SON DAKİKA
Hava Durumu

#Gürcistan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Gürcistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gürcistan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gürcistan'ın Paris Büyükelçisi, "Yabancı Ajan" yasası nedeniyle istifa etti Haber

Gürcistan'ın Paris Büyükelçisi, "Yabancı Ajan" yasası nedeniyle istifa etti

Gürcistan'ın Paris Büyükelçisi Goça Javakişvili, yabancı ajanlara ilişkin yasanın kabul edilmesi nedeniyle istifa etti. Javakişvili, sosyal medya hesabından 9 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Gürcistan hükumetinde Rusya'yı destekleyecek tek bir kişi bile olmadığını ifade etti. Diplomat, "yabancı ajanlar" hakkındaki yasanın kabul edilmesinin "belirli bir hedefe ulaşmak için bir tür taktik" olabileceğini dile getirdi. Aynı zamanda artık ülkenin mevcut siyasetindeki rolünü görmediğini de açıkladı. Javakişvili, "30 yıl boyunca Gürcistan diplomasisinde görev yaptım ve 10 yıl boyunca Avrupa entegrasyonu konusunda ders verdim. Ayrıca öğrencileri Avrupa kültürünün ve geleceğin ülkesi olduğumuza ikna ediyorum. Avrupa bizim yerimizdir"  ifadelerini kullandı. YABANCI AJAN YASA TASARISI “Yabancı Nüfusun Şeffaflığı” yasa tasarısına göre yıllık gelirlerinin yüzde 20'den fazlasını yurt dışından sağlayan tüzel kişiler ve medya kuruluşları, Gürcistan için yabancı ajan olarak değerlendirilecek. Gürcistan vatandaşları, kabul edilen bu yasanın Rusya'da medya kuruluşlarına yönelik uygulanan bir yasaya benzetti. Gürcistan'da tartışmaya neden olan yasa tasarısı, Rusya Federasyonu'nun kanunlarında da aynı şekilde mevcut. Rus kanunlarında da yurt dışından mali destek alan tüm kurum ve kişiler, "yabancı ajan" olarak kabul ediliyor.

Gürcistan parlamentosu karıştı: Muhalifler, Rus destekçileri dövdü! Haber

Gürcistan parlamentosu karıştı: Muhalifler, Rus destekçileri dövdü!

Gürcistan parlamentosunda tartışılan "yabancı ajanlar" yasa tasarısı, siyasetçiler arasındaki iplerin gerilmesine neden oldu. Muhalif Gürcü milletvekili Aleko Elisashvili, 15 Nisan 2024 tarihinde parlamentoda yabancı ajanlar yasa tasarısını öne süren Rus yanlısı milletvekili Mamuka Mdinaradze'ye yumruk attı.  Gürcistan'ın muhalif milletvekili Aleko Elisashvili, Rus destekçisi milletvekili Mamuka Mdinaradze’ye yumruk attı! pic.twitter.com/2UCQdxPP0G — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 16, 2024 Aynı gün akşam saatlerinde başkent Tiflis'teki parlamento binası önünde toplanan Gürcü vatandaşlar, yabancı ajan yasa tasarısına tepki göstermek için protesto eylemi başlattı. Güvenlik güçleri tarafından 14 kişi gözaltına alınırken göstericiler, 16 Nisan'da parlamentoda oylanması planlanan yasa tasarısını protesto etmek için parlamento binası önünde bekleyeceklerini aktardı. Yolu trafiğe kapatan vatandaşlar, yasa tasarısının Gürcistan'ın Avrupa Birliğine (AB) entegrasyonun bir tehdit olduğunu belirtiyor. YABANCI AJAN YASA TASARISI “Yabancı Nüfusun Şeffaflığı” yasa tasarısına göre yıllık gelirlerinin yüzde 20'den fazlasını yurt dışından sağlayan tüzel kişiler ve medya kuruluşları, Gürcistan için yabancı ajan olarak değerlendirilecek. Gürcistan vatandaşları, kabul edilen bu yasanın Rusya'da medya kuruluşlarına yönelik uygulanan bir yasaya benzetti. Gürcistan'da tartışmaya neden olan yasa tasarısı, Rusya Federasyonu'nun kanunlarında da aynı şekilde mevcut. Rus kanunlarında da yurt dışından mali destek alan tüm kurum ve kişiler, "yabancı ajan" olarak kabul ediliyor.

Gürcistan Başbakanından AB'ye üye olma çağrısı: Bu Rusya'nın Karadeniz'deki hakimiyetine son verebilir Haber

Gürcistan Başbakanından AB'ye üye olma çağrısı: Bu Rusya'nın Karadeniz'deki hakimiyetine son verebilir

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Rusya'nın Karadeniz hakimiyetine engel olabilmek için ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) üye olması gerektiğini vurguladı. Interpress haber ajansı, Cuhmurbaşkanı Zurabişvili'nin açıklamalarını paylaştı. Rusya'nın yayılmacı emellerine dikkat çeken Zurbaşivili, "Eğer AB'de Polonya, Baltık ülkeleri, Romanya ve Bulgaristan olmasaydı Ukrayna'daki mevcut savaşın nasıl olacağını kimse hayal edebiliyor mu? Yani önceki genişleme aslında tüm AB için ek güvenlik sağladı ve bir sonraki genişleme de ek güvenlik sağlayacak. AB ve bizim için güvenlik" ifadelerini kullandı.  GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANINDAN AB'YE ÜYE OLMA ÇAĞRISI Ülkede güvenliğin AB üyeliği ile sağlanacağını dile getiren Cumhurbaşkanı, "Rusya'nın yapmaya çalıştığı gibi Karadeniz'de ayrıcalıklı bir devlet olmamasının Avrupa Birliğinin ve tabii ki Gürcistan'ın çıkarına, güvenliğimiz ve Avrupa ile bağlantımız açısından olduğunu düşünüyorum" dedi. Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya, AB üyesi ülkelerin yaptırımlarıyla yüz yüze gelirken, söz konusu devletler, Rusya'nın saldırılarına karşı ciddi önlemler alıyor. Karadeniz'de hakimiyet kurma amacı güden Rusya'nın Ukrayna cephesindeki başarısız vaziyeti ise savaşın 3. yılında gözler önünde.

Gürcistan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki olumlu diyaloğu destekliyor Haber

Gürcistan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki olumlu diyaloğu destekliyor

Dünya Ekonomik Forumu kapsamında 18 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen panelde Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Azerbaycan ve Ermenistan'ın Gürcistan'ın sadece ortağı değil aynı zamanda kardeş ülkesi olduğunu ileri sürdü. Garibaşvili, "Gürcistan’ın komşu ülkeler Azerbaycan ve Ermenistan ile çok yakın ilişkileri ve ortaklığı var, onlar kardeş ve dostlar" dedi. GÜRCİSTAN, AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ DİYALOĞU DESTEKLEDİ Garibaşvili, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin tutumu ikili düzeyde ilişkiler kurmak yönünde olduğunu vurgularken, "Bu bölgede çok sayıda oyuncunun olduğunu anlıyoruz. Şunu da eklemek isterim ki, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin birbirleriyle ikili ilişkiler kurma istekleri konusundaki tutumlarını biliyorum. Kişisel olarak bunun doğru yol olduğunu düşünüyorum, çünkü çok sayıda arabulucu ve çok sayıda ilgili taraf varken, süreç bazen daha çatışmalı ve verimsiz hale geliyor. Bu nedenle kendilerine başarılar diliyorum” açıklamasını yaptı. Gürcistan Başbakanı, "Gerçekten yakın zamanda bir çözüm bulacaklarını ve bir barış anlaşması imzalayacaklarını umuyorum" dedi. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN ARASINDAKİ BARIŞ ANLAŞMASI SÜRECİNDE ÖNEMLİ ADIM Ermenistan yönetimi, Azerbaycan'ın barış anlaşmasına ilişkin önerilerine yanıt verdi. Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, 8 Ocak 2023 tarihinde konuya ilişkin açıklama yaptı. Erivan yönetimi, bu süreçte olumlu bir dinamik olduğunu ifade etti. Armen Grigoryan, özellikle sınır komisyonları toplantısı yapılması konusunda bir anlaşma olabileceğini dile getirdi. Grigoryan, "Şimdi Azerbaycan'ın cevabını bekliyoruz. Biz de dinamikleri olumlu değerlendiriyoruz ama sözlü müzakerelerde mutabakata vardığımız konular var ama barış anlaşması metninde gerileme gözlemledik. Barış anlaşmasının olumlu bir sonuç vermesini bekliyoruz. Bir an önce sonuçlansın. Müzakere masasında olanlar ve Ermenistan'ın sundukları, Ermenistan için güvenlik garantileri yaratıyor" dedi. AZERBAYCAN DA İLERLEME KAYDEDİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI Azerbaycan Cumhurbaşkan Yardımcısı Hikmet Hacıyev, geçen aylarda Ermenistan'la barış anlaşması metni üzerinde yapılan çalışmalarda önemli bir ilerleme kaydedildiğini söylemişti. 7 Aralık 2023 tarihinde Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ortak bir bildiri imzalayarak; başta esir değişimi ve barış anlaşması olmak üzere ilişkilerin normalleştirilmesi ve barışın tesisi için atılacak adımlara ilişkin müzakerelere devam edeceklerini ilan etmişlerdi.

Ukrayna: Rusya, işgal ettiği Gürcistan topraklarında deniz üssü kurmaya çalışıyor Haber

Ukrayna: Rusya, işgal ettiği Gürcistan topraklarında deniz üssü kurmaya çalışıyor

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü (GUR) Başkanı Kırılo Budanov, işgalci Rusya'nın Karadeniz'e yönelik askeri faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Budanov, Ukrayna'nın Rus donanmasına yönelik saldırıları nedeniyle Kremlin'in, Karadeniz'de yeni üsler kurmaya çalıştığını belirtti. Ukrayna askeri istihbaratı yöneticisi, bu konuda işgal edilen Gürcistan toprakları olan Abhazya ve Güney Osetya'nın hedef seçildiğini vurguladı. Kırılo Budanov, "Ruslar işgal ettikleri Gürcistan topraklarındaki Oçamçira'da bir deniz üssü kurmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. "RUSLAR HER ŞEYİ ACELEYLE GÜNEYDOĞUYA TAŞIMAK ZORUNDA KALDI" Kırılo Budanov, Fransız gazetesi Le Monde'ye, Rusya'nın Karadeniz'de yeni bir üs kurmaya yönelik çabaları hakkında açıklama yaptı. Gürcistan'ın işgal edilen toprakları Abhazya ve Güney Osetya'ya işaret eden Budanov, "Düşmanın donanmasına ve liman tesislerine düzenli olarak saldırıyoruz, bu yüzden Ruslar her şeyi aceleyle güneydoğuya taşımak zorunda kaldı. İşgal altındaki Gürcistan topraklarındaki Oçamçira'da bir deniz üssü kurmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.  Budanov, Karadeniz'in kuzey kısmının ve gaz üretim platformlarının Ukrayna'nın kontrolü altında olduğunu vurguladı. Ayrıca Ukrayna ekonomisi için çok önemli olan deniz ihracat koridorlarının savaştan kaynaklanan risklere rağmen yeniden işler hale geldiğini hatırlattı. RUS İŞGALİNDEKİ GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA İşgalci devlet Rusya ile Gürcistan ordusunun desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay savaş sürdü. 2008 yılında ise Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya Savaşı adıyla bilinen çatışmalar çıktı. Çatışmaların ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı olarak sözde bağımsızlığını ilan etti. Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanıdı. Buna karşılık Gürcistan da Rusya ile diplomatik ilişkileri kesti. İsviçre, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde arabuluculuk rolü üstlendi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 8 Ağustos 2023 tarihinde bir açıklama yaparak, "Rusya bir saldırgan ve işgalcidir. (Rusya) 2008 savaşından 15 yıl sonra hala tüm uluslararası ilkeleri hiçe sayarak topraklarımızın yüzde 20'sini işgal altında tutuyor" ifadelerini kullandı.  Rusya, Ukrayna'da 24 Şubat 2022 tarihinde topyekun işgal girişimi ve saldırılara başladı. Topyekun savaşın 2. yılına girerken Ukrayna'nın karşı taarruzu sırasında büyük kayıplar veren Rusya'nın, işgal ettiği Gürcistan topraklarından Ukrayna’ya asker taşıdığı öğrenildi. Almanya merkezli basın kuruluşu Deutsch Welle, 6 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığı bir haberde, Rusya’nın Gürcistan’da işgal ettiği topraklardan Ukrayna’ya asker taşıdığı bilgisini dünya kamuoyuyla paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.