SON DAKİKA
Hava Durumu

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde Rusça "resmi dil" oldu

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde Rusça "resmi dil" oldu

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2021 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde Rusça "resmi dil" oldu

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusça'nın statüsüne ilişkin yasa tasarısını son okumada kabul etti. Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar, Ermenice’nin yanında Rusça'yı da resmi dil olarak tanıdı.

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusça'nın resmi dil olarak tanınmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti. 25 Mart tarihinde yapılan oyalamada söz konusu değişikliğe 27 "milletvekilinin" destek verdiği, ikisinin çekimser kaldığı ve 2 "milletvekilinin" de oylamaya katılmadığı bildirildi.

Yasa tasarısını hazırlayanlardan biri olan sözde Karabağ Milletvekili Aram Arutyunyan, Rus basınına verdiği demeçte, "projenin bir dizi sosyo-ekonomik ve kültürel faktör dikkate alınarak geliştirildiğini" ve buna savaştan sonra bölgeye "Rus barış güçlerinin" konuşlandırılması faktörünün de eklendiğini söylemişti.

KARABAĞ'DAKİ ERMENİ TERÖRİSTLER RUSÇA'YA "RESMİ DİL" STATÜSÜ VERDİ!

Sözde Karabağ Cumhuriyeti, Rusça'ya resmi dil statüsünün verilmesinin, her alanda işbirliğinin derinleştirilmesi için gerekli koşulları yaratacağı ve yasal çerçeve içinde ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını ileri sürdü. Tasarı metninde, “Rus barış güçlerinin Karabağ’daki uzun vadeli varlığı, çok sayıda sosyal ve iletişim sorununu birlikte çözme ihtiyacının farkında olunması, inşaat, sağlık, eğitim ve bilim alanlarında iş birliği, Rus dilinin rolünün yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA’DAN İŞGAL HAZIRLIĞI: KARABAĞ’DAKİ ERMENİLERE PASAPORT MU DAĞITILACAK?

Hatırlanacağı üzere, Karabağ’daki ateşkesin ardından Rusya’nın bölgedeki artan etkisine ilişkin, Karabağ’daki Ermenilere Rus pasaportu verilmesi gündeme gelmişti.

Karabağ’da imzalanan anlaşma gereği, yalnızca ateşkes ve anlaşma hükümlerinden sorumlu olacak olan Rusya Federasyonu, önce ateşkesin imzalandığı gün, “barış gücü” askerlerini Karabağ’a soktu. Daha sonra sadece sorumlu olduğu bölgelerde değil, Karabağ’ın pek çok bölgesine asker çıkaran Rusya, ağır silah ve mühimmatlarını Karabağ’a yığmaya başladı.

RUSYA, KIRIM VE DONBAS’TA DA AYNISINI YAPIYOR!

Öte yandan, Rusya Federasyonunun Karabağ’daki Ermenilere pasaport dağıtacağı tezini, güçlendiren örnekler mevcut. 2014 yılında zorla işgal ettiği Kırım’da ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta zorunlu Rus pasaportu dağıtması hemen akla gelen ilk örnek oldu. 2008 yılında Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri işgal edilmeden önce Rusya bu bölgelerde yine pasaport dağıtmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.