SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye, İsveç ve Finlandiya görüşmesi kapıda

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye, İsveç ve Finlandiya görüşmesi kapıda

Türkiye, NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya ile Helsinki'de masaya oturacak. NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya'nın 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gerekiyor.

İsveç ve Finlandiya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) üye olmaya hazırlanıyor. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuru kararına olumsuz bakan Türkiye'nin gözü iki ülkede. İsveç ve Finlandiya'nın üye olabilmesi için 30 NATO ülkesinden onay gelmesi gerekiyor. Son olarak iki İskandinav ülkesinin başvurusuna 23 ülkenin parlamentosundan onay çıktı.

Söz konusu hususu görüşmek üzere Türk yetkililer, İsveç ve Finlandiya yetkilileriyle Helsinki'de görüşme yapacak. Görüşmede İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile 28 Haziran 2022'de imzaladığı anlaşma değerlendirilecek.

TÜRKİYE NEDEN İSVEÇ VE FİNLANİDYA'NIN NATO ÜYELİĞİNE SICAK BAKMIYOR?

İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'deki sınır güvenliğini tehdit eden bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına parlamentoda destek vermesi Türkiye tarafından olumlu karşılanmamıştı. 18 Mayıs'ta NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın tutumu kafaları karışmıştı. Vekillerin parlamentoda yer almasının ardından Türkiye NATO başvuru üyeliğini veto etmişti. Ancak İsveç ve Finlandiya Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında toplanarak Türkiye ile üçlü muhtıra imzalamıştı. İsveç ve Finlandiya'nın imzaladığı 10 maddelik muhtırada terör örgütlerine destek vermeme taahhüdü bulunuyor.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Finlandiya, tüm müttefiklerin güvenlik kaygılarının ciddiyetle ele alınması gerekliliğinden hareketle uzun süredir ortağı olan Türkiye’nin kaygılarını olabilecek en iyi şekilde karşıladı. Türkiye’nin de kaygılarının giderildiğini hissettiğini temenni ediyorum” demişti.

İsveç ve Finlandiya'nın onay beklediği ülkeler, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Slovakya, Portekiz, İspanya ve Türkiye olarak sıralanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.