SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceppar Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Karaosmanoğlu ile görüştü

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2022 22:39
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2022 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceppar Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Karaosmanoğlu ile görüştü

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ile tahıl sevkiyatı konusunda görüşmede bulundu. Türkiye'deki temasları kapsamında Bakan Yardımcısı Ceppar, Bakan Yardımcısı Karaosmanoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye ile Ukrayna'nın savunma ilişkilerini değerlendirdi.

Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı geniş çaplı işgal girişimi nedeniyle Ukraynalı yetkililer, savaşın diplomatik yollarla sona ermesi için arabuluculuk rolü oynayan Türkiye ile görüşmelerde bulunuyor. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar 5 Eylül'den 7 Eylül'e kadar Türkiye'deki temaslarını sürdürdü. Bakan Yardımcısı Ceppar, 7 Eylül'de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ile Ukrayna limanlarında Rus ablukası altında kalan tahılların sevkiyatıyla ilgili görüştü.

Ukrayna limanlarından yola çıkan tahıl yüklü gemiler İstanbul'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezinde emniyetli sevkiyat için denetleniyor. Denetlemelerin ardından tahıl yüklü gemiler ilgili ülkelere gönderiliyor. 22 Temmuz'da BM çatısı altında Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında imzalanan anlaşma kapsamında yıl sonuna kadar yapılacak 26 milyon ton tahıl sevkiyatı bir ay içinde 1 milyonu aştı.

GÖRÜŞMEDE TAHIL SEVKİYATI VE SAVUNMA KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Bu bağlamda Bakan Yardımcısı Ceppar ile Bakan Yardımcısı Karaosmanoğlu tahıl sevkiyatının son gelişmelerini değerlendirdi. Bunun yanı sıra savunma alanında Türkiye ve Ukrayna ilişkileri ele alındı. Görüşmeye Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da katıldı.

UKRAYNA TAHILLARI TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYA PAZARINA AÇILIYOR Dünyadan Türkiye'ye tahıl koridoru teşekkürü - Son Dakika Haberleri

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş yüzünden abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.