SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan ve Özbekistan, sınır sorunlarını 3 ay içinde nihayete kavuşacak

Kırgızistan ve Özbekistan, sınır sorunları 3 ay içinde nihayete kavuşacak

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2021 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan ve Özbekistan, sınır sorunlarını 3 ay içinde nihayete kavuşacak

Kırgızistan ile Özbekistan arasında yıllardır devam eden sınır çatışmasında kritik bir gelişme yaşandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Galina Bayterek, tartışmalı Ungar Tepesi konusunda Özbekistan'ın anlaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un, Özbekistan'ı ziyareti ülke kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un ziyarette yakın ilişkide bulunması iki ülke arasındaki iş birliğinin tesis edilmesine hizmet edeceği aktarıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Galina Bayterek, bu gelişmenin bir sonucu olarak, Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır noktalarının 3 ay içinde çözüme kavuşturulacağını dile getirdi. Sözcü Bayterek, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'un Özbekistan'ı ziyaretine ilişkin, "Ziyaret çok verimli geçti. İki taraf, iki ülke arasındaki tartışmalı sınır noktalarını üç ay içinde çözüme kavuşturulması konusunda anlaştı." ifadelerini kullandı.

İlgili haber: 30 yılın ardından bir ilk: Kırgızistan’ın ve Özbekistan’ın liderleri karşılıklı Türkçe konuştu

ÖZBEKİSTAN VE KIRGIZİSTAN ARASINDA SINIR ÇATIŞMASINI SONLANDIRACAK GELİŞME

Kırgızistan'ın devlet basın servisi Kabar'da yayımlanan habere göre, Kırgızistan'ın topraklarındaki Soh bölgesinde Özbekistan'ın hava ve kara ulaşımının sağlanacağı; buna karşılık Özbekistan'ın da Kırgızistan'a Ungar Tepesi'nin (Ungar-Too) bırakılacağı öğrenildi.

SOVYET EMPERYALİZMİNİN KİRLİ MİRASI

Orta Asya’da sınır problemlerinin kökeninde ise Rus Sovyet emperyalizmi yatıyor. Sovyetler Birliği tarafından, Orta Asya’da suni bir şekilde çizilen ve bölgedeki sömürgeci böl yönet politikasına hizmet eden sınır hatları büyük bir problem teşkil ediyor. Bölgede etrafı tamamen yabancı ülke toprakları ile kuşatılmış enklavlar bulunuyor. Örneğin Özbekistan’a ait ufak bir toprak parçası Kırgızistan sınırları içerisinde bir adacık olarak yer alıyor ve ülke ile direk bir bağlantısı bulunmuyor. Bu adacıklar bölge ülkeleri arasında kanlı çatışmalara varan krizlere yol açıyor.

İki ülke arasında, Sovyetlerin dağılışından itibaren başlayan sınır çatışmasıyla ilgili müzakere süreci, 2016'dan bu yana resmi bir şekilde ilerliyordu. Kırgızistan ile Özbekistan arasında esas gerginliğe neden olan Ungar Tepesi, bölgeye telekomünikasyon hizmeti veren büyük bir santrala ev sahipliği yapıyor. İki ülke arasındaki 1400 kilometreye yakın ortak sınırın, 200 kilometresi için müzakereler devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.