SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından "Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın ayrılıkçıların Donbas’taki sözde cumhuriyetlerini tanıma çağrısı" hakkında basın açıklaması

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından "Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın ayrılıkçıların Donbas’taki sözde cumhuriyetlerini tanıma çağrısı" hakkında basın açıklaması

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 19:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığından "Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın ayrılıkçıların Donbas’taki sözde cumhuriyetlerini tanıma çağrısı" hakkında basın açıklaması

Rusya Devlet Duması, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren karar tasarısına destek verdi. Böylece Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın doğusunda yasa dışı oluşturulan sözde cumhuriyetleri tanıma sürecini başlattı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın ayrılıkçıların Donbas’taki sözde cumhuriyetlerini tanıma çağrısı" hakkında basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, "Rusya, geçici olarak işgal edilen Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki Rus işgalci yönetimini 'bağımsız tüzellik' olarak maskelemeyi veya Donbas'taki silahlı çatışmaya taraf olarak kendi katılımını gizlemeyi başaramayacak." ifadelerine vurgu yapıldı.

Rusya Parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, bugün düzenlenen oturumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma çağrısını içeren karar tasarısını kabul etti. Karar için 351 milletvekili evet, 16 milletvekili hayır oyu kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 15 Şubat 2022 tarihi itibarıyla, Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyet’inin tanınması gerektiğine ilişkin çağrısını içeren yasa tasarısı hakkında basın açıklaması yayımladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığının Rusya Federasyonu Devlet Duması’nın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyet’inin tanınması gerektiğine ilişkin çağrısını içeren yasa tasarısı hakkındaki basın açıklamasında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: UKRAYNA'NIN TUTUMU DEĞİŞMEDİ

Ukrayna'nın tutumu değişmedi: Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıması, Minsk Anlaşmalarından bilinçli olarak çekilmesi anlamına gelecek. Böyle bir adım, Ukrayna ve ortaklarının aktif olarak teşvik etmeye çalıştığı siyasi-diplomatik çözüme ciddi bir zarar verecektir.

"RUSYA BAŞARAMAYACAK"

Sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasının hiçbir yasal sonucu olmayacaktır. Rusya, geçici olarak işgal edilen Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki Rus işgalci yönetimini “bağımsız tüzellik” olarak maskelemeyi veya Donbas'taki silahlı çatışmaya taraf olarak kendi katılımını gizlemeyi başaramayacak.

"PUTİN'İN, YASA TASARISINI DESTEKLEMESİNİN YIKICI SONUÇLARI OLACAK"

Bunun yerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Devlet Duması'nın yasa tasarısını desteklemesi, uluslararası hukukun üstünlüğü ve küresel güvenlik mimarisi için çok daha geniş ve yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.

"RUSYA'NIN İKİ SEÇENEĞİ VAR"

Bu nedenle, Rusya'nın gerilimi azaltma ve diplomatik diyalog yolundan gitmek ya da uluslararası toplumun kararlı ve birleşik tepkisini deneyimlemek gibi iki seçeneği vardır.

Moskova'yı mevcut müzakere formatları çerçevesinde ilerleme sağlanmasına yönelik yapıcı bir duruş sergilemeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, Minsk Anlaşmalarının ve silahlı çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi sürecinin bozulmasının tüm sorumluluğu Rusya'ya ait olacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.