SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye ve Özbekistan, tarım alanında işbirliğini güçlendirecek

Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve heyetinin Taşkent'teki temasları kapsamında Türkiye ve Özbekistan girişimcilerinin katılımıyla 9 Şubat'ta iş forumu düzenlendi. Taımla ilgili önemli projeler konuşuldu, ticaret anlaşmaları imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2022 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye ve Özbekistan, tarım alanında işbirliğini güçlendirecek

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve heyeti, 9 Şubat 2022'de Taşkent'te iş forumu düzenledi. Türk heyetin temasları kapsamında, Türkiye ve Özbekistan girişimcilerinin katılımıyla ortak projeler konuşuldu. Türkiye ve Özbekistan forum kapsamında ticaret anlaşmalarına imza attı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve heyetinin Taşkent'teki temasları kapsamında, Türkiye ve Özbekistan girişimcilerinin katılımıyla iş forumu düzenlendi. Konferansta, Türkiye ile Özbekistan arasında yeni ticari ve ekonomik ilişkilerin kurulması, tohum üretimi, bahçecilik ve seracılık alanlarında ortak projelerin geliştirilmesi konuları ele alınırken, iki ülke işadamları arasında ticaret anlaşmaları imzalandı.

Özbekistan Milli Ahbarat Ajansı’nın haberine göre, Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Cemşid Hocayev (Jamshid Khocayev), 9 Şubat Taşkent'te gerçekleştirilen konferansta, 2019 yılından bu yana 66 proje çerçevesinde 401 milyon dolarlık Türkiye yatırımının Özbekistan'a çekildiğinin altını çizdi. Hocayev, “Bugüne kadar 42 proje tamamen hayata geçirildi. Pamuk ve tahılın yanı sıra 80'den fazla tarım ürününün ihracat potansiyeli değerlendirildi. Dün, Türk girişimcilerle sorunları, engelleri ve önerileri konuştuk. Tabii ki, sorunları çözmek ve teklifleri uygulamaya geçirmek için çalışıyoruz. Kamu-işletme, işletme-işletme formatında farklı seviyelerde iletişim platformları oluşturmak, her iki tarafın ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya, yatırımları ve yeni teknolojileri çekmeye yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖZBEKİSTAN TÜRKİYE TOHUM SEKTÖRÜNDE ORTAKLIĞA DEVAM EDİYOR

Ayrıca Hocayev, Özbekistan ve Türkiye'nin tarım alanında kapsamlı bir iş birliği kurduğunu belirtti. Örnek olarak, 2020 yılında ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık 21 milyon dolar değerinde meyve sebze ve gıda ürünleri tedarik ettiği; 2021 yılına gelindiğinde ise aynı rakamın 23,8 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi. Bakan Hocayev, “Tohum sektöründe de tutarlı bir ortaklık devam ediyor. Biyokimyasallar, tohumlar ve tarımsal ürünler üzerinde araştırmalar yapılmakta. Özbekistan'daki araştırma istasyonunda test edilmek üzere özellikle 30 çeşit havuç, domates, salatalık, biber ve patlıcan olmak üzere toplam 2.500 fidenin Türkiye'den ithal edilmesi bekleniyor” dedi.

Bakan Pakdemirli, Özbekistan Tarım Bakanı Hocayev ile görüştü

İş forumunda Özbek-Türk tohum araştırma ve Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezlerinin kuruluş süreci, ülkedeki çiftçiler için yaratılan çok çeşitli fırsatlar, tesisler ve faydalar sunuldu. İki ülkenin iş çevrelerinin temsilcileri deneyim alışverişinde bulundu.

ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Öte yandan, TRT Haber, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Taşkent’teki temasları kapsamında Özbekistan Tarım Bakanı Cemşid Hocayev ile bir araya geldi. Tarım alanındaki ikili işbirliğinin geliştirilmesi için bir iş planı ve karşılıklı bilgi alışverişinin yapılmasına yönelik bir eylem planı oluşturduklarını vurgulayan Pakdemirli, toprak kaynaklarının veriminin artırılması konusunda ortak çalışmaların yapılması konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.

Pakdemirli, bilim ve teknoloji alanında destek olmak için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün bir ofisinin Özbekistan'da kurulması konusunda karar aldıklarını dile getirirken, ayrıca kuraklığa dayanıklı ürünlerin yetiştirilmesi ve çiftçiyi destekleyecek sistemin Özbekistan’da uygulanması konusunda Özbek tarafına deneyimlerini aktarmak istediklerinin altını çizdi.

Özbekistan’da ormancılık alanında ilk defa bir fidanlık kurmak ve ülkede eğitim merkezi oluşturmak istediklerini de kaydeden Pakdemirli, Türkiye’nin tarım sulama sistemleri ve baraj yapımı konularındaki deneyimlerini Özbek tarafıyla paylaşmak istediklerini aktardı. Hocayev de tarım sektöründe büyük bir deneyime sahip Türkiye’den böyle bir geniş katılımlı heyetin ilk defa Özbekistan’a geldiğini, bu ziyaretin iki ülke arasındaki tarım alanındaki iş birliğini bir üst düzeye çıkaracağını söyledi.

"TÜRKİYE’NİN DENEYİMLERİNDEN İSTİFADE ETMEK İSTİYORUZ"

Türkiye ile tarım alanında üç konuda iş birliği yapmak ve deneyimlerinden istifade etmek istediklerini vurgulayan Hocayev, “Tarım sektörünün geliştirilmesi konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden istifade etmek, tarım sektöründe dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye’de tarım sektöründe kullanılmakta olan çağdaş bilim ve teknolojileri ülkeye getirmek ve tarım sektöründeki Türk yatırımcıları ülkeye davet etmek istiyoruz” dedi.

Görüşmenin ardından Türkiye ile Özbekistan arasında tarım alanında stratejik iş birliği için eylem planı, Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile Özbekistan Tarım Bakanlığı arasında tarımsal araştırmalar alanında iş birliği iyi niyet beyanı ve Türkiye-Özbekistan Tarım Yürütme Komitesi 3. Dönem Toplantısı Tutanağı imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.