SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kampanya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kampanya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kampanya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım’daki yerleşim birimlerine tarihi adlarının geri verilmesi için kampanya başlatıldı Haber

Kırım’daki yerleşim birimlerine tarihi adlarının geri verilmesi için kampanya başlatıldı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi “İsimleri geri getirelim, Kırım'ı da geri alırız” isimli enformasyon kampanyası başlattı. Kampanya, geçici Rus işgali altında bulunan Kırım’daki yerleşim yerlerine, tren istasyonlarına, nehirlere ve göllere tarihi adlarının geri getirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Kıyiv’de dün düzenlenen basın toplantısında KTMM Başkanı Refat Çubarov ve KTMM üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev kampanyayı tanıttı. Basın konferansında konuşan Eskender Bariyev, "İsimleri geri getirelim, Kırım'ı da geri alırız kampanyası, sadece Kırım’ın tarihi toponomisinin geri getirilmesi ve tarihi adaletin sağlanması değil aynı zamanda Kırım’ın işgalden kurtarılması için bir araçtır. İşgalciler Kırım’ı sömürge altına aldı ve adlarını değiştirdi. Bu hem 1783’teki işgalden sonra hem Komünizm döneminde yapıldı. Kırım Tatar halkı sürgün edildikten sonra Kırım’da bin 444 yerin ismi değiştirildi (Ruslaştı)" dedi. Bariyev, Rusların aynı zamanda nehir ve dağların isimlerini de değiştirme girişimlerinde de bulunduğunu vurguladı. “KIRIM’IN KİME AİT OLDUĞUNU GÖSTERMELİYİZ” KTMM ve Kırım Tatar Kaynak Merkezinin, Kırım’daki yerleşim adlarının değiştirilme sürecinin başlatılması için Ukrayna Bakanlar Kuruluna resmi başvuru hazırladıklarını belirten Bariyev, “Ukrayna haritacılığında isimler değişirse, uluslararası haritacılık kurumları da isimleri değiştirir. Kırım'ın kime ait olduğunu göstermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. RUSYA KIRIM’IN YERLİ HALKLARINI YOK ETMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI Rusya, Kırım’ı ilk kez 1783 yılında işgal ettikten sonra yerleşim adlarını değiştirmeye başladığını vurgulayan Bariyev, “Bu, efsane, tarih, kültür, yerli halkların dilleriyle bağlantı yerleşim adlarını unutturmak için yapıldı. Böylece Rusya yerli halkları yok etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya çalıştı. Biz ise şu an tarihi adleri geri getirmeliyiz” ifadelerini kullandı. “UKRAYNA, KIRIM’DAKİ POZİSYONLARINI GÜÇLENDİRMELİ” Öte yandan KTMM Başkanı Çubarov, Kırım’daki yerleşim yerlerinin tarihi adlarının geri getirilmesinin Ukrayna’nın yarımadadaki konumunu güçlendireceğini savunarak, “Tarihi adlarının geri getirilmesi sadece Kırım Tatar halkına karşı adaletin sağlanması değildir. Bu aynı zamanda, Ukrayna topraklarının bir parçası olan Kırım’daki Ukrayna devletinin temelinin ve devlet pozisyonlarının güçlendirilmesi meselesidir.” dedi.

Sosyal medyada “Ukrayna’ya Leoparları Verin” kampanyası Haber

Sosyal medyada “Ukrayna’ya Leoparları Verin” kampanyası

Almanya’da Amerika Birleşik Devletleri'ne ait Ramstein Hava Üssü'nde 20 Ocak’ta yapılan ve 5 saatten uzun süren Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısında Savunma Bakanları, Kıyiv'e gelişmiş tanklar sağlanması konusundaki görüş ayrılıklarını çözemedi. Bunun üzerine Ukrayna'ya destek olmak isteyen birçok sosyal medya kullanıcısı, “Ukrayna’ya Leoparları (tank) Verin” başlıklı kampanya başlattı. Ukrayna’nın tanklara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken aktivistler, Leopar resimlerini veya Leopar desenli kıyafet giyerek #FreeTheLeopards etiketleri ile fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor. CAMALA DA KAMPANYAYA KATILDI Kampanyaya Kırım Tatar şarkıcı Camala da katıldı. Sosyal medyada fotoğraflarını paylaşan Camala, “Almanya üretimi Leopar 2 tanklarına ihtiyacımız var. Ukrayna bu savaşı kazanmalı. Siyasetçiler bekleyerek önemli kararlar alamazken, biz tankların bize teslim edilmesinin önemi hakkında haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. LEOPARD TANKLARI Almanya’da üretilen Leopard tanklarına, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Türkiye ve Macaristan gibi AB ve NATO ülkeleri sahip. Dünya çapında çeşitli ordularda hizmet veren yaklaşık 2 bin 670 Leopard 2 tankı mevcut.  Yaklaşık 64 ton ağırlığındaki Leopard tankları, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 120 milimetrelik yivsiz top namlusuyla 5 bin metreye kadar hedefleri vurabiliyor. Daha önce Polonya ve Finlandiya gibi Avrupalı müttefikler, Ukrayna'ya bu tankları göndermeye hazır olduklarını ve Berlin'in onayını beklediklerini bildirmişti. Leopard tankları, Almanya'da üretildiği için Ukrayna gibi başka ülkelerde kullanılması için Almanya'nın onayının alınması gerekiyor. Ukraynalı yetkililerin ısrarlarına rağmen Almanya şu ana kadar Kıyiv'e Leopard 2 tanklarını tedarik etme ya da en azından Polonya gibi diğer ülkelerin kendi envanterinden teslim etmelerinin önünü açma yönünde artan baskılara karşı direndi. Almanya’da Amerika Birleşik Devletleri'ne ait Ramstein Hava Üssü'nde 20 Ocak’ta yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısında Savunma Bakanları, Kıyiv'e gelişmiş tanklar sağlanması konusundaki görüş ayrılıklarını çözemedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.