SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Donbas'taki sözde cumhuriyetlerin "bağımsızlığını" hangi sınırlar içinde tanıdı?

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Donbas'taki sözde cumhuriyetlerin "bağımsızlığını" hangi sınırlar içinde tanıdı?

Rusya Devlet Duması Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının sadece teröristlerin kontrolündeki toprakların sınırlarında değil, Lugansk ve Donetsk il sınırları içinde tanınacağını ileri sürdü. Öte yandan diğer Rus yetkilileri de sözde cumhuriyetlerin şu anki sınırları içinde tanınacağını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan kararları dün imzaladı. İlgili kararlarda, Rus ordusuna sözde “barışı sağlama” adı altında bölgeye girme talimatı verildi. Öte yandan Rusya’nın sözde cumhuriyetlerinin “bağımsızlığını” hangi sınırlar içinde tanıdığı hala belli değil.

DONETSK VE LUGANSK, İL SINIRLARI İÇİNDE KABUL EDECEK İDDİASI

Rusya Devlet Duması Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının sadece teröristlerin kontrolündeki toprakların sınırlarında değil, Lugansk ve Donetsk il sınırları içinde tanınacağını ileri sürdü. İnterfax haber ajansına konuşan Kalaşnikov, “Anlaşmada sınırlar belirtilmiyor, ama sanırım kastedilen, eski referandumda onaylanan sınırlar kastediliyor. Şu an Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti referandumda belirtilen bölgenin daha azını kapsıyor ama kurdukları devletin yetkililerinin daha geniş bölgeye de uzandığına inanıyorlar.” şeklinde konuştu.

FİKİRLER AYRILDI

Öte yandan Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Svetlena Jurova, Kalaşnikov ile aynı fikirde değil. Jurova yaptığı açıklamada, “Tabii ki şu anki sınırlar içinde kabul edilecek. Kimse daha fazla ilerlemeyi düşünmüyor. Belgelerde başka sınırlar belirlemedik.” dedi.

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, daha önce yaptığı açıklamada Rusya’nın sözde cumhuriyetlerinin “bağımsızlığını” şu an belirlenmiş sınırlar içinde tanıyacağını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.