SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov'un davası yeniden görülecek

Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov'un davası yeniden görülecek

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2021 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov'un davası yeniden görülecek

Rus mahkemesi, Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov’un davasının yeniden görülmesi kararı aldı. Böylece Maşaripov’un davası, sözde Kırım Yüksek Mahkemesinde bir kez daha görülecek.

Rusya’nın Krasnodar kentinde bulunan Dördüncü Temyiz Mahkemesi, Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinin Kırım Tatar siyasi tutsak Yunus Maşaripov’un davasında alınan kararın kaldırılması ve yeniden görülmesi kararı aldı. Temyiz mahkemesinin kararına göre, Maşaripov’un davası, Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde başka bir heyet tarafından yeniden görülecek.

Kırım Dayanışması teşkilatına açıklamada bulunan avukat Aleksey Ladin mahkemede savunma ve savcılığın verdiği itiraz dilekçelerinin görüldüğünü belirtirken, "Biz Maşaripov’un bir suç işlemediğini ve akıl sağlığı durumunun uygunsuz bir şekilde incelendiği konusunda ısrar ediyoruz. İnceleme yapan uzmanlar mahkemede ifade vermedi, dava dosyasına eklenen iki rapor ise bir biriyle çakışıyor. Savcılık ise Maşaripov’un bir suç eyleminde bulunmadığını belirten mahkeme kararının iptal edilmesini istedi. Mahkeme söz konusu kararı iptal etti ve davanın Kırım’ın Yüksek Mahkemesinde ama başka hakim tarafından yeniden görülmesine hükmetti." diye anlattı.

YUNUS MAŞARİPOV DAVASI

27 Eylül 2017’de kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğrayan Maşaripov, darp edilerek  Yalta’daki FSB ofisine götürülmüştü. Maşaripov, FSB ofisinde yapılan sorgu sırasında kendisinin darp edildiğini, elektrikle işkence gördüğünü ve işkence altında kendisinin “Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) casusu olduğu ve emirleri yerine getirdiğini” söylemek zorunda kaldığını bildirmişti.

Maşaripov daha sonra mahkemede yaptığı açıklamada işkence altında verdiği ifadeleri yalanlamıştı. 

Kasım 2018’de sözde Yalta Şehir Mahkemesi, Kırım Tatarı Yunus Maşaripov’u patlayıcı madde depolama, taşıma ve bomba yapmakla suçlu buldu ve onu dört yıl hapis cezası ile 110 bin ruble para cezasına çarptırmıştı. Maşaripov söz konusu “kararı” itiraz etti. 

Temyiz mahkemesi alınan kararı kaldırdı ve davayı yeniden görülmesini istedi. Kırım’daki sözde Yalta Şehir Mahkemesi 3 Mart 2020 tarihinde Maşaripor’u suç eyleminde bulunduğu ama güya akli dengesinin yerinde olmadığını için bir sağlık kurumunda zorunlu psikiyatrik tedavisi altına alınmasına kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.