SON DAKİKA
Hava Durumu

Korınevıç: Ukrayna, Kırım'ın işgalinden dolayı doğal gaz kaynaklarının yarısını kaybetti

Korınevıç: Ukrayna, Kırım'ın işgalinden dolayı doğal gaz kaynaklarının yarısını kaybetti

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2021 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2021 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Korınevıç: Ukrayna, Kırım'ın işgalinden dolayı doğal gaz kaynaklarının yarısını kaybetti

Ukrayna, Kırım'ın Rusya tarafından işgali sonucunda doğal gaz kaynaklarının yarısını kaybetti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, bu durumun hem Ukrayna hem de Avrupa’nın enerji güvenliğini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Başkent Kıyiv’de düzenlenen "Ukrayna 30" isimli ulusal forumda, enerji tarifeleri ve enerji bağımsızlığı tartışıldı. Forum kapsamında dün bir konuşma gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, Ukrayna’nın topraklarında bulunan doğal gaz kaynaklarının yaklaşık yarısının Karadeniz ve Azak Denizi kıta sahanlığında bulunduğunu anlattı. Korınevıç, Rus işgalinden sonra Ukrayna’nın bu kaynakları geliştiremediğini vurguladı.

KIRIM'IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA'NIN ENERJİ KAYNAKLARININ DURUMU

Forum kapsamında konuşan Korınevıç, "İşgalden kısa zaman önce ABD’de, Kırım Yarımadası’nda Akyar (Sivastopol) kenti yakınlarında Karadeniz sahanlığındaki bölgenin geliştirilmesi hakkında anlaşmalar imzalanmıştı. İlgili proje üzerindeki çalışmalar 2017 yılında başlayacaktı. Bu, Ukrayna'nın kendi doğal gaz üretimini artırması açısından çok başarılı ve çok doğru bir proje olurdu." diye kaydetti.

Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’ya ait doğal gaz kaynaklarının yaklaşık yarısına Rusya’nın el koyduğunu belirten Temsilci, bu durumun hem Ukrayna, hem de Avrupa enerji güvenliğini olumsuz etkilediğini belirtti. Korınevıç, işgalden sonra Rusya’nın Ukrayna’ya ait Çernomorneftegaz şirketini ve ona ait tüm doğal gaz üretim platformları, sondaj kuleleri, yeraltı doğal gaz deposunu ve diğer birçok şeyi gasp ettiğini hatırlattı.

Kırım Temsilcisi, Rusya’nın ayrıca Avrupa ile dünyanın en güçlüleri arasında yer alan ve Kırım'ın elektrik üretiminin yüzde 30'unu sağlayan güneş ve rüzgar enerji santrallerine el koyduğunu anlattı. Korınevıç, Ukrayna’nın işgalden sonra Rusya’ya karşı çeşitli düzeylerde çeşitli uluslararası mahkemelerde bir dizi dava açtığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.