SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'dan Çin'e Tayvan uyarısı

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2022 21:38
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 21:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'dan Çin'e Tayvan uyarısı

Çin'in başkenti Pekin yakınlarındaki Tianjin şehrinde Çin ve Japonya üst düzey yetkililer arasında güvenlik görüşmesi gerçekleştirildi. Japonya ve Çin hükumet temsilcileri üst düzey güvenlik müzakereleri düzenledi. Temsilciler, Japonya'daki Senkaku Adaları etrafında Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin Japon karasuları ihlallerini durdurmasını talep etti. Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı Akiba Takeo, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız ve sebepsiz savaşına karşı birlik olmamız lazım. Ukrayna halkına destek için kararlılığımızı pekiştirdik." dedi. Çin'in Tayvan'a yönelik tehditleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline benzetildi.

Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı Akiba Takeo ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi, Japon ve Çinli üst düzey yetkililerin bir araya geldiği zirvede buluştu. Japonya’nın Çin füze denemelerine yönelik protestoların artacağını söyleyen Takeo, Doğu Çin Denizindeki tartışmalı Senkaku Adaları etrafındaki Çin sahil güvenlik gemilerinin Japon karasuları ihlallerini durdurmasını talep etti.

ÇİN'İN TAYVAN'A YÖNELİK TEHDİDİ RUSYA'NIN UKRAYNA'YA YÖNELİK İŞGALİNE BENZETİLDİ

Takeo, bu ayın başlarında Vaşington'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi ve bu görüşme sırasında Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı korumanın önemini yineledi. Takeo, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı haksız ve sebepsiz savaşına karşı birlik olmamız lazım. Ukrayna halkına destek için kararlılığımızı pekiştirdik." dedi. Ayrıca Çin'in Tayvan'a yönelik tehditleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline benzetildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında, Japonya’nın Tayvan konusundaki tutumlarına ilişkin sorulan soruya verdiği yanıtta "Tayvan sorunu Çin'in iç meselesidir, hiçbir yabancı ülkenin müdahale etmeye hakkı yoktur" dedi.

Sözcü Wang, Japonya'ya ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki taahhüdüne uyması çağrısında bulundu.

Çin ordusu Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında askeri tatbikatlar düzenlemişti. Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturan tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan çevresine düştüğünü bildirmişti. Japonya, Çin'in ateşlediği güdümlü füzelerden bazılarının Münhasır Ekonomik Bölgesine (MEB) düştüğünü belirterek olayı protesto etmişti.

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ TIRMANIYOR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin lideri Şi Cinping ve ABD lideri Joe Biden görüşmesi ve ABD Savunma Bakanlığının karşı çıkmasına rağmen Tayvan’a ziyaret gerçekleştirdi. Peloisi’yi taşıyan uçak 2 Ağustos'ta yönünü Tayvan’a çevirdi. Bununla birlikte Çin SU-35 savaş uçakları Tayvan Boğazı üzerinde uçtu. Çin, Tayvan boğazına giren uçakları düşüreceğini açıkladı. Ancak, Çin’in tüm sert açıklamaları ve tehditleri havada kaldı. Pelosi Tayvan’a gece yarası indi ve Taipei’deki otelin önü Tayvanlılar ve basın mensupları ile doluydu.

Ertesi sabah Pelosi ve beraberindeki heyet Tayvan Parlementosunda, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai İng - Wen ile ortak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasından hemen önce Wen, Pelosi’ye Tayvan’ın en büyük devlet nişanesini taktı.

Hemen ardından Pelosi Tayvan’ı “Direnç Adası” olarak nitelendirdi.
Pekin’den tepki gecikmedi, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi geziyi “Çin’in iç işlerine karışmak, Tek Çin politikasına ve Çin’in toprak bütünlüğüne karşı çıkmak” olarak nitelendirdi. Çin aynı zamanda Tayvan’ın altı bölgesinde eş zamanlı ve gerçek mühimmatlar ile tatbikat yürüttü.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, 6 Ağustos 2022’de bir açıklama yayımlayarak Çin Dışişleri Bakanının, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bu hafta başlarında Tayvan’a yaptığı ziyaretin “Çin’in egemenliğini” ihlal eden bir eylem olduğu yönündeki iddialarını reddederek artan bölgesel gerilimler için Pekin’i suçladı.
Bakanlık basın açıklamasında, Çinli Bakan Wang Yi’nin söz konusu ziyarete ilişkin olarak “Çin’in egemenliğini ihlal ettiği” ve “Tayvan Boğazı’nın barış ve istikrarını baltaladığı” iddialarını geri çevirdi, Pekin’in Pelosi’nin Taipei’ye yaptığı 25 yıl içerisindeki en üst düzey Amerikan resmi ziyaretini, Tayvan yakınlarındaki sularda “tehlikeli askeri tatbikatlara başlamak için bir bahane” olarak kullandığını belirtti.

ABD’nin uçak gemisi USS RONALD REAGAN, Tayvan çevresinde planlandığından daha fazla devriye atacağını duyurdu.
Çin’in 7 temmuz bitmesi planlanan Askeri tatbikatı belirtilen tarihte bitmedi.
Tayvan ordusu buna cevap olarak 9 ve 11 Ağustos tarihleri arası Çin’e yakın kıyı şehri Fengshan’ın Pingtung sahilinde Tianlei Tatbikatı’na(Gök Gürültüsü) başlattı. Tatbikata 78 bin 155 obüs ve 6 bin 120 havan topu sevk edildi.
Tatbikata 43. Topçu Komutanı, 333. Tugay, Hualien Savunma Komutanlığı, Doğu Bölge Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Departmanı da katıldı.

TAYVAN NEDEN ÖNEMLİ?

Tayvan’daki Çip üretimi dünyada ve özelikle ABD’de yaşanan çip krizi için büyük önem taşımaktaydı. Geçen yıl, Tayvan daha ince, daha hızlı ve daha güçlü yonga setler (veya yarı iletkenler) üretme yarışına öncülük etti. En hızlı yonga setleri, yapay zeka ve yüksek hızlı bilgi işlem gibi hızla büyüyen dijital endüstrilerin önemli bir bileşenidir. En ince çipler, evlerin, arabaların, ev aletlerinin ve hatta giysilerin 5G ağları aracılığıyla akıllı telefonlara ve sesle etkinleştirilen hoparlörlere bağlanacağı yaklaşan Nesnelerin İnterneti’ne güç sağlayacak.

Bir başka deyişle Çip, 21. asır için her şeydir. Askeri ve teknolojik üretimler çiplere bağlıdır ve Çin, hem çip hem de nadir bulunan elementler konusunda ABD'yi geride bırakmış durumda.
Haliyle bunu hazmedemeyen ABD geçen hafta, Çin'i çip endüstrisinde yakalayabilmek için 52 milyar dolarlık fon ayırma kararı aldı.
Tayvan aynı zamanda en kritik 5 yarı iletken üretiminde dünyanın tartışmasız lideri konumunda.
Çin'in Tayvan'ı ele geçirmesi demek, yüksek teknolojide ABD'ye karşı tartışmasız bir küresel üstünlük kurması manasına gelmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.