SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalinin 73. yılında meydanlara indi

Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalinin 73. yılında meydanlara indi

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2022 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2022 18:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkleri, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalinin 73. yılında meydanlara indi

Çin rejiminin Doğu Türkistan'ı işgalinin 73. yılında, İstanbul ve Ankara’da işgal ve soykırıma karşı protesto yapıldı. Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından " 1 Ekim İşgalin Başlangıcı" çağırısıyla İstanbul ve Ankara'da yaşayan Uygur Türkleri, Çin rejiminin Doğu Türkistan’daki baskıcı politikalarına karşı durmaları için uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu.

Çin rejiminin İstanbul Başkonsolosluğu yakınındaki Tarabya Sahili'nde toplanan Doğu Türkistanlılar, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalini hatırlattı. Ellerinde Çin'i protesto eden dövizler taşıyıp pankartlar açtı. Protestoya Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve bünyesindeki bir çok dernek, Uygur Hareketi, Avusturalya Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, İsviçre Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği ve bir çok yerel STK'ların temsilcileri de katıldı.

"ASLA BOYUN EĞMEDİK"

İstanbul'daki basın açıklamasında Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan, 1 Ekim'in bütün insanlık için kara bir gün olduğunu belirterek "Çin yönetimi 1949'da yönetime geldikten sonra 73 seneden beri milyonlarca insani katletmiştir." ifadesini kullandı.

Doğu Türkistanlılar olarak hiç bir zaman boyun eğmediklerini ve mücadelelerini sürdürdüklerini vurgulayan Oğuzhan " Çin işgal politikasını devam ettirmekte, sömürü faaliyetini yürütmektedir. Çin'in bu politikası dilimizi, dinimizi, kültür ve medeniyetimizi tamamen asimile etmeye yöneliktir. İnsan hak ihlalleri devam etmektedir. Çin'in bu ırkçı tutumlarından bir an önce vazgeçmesi için harekete geçmeye çağırıyoruz. BM ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in soykırımı durdurması için harekete geçmesini talep ediyoruz. AB, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kurum ve teşkilatları hür ve bağımsız Doğu Türkistan konusunda haklarımızın tanınmasına davet ediyoruz." dedi.

“ZULME SESSİZ KALMAYIN”

Ankara'da gerçekleşen protestoya Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Abdulhamid Pamir, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Prof Doç. Dr. Erkin Emet, siyasi partilerden temsilciler katıldı.

Uluslarası Doğu Türkistan STK’lar birliği Ankara Şubesi Başkanı Abdulhamid Pamir, Doğu Türkistan’ın işgalinin yanı sıra aynı zamanda Çin devletinin kuruluş yıl dönümü tarihi de olan 1 Ekim 1949 için “Karanlık bir dönemin başlangıç yıl dönümüdür. son günlerde işgalci Çin rejimi Doğu Türkistan'da sözde sıfır kovid bahanesiyle İli, Korla, Urumçi ve Kaşgar gibi şehirlerde sıkı karantina uygulaması başlatarak Doğu Türkistanlıları adeta açlığa mahkum etmektedir. Doğu Türkistan'da yaşananların yanısıra 2015 yılıdan beri Endonezya'da tutuklu olan 4 Uygur Türkünün Çin'e iade edilmesi bizleri derinden üzmüştür. son olarak Avrupa Birliği, İslam iş Birliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası kurum ve kuruluşları Çin rejiminin Doğu Türkistan'da gerçekleştirmekte olduğu soykırım suçunu durdurmak için acilen göreve çağrıyoruz." dedi. Doğu Türkistan’ın 72 yıldır bitmek bilmeyen Çin zulmü altında olduğunu vurgulayan Pamir, Çin’in işgal ettiği topraklardaki özellikle Türk soylu halklara çeşitli bahanelerle saldırmaya devam ettiğini kaydetti. Çin’in artık dünya çapında insan hakları ihlallerinin ve soykırımın simgesi haline geldiğini ifade eden Pamir, Türk ve Müslüman ülkelere çağrıda bulunarak, “Zulme sessiz kalmayın” diye seslendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.