SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2022 21:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 21:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Türkiye'nin diplomatik ilişkileri yeniden iyileştirme konusunda anlaştığını ve iki ülkenin de karşılıklı büyükelçi atama kararı aldığını söyledi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeden sonraki açıklamasında, "İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu "Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Sayın Lapid'le gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye bir açıklama yapmıştık. Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de böyle olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık." ifadelerini kullandı.

"MESAJLARIMIZIN DOĞRUDAN TEL AVİV'E İLETİLMESİ ÖNEMLİ"

Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye'nin Filistin konusundaki duruşunu değiştirmeyeceğini vurgulayarak, "Filistin, Kudüs ve Gazze‘nin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde Tel Aviv'e iletilmesi de önemli" dedi.

İki ülke, 2018'de ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması nedeniyle Gazze sınırında düzenlenen protestolar sırasında İsrail güçleri tarafından 60 Filistinlinin öldürülmesi üzerine büyükelçilerini sınır dışı etmişti.

HERZOG ETKİSİ

İsrail'de Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber Tel Aviv ile Ankara arasında bir diyalog kanalı kurulmuş, ilişkilerin iyileşmesine dair emareler görülmüştü. Herzog'un Mart ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrasında ilişkilerin yumuşamaya başladığını hatırlatan Çavuşoğlu "Herzog'un Türkiye ziyareti ve daha sonra benim İsrail ziyaretim, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Ankara ziyareti ile süreç devam etti" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.