SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan ve Kırım Tatar şehitleri dualarla anıldı

Kırım Tatarları, Antlı Şehit Numan Çelebicihan’ı ve Kırım Tatat şehitlerini dualarla andı

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2022 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2022 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan ve Kırım Tatar şehitleri dualarla anıldı

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, Kırım Tatar halkının unutulmaz lideri, şehit Numan Çelebicihan için dua programı düzenledi. Program, dün akşam 20.30 ile 21. 30 arasında video konferansla düzenlendi. Toplantıya Litvanya, Hollanda, Romanya ve Kırım’dan hocalar katıldı. Beraberinde yapılan program eş zamanlı olarak Kırım Dernekleri Genel Merkezi sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Kırım'ın antlı şehidi Numan Çelebicihan ve Kırım Tatar şehitleri, çevrim içi etkinlikte dualarla anıldı.

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, şehit Numan Çelebicihan için video konferansla düzenlediği dua programında Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Hollanda, Litvanya ve Ukrayna’dan katılım sağlayan hocalar aşr-ı şerif ve dualar okudu.

Dünya Kırım Tatar Kurulu (DQTK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan’ın moderatörlüğünü yaptığı dua programda, DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar konuşma yaptı.

NAMIK KEMAL BAYAR: ALLAH KIRIM'DA, SÜRGÜNDE, İŞGALDE ŞEHİT OLANLARI RAHMET EYLESİN

DQTK Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar, “Bugün Kırım Tatarları için önemli gün. Müftümüz Çelebicihan, Bolşevikler tarafından şehit edildi. Numan Çelebicihan, 1885 senesinde Kırım’da dünyaya geldi. Hem İstanbul’da hem Kırım’da milli harekete katıldı. Gaspıralı İsmail Bey’in talebesi olarak. Milli mücadele arkadaşlarıyla Kırım Tatar tarihinde önemli bir işe imza attılar. Kırım Tatar Demokratik Cumhuriyeti’ni kurdular. Ne yazık ki Bolşevikler, Cumhuriyetimizi ortadan kaldırıp Çelebicihan’ı idam ederek şehit ettiler. Kimse bilmesin diye Karadeniz’e atıldı. Lakin o yaptıklarıyla Kırım Tatar ve tüm dünyada yüreğimizde yaşadı. 23 Şubat akşamı milli şehidimiz, Milli Marşı şairi olan o ve tüm şehitlere Fatihalar Kuran ve dualar okunacak. Allah Çelebicihan'ı Kırım için işgal için sürgün için şehit olanları rahmet eylesin. Peygamberimize komşu olacaklar bizleri de onlara komşu nasip eylesin. Zor günlerde gözaltına alınan kardeşlerimizin ferahlık verecek dualar olsun. Allah yardımcısı olsun” dedi.

Prof. Dr. Enver Aydoğan, hocaları tanıtıp akabinde dualarını istedi.

Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 104’üncü yılına özel hocalar sırasıyla Yasin Suresi'ni okudular. Eskişehir’den Abdullah Akkul, Yasin Suresinin 1. sayfasını okurken, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Erşahin Ahmet Ayhün surenin 2. sayfasını, Romanya’dan katılım sağlayan Elvis Apas 3. sayfasını, Hollanda’dan katılan Mehmet Pekcan 4. sayfasını, Enver Aydoğan ise 5. sayfasını okurken Kırım’dan Dilaver Memetov da Yasin suresinin son sayfasını okudu.

Yasin suresinin ardından programa Kırım’dan katılan Server Çolakçık Mülk suresinin ilk sayfasını okudu. Akabinde Kıyiv’den katılım sağlayan Seytumer Seytumerov da Mülk Suresinin 2. ve 3. sayfasını okudu.

Litvanya Baş Müftüsü Romas Jakubauskas da Numan Çelebicihan’nın ruhuna okuan düzenlen dua programına katılımlarını sağlayarak Nebe Suresini okudu.

Kırım Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel de Nebe Suresine ilaveten katılım sağladı. Programın akışına göre devamında Vahap Burunduk ile Bulgaristan’dan katılan İlhan hocanın Cuma suresi dinlendi. Ardından Eşref Sert, İhlas, Felak, Nas, Fatiha ve Bakara surelerini okudu.

ÖMER ÖZEL: BU DUALARI MİLLİ HAREKETİMİZİ BAŞLATAN AZİZ RUHLARA BAĞIŞLADIK

Kırım Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Özel, surelerin ardından başta Şehit Numan Çelebicihan’ın ruhuna, Kırım Tatar milli mücadelesinde şehit olanlara, Kırım sürgününde yaşamını yitirmişlere, şu anda Kırım’da hapis yatanlara ve tüm Dünya üzerindeki Müslüman Türkler için dua etti. Ömer Özel duası şöyle:

“Ey gökleri, yerleri ve ikisinin arasındaki her şeyi yaratan Ulu Allah’ım; bütün şükürler, dualar ve yalvarışlar sanadır. Ey Allah’ım yalnız sana kulluk eder yalnız sana sığınır ve yalnız senden yardım dileriz. Ey yüce Allah’ım yüce Kitap’ta dersin ki, dua edin affedeyim. Ülkelerden toplandık sen affedicisin, affetmeyi seversin. Tüm Müslümanları affet. Bizlere doğru yolu göster. Bu dünyada ve diğer dünyada güzellikleri göster, kötülüklerden koru.

Yasin Tebareke ve diğer duaları, ayetleri vatandaşlarımızın hatimlerini ve salavatlarını kabul eyle. En başta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in aziz ve pak ruhuna eriştir Allah’ım. Efendimizin sahabelerine ehlibeytlerine ve tüm peygamberlere bahşeyle. Kırım’ın 1783 Rus Çarlığı tarafından zorbalığa uğramasıyla vatanlarını terk etmek zorunda kalan atalarımızın dualarına bağışladık sen kabul eyle.

Kırım’ın “Dilde, fikirde, işte birlik” sözüyle Türk ve Müslümanları uyandıran İsmail Gaspıralı Bey ve onunla beraber arkadaşlarını, toplu katliamlara uğratılan kişileri, Kırım sürgününde havasızlık, açlık ve hastalıktan şehit düşen ruhlara bağışladık sen kabul eyle. Milli hareketimizi başlatan aziz ruhlara bağışladık kabul eyle. 104 yıl evvel şehit düşen Kırım Baş Müftüsü, Baş Nazır Numan Çelebicihan’a bağışladı, sen kabul eyle.

Tüm geçmişlerimizin soy soplarına bağışladık, sen kabul eyle. Bizleri cennet bahçelerine kabul eyle. Hastalara şifa ver dertlileri kurtar. İslam Alemini Kırım’ı ve ülkemizi her türlü felaketlerden koru Allah’ım. Bugün vatanımız Kırım’da hapis yaşayan kardeşlerimizin hayırlısıyla kurtarılmasını nasip eyle. Dilimizi dinimizi koru. Dualarımızı kabul eyle. El Fatiha”"

https://qha.com.tr/multimedya/kirim-tatar-halkinin-unutulmaz-lideri-numan-celebicihan-in-sehadetinin-104-uncu-yil-donumu/377149/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.