SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya yanlısı ayrılıkçı liderler tahliye duyurularını iki gün önce kaydetmiş!

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerin tahliye duyurularını iki gün önce kaydettikleri tespit edildi. Rusya'nın bölgede Ukrayna'nın sabotaj veya saldırı düzenleyeceği propagandasını desteklemek adına ayrılıkçı liderlerin böyle bir hamlede bulunduğu ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2022 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2022 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya yanlısı ayrılıkçı liderler tahliye duyurularını iki gün önce kaydetmiş!

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerin tahliye duyurularını iki gün önce kaydettikleri tespit edildi. Rusya'nın bölgede Ukrayna'nın sabotaj veya saldırı düzenleyeceği propagandasını desteklemek adına ayrılıkçı liderlerin böyle bir hamlede bulunduğu ifade edildi.

Kendilerini Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Başkanı Denis Puşilin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR) Başkanı Leonid Paseçnik, olarak ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçıların yeni bir hamlesi ortaya çıkarıldı. Birleşik Krallık merkezli sivil araştırma platformu “Bellingcat”in eğitim ve araştırma direktörü Aric Toler, dün sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında söz konusu ifşaya yönelik açıklamalarda bulundu. Ayrılıkçı liderlerin bölgedeki sivil nüfusun Rusya'ya toplu tahliyesinin başladığını duyurdukları video mesajın 16 Şubat 2022 tarihinde kaydedildiği ortaya çıktı. 

Meta verilerin gösterdiğine rağmen, duyurulardan birinde, kendi kendini ilan eden sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DNR) başkanı Denis Puşilin açıkça “bugün, 18 Şubat” derken görüldü. Rusya'nın propaganda amacıyla Ukrayna'nın saldırı veya sabotaj amacı taşıdığına yönelik açıklamaları ışığındai, Rus yanlısı liderlerin böyle bir video hazırladıkları anlaşılıyor.

Ukrayna’nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti liderleri genel seferberlik ilan etmişti. Sözde DPR ve LPR başkanları, halkın Rusya'ya toplu tahliyesinin başlamasıyla ilgili video mesajı 18 Şubat 2022 tarihinde yayınlandı. Kendilerini DPR ve LPR Başkanları ilan eden Paseçnik ve Puşilin verdikleri mesajda, bölgedeki artan gerilimlere değinerek, nüfusun Rusya'ya geniş çaplı tahliyesinin başladığını duyurdular

UKRAYNA YÖNETİMİ İŞGALCİLERİN İDDİALARINI YALANLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından, Rusya’nın Ukrayna’yı Donbas’ta silahlı saldırıya hazırlandığı iddiasıyla suçlamasına dair iddiaları bugün yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna vatandaşları, temas hattının her iki tarafında da ikamet ediyor. Onların barışı, güvenliği ve esenliği Ukrayna için mutlak bir önceliktir. Ukrayna hükümetinin geçici olarak işgal edilen Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bir saldırı operasyonu başlatmayı planladığına dair iddialar gerçekten çok uzak. Ukrayna ayrıca Donbas’ta herhangi bir sabotaj eylemi gerçekleştirmiyor ve gerçekleştirmeyi planlamıyor. Rusya’nın zaten gergin olan güvenlik durumunu kışkırtma girişimlerini kesinlikle reddediyoruz. Siyasi-diplomatik çözüme sıkı sıkıya bağlıyız ve ortaklarımızla birlikte gerilimi azaltmak ve durumu diplomatik diyalogla uyumlu tutmak için çabalarımızı en üst düzeye çıkarıyoruz. Buna karşılık, Rusya Federasyonu’nun kitlesel dezenformasyon yayma kampanyasını başlattığını, Ukrayna mevzilerini ve sivil altyapıyı Minsk Anlaşmalarınca yasaklı olan silahları kullanarak bombalama sayısını artırdığını ve güvenlik durumunu tırmandırdığını görüyoruz. Başta yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar olmak üzere uluslararası toplumu, Rusya Federasyonu ve Donbas’taki işgalci idarelerinin gerçekleştirdiği siyasi-diplomatik çözüm sürecini baltalayan provokasyonları derhal kınamaya çağırıyoruz. Uygun tepkinin olmaması veya tarafsız bir duruşun sergilenmesi, Rusya’nın durumu daha fazla tırmandırmasına hizmet edecektir.” denildi.

BAKAN KULEBA: UKRAYNA SALDIRI OPERASYONLARI PLANLAMIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus propaganda haber ajanslarının, Kıyiv’in saldırı operasyonu hazırlıkları yaptığı veya doğuda bir sabotaj düzenlemeyi planladığı yönündeki iddiaları yalanladı. Ukrayna’nın sorunu yalnızca diplomatik yollarla çözmek istediğini vurgulayan Kuleba, dün yaptığı açıklamada, “Rus propagandasının, Ukrayna’nın saldırı operasyona hazırlandığı veya kimyasal bir fabrikaya sabotaj düzenlemeyi planladığı konusundaki iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Ukrayna, Donbas’ta böyle bir eylemlerde bulunuyor veya bulunmayı planlamıyor. Tamamen yalnızca diplomatik bir çözüme bağlıyız.” ifadelerini kullandı.

AYRILIKÇILAR, UKRAYNA’NIN SALDIRIYA HAZIRLANDIĞINI İDDİA EDİYOR

İşgalciler Ukrayna’nın güya saldırı operasyonu başlatmaya veya kimyasal bir tesiste sabotaj düzenlemeye hazırlandığını iddia ediyor. 

Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri dün yayımladıkları videoda, Donbas’taki durumun kötüleştiğini iddia ederek başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere bölge sakinlerini kitleler halinde Rusya’ya tahliye etmeye başladıklarını bildirdi.

İŞGALCİ GÜÇLER SON BİR GÜNDE UKRAYNA BİRLİKLERİNE 66 DEFA SALDIRDI

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, 18 Şubat 2022 tarihinde, Rusya destekli işgalci güçlerinin Ukrayna birliklerine 66 defa saldırdığı aktarıldı. 66 saldırıdan 52’sinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde yasaklanan silahların kullanıldığı belirtildi. Ayrıca saldırılardan birinin Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliğine ait bir insani yardım konvoyuna düzenlediği ifade edildi. İşgalciler bu sabah da Donbas bölgesinde 19 saldırı daha düzenledi. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.