor.

Hz. Muhammed'in (SAV) Mirac’a yükseldiği geceyi temsil eden Miraç Kandili, İslam dininin hakim olduğu toplumlarda her yıl Recep ayının 26. gecesi kaydediliyor. Miraç, İslam dininde Hz. Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri ile görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir.

MİRAÇ, 50 VAKİT NAMAZ 5 VAKİT NAMAZA İNDİĞİ BİR GECE

Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, Peygamber Musa'nın bunun insanlara ağır geleceği şeklindeki ikazları üzerine Hz. Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesinin ardından beş vakte indirildi.

Tasvir Sanatları - Miraca yükselen Hz.Peygamber'e melekler kutsal nurlar  saçıyorlar. Kutsallıkla bağlantılı olarak Hz. Peygamberin vücudundan yukarı  alevler yükseliyor. Miracname nüshalarından örnekler. | Facebook HAREZM TÜRKÇESİYLE YAZILMIŞ MİRÂC-NÂME’DEN ÖRNEK

Metnin Transkripsyonu:

Cibrḭl ayttı: Cibrḭldür-min, miniŋ birle Muḥammed bar durur dip.
Ol ferişte ayttı: Yā Resūl, kilgü çaġıŋ boldı mu dip, sivünüp kök ḳapusın açtı.
Maŋa selām ḳıldı.
Min selām cevābını birdim.
Ol ferişte ayttı:
Yā Muḥammed, ḫoş kildiŋ,
kirgil kök ʿālemini müşerref ḳılġıl dip.

Metnin Çevirisi: Cebrayil dedi: Ben Cebrayilim, benimle birlikte Muhammed var. O Melek dedi ki: Ya Resul, gelecek vaktin geldi mi deyip sevinerek gök yüzünün kapısını açtı. Bana selam verdi. Bin selam cevabın verdim. O Melek dedi ki: Ya, Muhammed hoş geldin, gök yüzünün kapısı açıldı şeref verdin gir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.