SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetlerin tanınmasının söz konusu olmadığını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetlerin tanınmasının söz konusu olmadığını açıkladı

Kazakistan, Rusya’nın, Ukrayna doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanımasının ardından açıklamada bulundu. Kazakistan Dışişleri, Kazakistan tarafından sözde cumhuriyetlerin tanınmasının söz konusu olmadığını duyurdu.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararına ilişkin tutumunu Güvenlik Konseyi toplantısında değerlendireceklerini bildirdi. Tileuberdi, "Ancak şunu temin ederim ki, Kazakistan tarafından Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyetinin tanınması söz konusu değildir." ifadelerini kullandı. Kazakistan Bakanlar Kurulunun haftalık toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Tileuberdi, ülkesinin Donbas’taki gelişmelere dair yaklaşımını aktardı.

Tileuberdi, Kazakistan Güvenlik Konseyi’nin ileriki saatlerde söz konusu gündemle toplanacağını belirterek, "Konuya ilişkin resmi bir tutum alınacak. Ancak şunu temin ederim ki Kazakistan tarafından Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması söz konusu değildir. Biz uluslararası hukuk temelleri ve Birleşmiş Milletler karar ilkelerinden hareket ediyoruz. Durum kötüleşiyor, bu yüzden uluslararası toplumu diplomatik bir çözüme çağırıyoruz. Kazakistan buna hazır.” ifadelerini kullandı.

RUSYA, DONBAS’TAKİ SÖZDE CUMHURİYETLERİ TANIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan kararları, 21 Şubat 2022 tarihinde imzaladı. Kararlarda, Rusya Savunma Bakanlığına, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde “barışı sağlama” adı altında Donbas’a girme talimatı verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.