SON DAKİKA
Hava Durumu

#Anıt

QHA - Kırım Haber Ajansı - Anıt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anıt haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı Haber

Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Barış Parkı’nda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle sürgün kurbanları anısına yapılacak Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı. Törene Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca, KTMM Üyeleri ve diğer davetliler katıldı. Törende Kırım Tatar Soykırımı kurbanları ve Rus saldırıları sonucu hayatını kaybeden Ukrayna vatandaşlarını anmak için saygı duruşunda bulundu. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, sürgün sonucu binlerce Kırım Tatarının hayatını kaybettiğini ve daha sonra on yıllar boyunca Kırım Tatarlarının vatanlarından çok uzaklarda yaşamak zorunda kaldığını belirterek, “Kırım Tatarları, ancak o zamanki Moskova yönetiminin zayıflaması ve Ukrayna'nın bağımsızlığının yeniden sağlanmasıyla, soykırım suçu olan Kırım Tatar sürgünü hakkındaki gerçeği açıklama ve Kırım'da normal yaşamı yeniden kurma fırsatına sahip oldu. 2014 yılına kadar Kırım birçok insanımız için gerçekten mutlu bir yuvaydı ve istikrarımızın gücü, silahlarımız, diplomasimiz ve Ukrayna için adaletin gücü, Kırım'ın işgalden kurtuluşunu sağlayacağı zaman kesinlikle yine öyle bir yer olacaktır.” dedi. Kıyiv’de dikilecek bu anıtının önemine dikkat çeken Kırımoğlu ise, “Bu, devletin Kırım'ın yerli halkına karşı tavrını ortaya koyuyor; Kırım'da ana vatanlarında Kırım Tatarlarının başına gelenler dikkate alındığında bu özellikle önemlidir. Orada, işgalciler, topyekûn Ruslaştırma, herhangi bir muhalefet belirtisine yönelik zulüm, işgalcilerin rejiminden herhangi bir memnuniyetsizlik belirtisi nedeniyle aktivistlerin kaçırılması ve öldürülmesi, zorunlu seferberlik gibi baskı araçları kullanarak yerli halkı kendi evlerini terk etmeye zorlamak için mümkün olan her şeyi yapıyorlar.” şeklinde konuştu. ZELENSKIY: UKRAYNA'DA KIRIM TATAR SOYKIRIM ANITI DİKİLMELİ Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2023 yılında 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü’nde yaptığı konuşmada, Kırım Tatar halkının, soykırım suçunu hatırlatan ve Kırım Tatar halkının iradesini yansıtan bir anıta layık olduğunu belirterek, KTMM üyelerine bu konu üzerinde birlikte çalışarak en iyi seçeneği ortaya koyma çağrısında bulunmuştu.

Kazakistan'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli dikildi Haber

Kazakistan'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli dikildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talimatıyla Almatı kentinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli dikildi. 3 metre yüksekliğindeki anıt, 26 Ocak 2024 tarihinde merkezde bulunan El-Farabi Caddesi'ne yerleştirildi.  Anıtın açılış törenine; Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Ayda Balayeva, Türkiye Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Almatı Valisi Yerbolat Dosayev ve Türk diasporasından temsilciler katıldı. "O, BİRÇOK HALKIN KADERİNDE SİLİNMEZ İZ BIRAKAN DÜNYA ŞAHSİYETİDİR" Açılışta konuşma yapan Bakan Balayeva, anıtın Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in 100. yıl hatırası olarak Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'ün heykelinin dikilmesi talimatıyla yapıldığını belirtti. Balayeva konuşmasında, "Tüm Kazak-Türk halkı için büyük manevi öneme sahip tarihi bir anda Almatı şehrinde toplanıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, bir halkın evladı olmasına rağmen birçok halkın kaderinde silinmez izler bırakmış bir dünya şahsiyetidir. O, millî ruhla birlikte medeniyetin bütün değerini bünyesinde toplamış, gelenekle birlikte bir kültür şaheseri, ileri eğitim ve bilgi birikimine sahip özel bir şahsiyettir. Uyguladığı kültürel, siyasi, ekonomik ve sosyal reformlarla modern toplumun oluşumuna paha biçilmez katkılarda bulundu. Bu nedenle Atatürk kardeşim, sadece Türk ülkesine değil, ülkemize de çok yakın, parlak, kendi nesline örnek olan, ahlak öğreten bir insandır. 2023 yılında bu parka Türk halkının seçkin liderinin adı verilmiştir" ifadelerini kullandı.  "TÜRKSOY TÜRK DÜNYASININ KÜLTÜR AKTARIMINI TANITMAK İÇİN ÇALIŞIYOR" TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev ise Teşkilât sayesinde Türk dünyası ülkeleri arasında kültürel aktarımın sağlandığını vurguladı. Raev, "TÜRKSOY'un kurulmasının ana başlatıcısının Kazakistan olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ana hedefi Türk dünyasının kültürünü, edebiyatını ve tarihini tanıtmak olan kuruluş, bu doğrultuda yorulmadan çalışıyor. Türk dünyasının temelinin dilimiz ve kültürümüz olduğu dikkate alındığında bu amacın halklar arasında özel bir yere sahip olduğu açıktır" dedi. Açılışın ardından Bakan Balayeva anıta çiçek bıraktı. 3 metre yüksekliğinde, bronzdan yapılan eserin yapımını üstlenen heykeltraşlar, Aidos Burkitbayev ve Timur Ermukametov takdir edildi.

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki Bolşevik anıtı kaldırıldı Haber

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki Bolşevik anıtı kaldırıldı

Rusya’nın topyekun işgal girişiminin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden beri Ukrayna’da, ülkeyi Rus ve Sovyet mirasından arındırma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de bulunan Maryinskıy Parkı'nda yer alan Bolşevik anıtı yıkıldı. Kıyiv Şehir Konseyi, Bolşevik döneminde Ocak 1918'de çıkan silahlı ayaklanmaya ithaf edilen anıtın kaldırılmasına karar verdi. Konsey, "Bu kaidenin ideolojik amacı, Ukrayna Merkez Konseyi ve Ukrayna Halk Cumhuriyeti'ne karşı silahlı bir isyan düzenleyen Bolşevikleri yüceltmekti. Yıllarca Sovyet ve emperyalist zalimler bize kahraman olarak sunuldu. Şimdi düşmanca kültürel etkiyi kesin olarak ortadan kaldırmanın zamanı geldi" açıklamasını yaptı. Kıyiv'de kamu hizmeti çalışanları, 2.5 ton ağırlığındaki anıtın kaldırılması için bugün çalışma başlattı.  UKRAYNA, KİRLİ SOVYET MİRASINDAN KURTULDU krayna’nın başkenti Kıyiv’de bulunan Ana Vatan Anıtı’ndaki Sovyetler Birliği devlet ambleminin kaldırılmasına 30 Temmuz 2023'te başlandı. 6 Ağustos sabah saatlerinde kalkanda bulunan SSCB armasının yerine, Ukrayna devlet arması olan "Üç Dişli Mızrak" yerleştirildi. Kalkanda bulunan çekiç ve orak dahil SSCB devlet armasını sembolize eden ilk unsurlar çoktan kaldırılmıştı. Sovyetler Birliği armasını kaldırma hazırlıkları ise daha erken başlamıştı.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Sovyet Ordusu Anıtı yıkılıyor Haber

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Sovyet Ordusu Anıtı yıkılıyor

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da şehir yönetimi, 1954 yılında inşa edilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ordusuna ait anıtın sökülmesine karar verdi. Sofya'nın merkezindeki Sovyet Ordusu Anıtı'nın sökülmesi için çalışmalar 12 Aralık 2023 tarihinde başladı. Anıtın 70 yıldır hiç restore edilmemesi nedeniyle yıkılacağı ve müzeye kaldırılacağı öğrenildi. Sofya Valisi Vyara Todeva, anıtın tamamının sökülmesinin en az bir ayı bulabileceğini dile getirdi. Anıtın parçalarının, Sofya'daki Sosyalist Sanat Müzesi'ne götürülerek orada sergileneceği açıklandı. BULGARİSTAN'DA SOVYET MİRASI ANIT SÖKÜLÜYOR 45 metre yüksekliğindeki eserin tepesinde otomatik tüfek tutan bir Sovyet askeri, çocuğuyla duran bir kadın ve bir işçi figürü yer alıyordu. İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet birliklerinin Bulgaristan'a gelişini ve komünist rejimin başlangıcını simgeleyen anıtın sökülmesi yönündeki çağrılar uzun yıllardır ülkede dile getiriliyordu.  RUS YANLISI SİYASİ ÇEVRELERDEN EYLEM! Bulgaristan'da Rusya yanlısı muhalif siyasi partiler ise anıtın kaldırılmasına karşı çıktı. Ülkede Kremlin yanlısı çevreler, anıtın yıkılmasına tepki gösterdi ve eylem yaptı. Rus propagandası tarafından fonlanan eylemciler, güya anıtın kaldırılmasıyla "tarihin silindiğini" öne sürdü. Ancak, Bulgaristan'da komünist yönetimin başlangıcını ve Kızıl Ordu'nun ülkeye girişini simgeleyen anıtın Bulgar tarihiyle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Öte yandan, Bulgaristan'da Rusya'nın dezenformasyon ve propagandalarına karşı çıkan siyasiler de mevcut. "KIZIL ORDU İŞGALCİLERİNE AİT ANIT, BULGARİSTAN İÇİN SORUN TEŞKİL EDİYOR" Heykelin yıkılmasına destek veren Demokratik Bulgaristan Partisi Milletvekili İvaylo Mirçev, "Kızıl Ordu işgalcilerine ait anıt, hem Sofya hem de Bulgaristan için sorun teşkil ediyor. Çünkü burada taşlardan, levhalardan ve heykellerden bahsetmiyoruz. Bu işgal sembolünün sadece başkentin tarihine değil tüm tarihimize düşürdüğü büyük değişimden bahsediyoruz. Biz sadece anıtı kaldırmıyoruz. Aynı zamanda, tarihi Rus propagandasının perspektifinden değil kendi açımızdan anlama fırsatını yeniden kazanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İşgalci Rusya, Herson'daki Holodomor anıtlarını yok ediyor Haber

İşgalci Rusya, Herson'daki Holodomor anıtlarını yok ediyor

1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği’nin egemenliğindeki Ukrayna’da, eli kanlı diktatör Josef Stalin’in emriyle ortaya konulan kıtlık sebebiyle milyonlarca insan açlıktan hayatını kaybetmişti. Sovyetlerin Ukrayna halkına karşı işlediği bu korkunç suça "açlıkla ölüm" anlamında Holodomor adı verildi. Sovyet Rusya yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi.  İŞGALCİ RUSYA, HERSON'DAKİ HOLODOMOR ANITLARINI YOK EDİYOR Putin rejimi, Sovyet yönetimi tarafından işlenen birçok suçu inkar ettiği gibi milyonlarca Ukraynalının ölümüne neden olan Holodomor Soykırımı’nı da inkar ediyor. Bu suçu örtbas etmek için Rus yönetiminin işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinde Holodomor anıtlarını kaldırmaya başladığı bildirildi. İşgalciler, Holodomor anıtlarını ortadan kaldırarak güya manipülasyon ve dezenformasyon ile mücadele ettiklerini ileri sürüyor. Herson bölgesinde işgal altında bulunan Oleşkı ilçesinde en az 14 anıtın kaldırıldığı aktarıldı. "RUSYA İÇİN GERÇEK TARİHİ YOK ETMEK NORMAL BİR ŞEY" Söz konusu bilgileri doğrulayan Herson Bölgesi Konseyi Başkan Yardımcısı Yuriy Sobolevskıy, “Rusya için gerçek tarihi yok etmek normal bir şeydir. Onlar kendi tarihlerini de mümkün olduğu kadar değiştirdiler ve tarihi gerçekleri kendi çıkarları doğrultusunda ustaca manipüle ediyorlar” dedi. 90. YILINDA HOLODOMOR SOYKIRIMI  1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor. 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi. Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.