SON DAKİKA
Hava Durumu

#Geniçesk

QHA - Kırım Haber Ajansı - Geniçesk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Geniçesk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İşgalciler, sözde seçimlere katılmaları için kamu çalışanlarına baskı uyguluyor Haber

İşgalciler, sözde seçimlere katılmaları için kamu çalışanlarına baskı uyguluyor

Rusya'da 15-17 Mart tarihleri arasında devlet başkanlığı seçimleri düzenleniyor. Kremlin yönetimi, Kırım dahil Rus işgali altında bulunan tüm Ukrayna bölgelerinde seçim sandıkları kurarak Ukrayna vatandaşları oy kullanmaya zorluyor. Kırım Haber Ajansının (QHA) kendi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Kırım'da kamu çalışanları, akademisyenler ve üniversite öğrencileri, işgalciler tarafından “sorunla karşılaşmak istemiyorlarsa” seçim sandıklarına giderek oy kullanmaları gerektiği konusunda uyarıldı. İŞGALCİLERDEN HERKES OY KULLANACAK EMRİ Örneğin işgalcilerin kontrolündeki Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi yönetimi tarafından personele, “18 yaş üstü herkesin 15 Mart saat 11.00’e kadar oy kullanarak bana rapor vermesi emri verildi” ifadelerinin yer aldığı mesaj gönderildi. Mesajda çevrimiçi olarak oy kullananlardan ekran görüntüsü alarak, sandıklara giderek oy kullananlardan ise oy kullanma kabinlerinde özçekim yaparak fotoğrafları ilgili kişilere gönderilmesi talep edildi. Benzer mesaj ve taleplerin Kırım’daki tüm kamu görevlilerine ve tüm eğitim kurumlarında yapıldığı aktarıldı. GENİÇESK’TE İŞGALCİLER İNSANLARI ZORLA SEÇİM SANDIKLARINA GÖTÜRÜYOR Rus işgali altındaki Ukrayna bölgelerinde faaliyet gösteren "Sarı Kurdele" sivil direniş hareketinin aktivistleri de işgalcilerin yerel sakinleri sözde seçimlere katılmaları zorladığını doğruladı. Aktivistlerin bu sabah yaptığı açıklamada, Rus işgali altındaki Herson bölgesine bağlı Geniçesk kentinde işgalcilerin evleri kapı kapı dolaşarak insanları sandıklara gitmeye zorladığını aktarılarılak, “Geniçesk’te, Rus işgal güçleri insanları zorla evlerden çıkararak oy kullanmaya götürüyor.” denildi. RUSYA’DA BAŞKANLIK SEÇİMLERİ Rusya'da halk 15-17 Mart tarihlerinde kurmaca devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. Kremlin yönetimi işgal altında bulunan Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde de sandıklar açarak sözde seçimleri düzenliyor.  UKRAYNA: SAHTE OYLAMA SEÇİM OLARAK ADLANDIRILMAMALI Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 14 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, geçici olarak işgal altında bulunan Kırım, Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılacak Rusya devlet başkanlığı seçiminin yasa dışı olduğunu belirterek, uluslararası topluma işgal altındaki bölgelere gözlemci göndermeme çağrısında bulundu. Bakanlık ayrıca, basını sahte oylamayı seçim olarak adlandırmamaya davet etti. UKRAYNA VATANDAŞLARINA ÇAĞRI İşgal altındaki topraklarda yaşayan insanlara sözde seçimlere katılmama çağrısı yapan Bakanlık ayrıca yaptığı açıklamada, "Kendi güvenliğiniz açısından ve Rus yetkililerin provokasyon eğilimlerini göz önünde bulundurarak, sizi, oylama günlerinde Rusya Federasyonu işgal güçlerinin askeri tesisleri ve ‘oy kullanma merkezleri’ yakınında oluşan insan kalabalıklarından kaçınmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İşgalciler, bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna üye olma iddiasıyla alıkoydu Haber

İşgalciler, bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna üye olma iddiasıyla alıkoydu

Rus işgal güçleri, Herson bölgesine bağlı Geniçesk kentinde bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna mensup olma iddiasıyla alıkoydu. Rusya Soruşturma Komitesi Basın Servisinden yapılan açıklamada, alıkonulan 55 yaşındaki kişinin, 2015 yılında Numan Çelebicihan Taburuna üye olduğu ve aktif bir şekilde “protesto eylemlerine katıldığı” ayrıca “basında propaganda materyallerini" yaydığı iddia edildi.  Alıkonulan kişinin ismi hakkında bilgi verilmezken, hakkında Rusya’da yasaklı olan silahlı gruba üye olma gerekçesiyle ceza davası açıldığı aktarıldı. SÖZDE NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU DAVASI ÇERÇEVESİNDE RUSYA 33 KİŞİYİ ALIKOYUYOR İşgalci Rus yönetimi, baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıyoruyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 30 Eylül 2023’de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin büyük çoğunluğunun Kırım Tatarı olduğunu belirterek, “Bu insanlar hem işgal altındaki Kırım’da, hem de yeni işgal edilen topraklarda alıkonuldu. Öncelikle Herson ve Zaporijjya bölgesinde. Çoğu Herson’a bağlı Geniçesk bölgesinde alıkonuldu.” dedi. NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı. RUSYA, TABURU SÖZDE "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI! Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburunu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. İşgalciler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu. İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Rus saldırıları sonucunda 17 yaşındaki Kırım Tatar genç hayatını kaybetti Haber

Rus saldırıları sonucunda 17 yaşındaki Kırım Tatar genç hayatını kaybetti

Rus ordusu bu sabah saatlerinde, işgal edilen Kırım’dan Herson bölgesine saldırdı. Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Geniçesk bölgesinde Rus tankları görüldü. Rus işgalcilerin saldırısı sonucunda 17 yaşındaki Kırım Tatarı Emir Rustemov'un hayatını kaybettiği bildirildi. Rusya, bu sabah Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlattı. İşgal altındaki Kırım’dan başlayan Rus birliklerinin Herson bölgesine giriş yaptığı bildiriliyor. Sosyal medyalarda paylaşılan görsellerde Geniçesk bölgesindeki Rus askeri teçhizatı ve Rus tankları görülüyor. Rus işgalcilerin düzenlediği saldırı sonucu bir bombanın, Kırım Tatar bir ailenin yaşadığı eve isabet ettiği ve saldırı sonucunda 17 yaşındaki Kırım Tatar gencinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ukrayna'nın Herson şehri Geniçesk (Cenişke) kasabası Semihatka köyünde Rus saldırısının ilk kurbanı 17 yaşındaki bir Kırım Tatar genç oldu. Gencin acılı babası, "Ben Tatarca konuşurum, Ruslara diyecek bir şeyim yok! Bu (Rus) şeytanlardan Allah bizi saklasın!" dedi #RusyaUkrayna pic.twitter.com/xfZ33f3ASa — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 24, 2022 KIRIM TATARLARININ YAŞADIĞI GENİÇESK'E SALDIRI! Ayrıca sosyal medyada Rus işgalcilerin Kuzey Kırım Kanalı'nı ve Kahovka hidroelektrik santralini ele geçirdiği bildirildi. Öte yandan, Ukrayna Kara Kuvvetlerinden yapılan açıklamada Geniçesk, Çaplınka, Skadovsk yerleşim yerleri için çatışmaların devam ettiğini aktarıldı.

Rus işgali altındaki Geniçesk'te bir Kırım Tatarı ölü bulundu Haber

Rus işgali altındaki Geniçesk'te bir Kırım Tatarı ölü bulundu

Ukrayna Herson'un Rus işgali altında bulunan Geniçesk bölgesindeki Sıvaş (Sivaş) Gölü'nde bir Kırım Tatarının cansız bedeni bulundu. Genichesk.info haber sitesi, Rus işgali altında bulunan Geniçesk’e bağlı Şçastlıvtseve köyü sakini Rinat Ablakimov’un muşambaya sarılmış cansız bedeninin 27 Ağustos’ta Sıvaş Gölü’nde bulunduğunu bildirdi. Ablakimov’un bundan birkaç hafta önce maskeli kişiler tarafından alıkonulduğu belirtildi. Maskeli 5 kişinin, 13 Ağustos’ta Rinat Ablakimov’u Şçastlıvtseve köyündeki evinden alarak güya sohbet için Geniçesk’teki 17 numaralı yüksekokulu binasında oluşturulan sözde “sorgulama merkezine” götürdüğü aktarıldı.  FSB’nin (Rusya Federal Güvenlik Servisi) Geniçesk’in işgal altına alındığı ilk günlerden beri 17 numaralı yüksekokulu, bir işkencehane olarak kullandığı biliniyor. İŞGALCİLER, UKRAYNA YANLISI AKTİVİSTLERE ZULMEDİYOR! Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal güçlerinin ele geçirdikleri Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgelerindeki halkı korkutmak için baskı uyguladığını ve Kırım Tatarları dahil onlarca kişinin işgalcilerce kaçırıldığını bildirmişti. İŞGALCİLER BİR OKULU İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜ Kaçırılan Kırım Tatarlarının sorgulandığı ve işkencelere maruz bırakıldığını belirten Bariyev, "Geniçesk’teki 17 numaralı yüksekokulu da bir işkencehaneye dönüştürdüler. İşgalciler orada insanları sorguluyor, onlara karşı işkence uyguluyor. Genelde erkeklerin arabalarına el konuluyor, para talep ediyorlar, işkencelerden sonra ise insanları mezarlık veya yol kenarına bırakıyorlar." ifadelerini kullandı.

Geniçesk bölgesindeki köprüde patlama! Haber

Geniçesk bölgesindeki köprüde patlama!

Ukrayna'nın Herson şehrinde Rus işgali altında bulunan Geniçesk bölgesinde yer alan köprüde bugün bir patlama meydana geldi. İşgalci Rusya'nın atadığı sözde Herson Valisi, Rus işbirlikçi Volodımır Saldo, bugün gerçekleşen patlamanın, Geniçesk’i Arabat Dili'ne bağlayan boğaz üzerinde bulunan köprüde meydana geldiğini dile getirdi. GENİÇESK'TEKİ KÖPRÜYE 12 FÜZE FIRLATILDI! İşbirlikçi Saldo, köprüye 12 füze fırlatıldığını ve bunların 9’unun düşürüldüğünü ileri sürdü. İşgalciler saldırıda, köprünün üzerinden geçen bir kişinin yaralandığını iddia etti. Öte yandan, bölgedeki doğal gaz boru hattının patlamada hasar gördüğü öğrenildi.  ÇONGAR KÖPRÜSÜ YİNE VURULDU Rus işgali altındaki Kırım’ı, Herson bölgesi ile bağlayan Çongar Köprüsü de bugün saldırıya uğradı. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, köprünün Ukrayna tarafından bombaladığını ileri sürdü. Rus işgali altındaki Kırım'ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, “Kırım’ın kuzeyindeki Çongar Köprüsü'ne bir füze saldırısı düzenlendi. Bazı füzeler hava savunma güçleri tarafından düşürüldü. Köprünün yolu hasar gördü ve onarım çalışmaları şimdiden başladı. Kurban yok” dedi. UKRAYNA TARAFI BİR AÇIKLAMA YAPMADI Ukrayna tarafı, köprüdeki patlamayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 29 Temmuz 2023 tarihinde birkaç gün önce geçici olarak işgal altındaki Kırım'daki Çongar Köprüsü'nü vurduğunu doğrulamıştı.

Rus işgalindeki Geniçesk'te Kırım Tatarlarının çoğu evlerini terk etti! Haber

Rus işgalindeki Geniçesk'te Kırım Tatarlarının çoğu evlerini terk etti!

İşgalci Rusya, Ukrayna’nın Herson bölgesini işgal ettikten sonra bölgede yaşayan Kırım Tatarlarına karşı baskı uygulamaya başladı. Rus işgal güçlerinin zulmü nedeniyle bölgede yaşayan Kırım Tatarlarının yüzde 60’ı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Resmi verilere göre, Herson’a bağlı Geniçesk kentinde 2021 yılının sonunda yaklaşık 8 bin Kırım Tatarı ikamet ediyordu. Bunların yaklaşık yarısı Novooleksiyivka kasabası sakinleriydi. KIRIM TATARLARI, RUS İŞGALCİLERİN HEDEFİ OLDU İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı topyekun işgal saldırısı başlattıktan sonra Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarları Rus işgal güçlerinin hedefi haline geldi. İşgalcilerin bölgede alıkoyduğu ilk 25 kişiden 15’i Kırım Tatarı oldu. Geniçesk (Cenişke) kentinde ve Novooleksiyivka kasabasında Mart 2022’de, Rus işgalini protesto etmek için düzenlenen eylemlere binlerce Kırım Tatarı ve Ukraynalı katıldı. Rus işgal güçleri, bunun intikamını almak için başta Kırım Tatarları olmak üzere Ukrayna yanlısı aktivistleri kaçırmaya, onlara işkence uygulamaya başladı.  GENİÇESK'TEKİ KIRIM TATARLARININ YÜZDE 60'I EVLERİNİ TERK ETTİ UA.SOUTH Haber Ajansının 2023 yılına ait verilerine göre, Geniçesk bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarının yüzde 60’ı evlerini terk etti. Bölgedeki Kırım Tatar nüfusu 8 binden 3 bine düştü. Halen, Geniçesk'te kalan Kırım Tatarlarının çoğunun yaşlı ve onlara bakan yakınlarından oluştuğu belirtildi. Rus işgal güçleri, bölgeyi terk eden Kırım Tatarlarının evlerine el koyarak bu evlere Rus askerlerini yerleştiriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.