SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kuraklık

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kuraklık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kuraklık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İşgal altındaki Kırım'da nehirler kurumaya başladı Haber

İşgal altındaki Kırım'da nehirler kurumaya başladı

İşgal altındaki Kırım'da yağışların zayıf olması nedeniyle Voron ve Ay Serez nehirleri nisan ayında tamamen kurudu. Yarımada'daki diğer nehirlerdeki doluluk oranı aylık standardının yarısına kadar indi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Uzmanı Yevgen Hlobıstov, 7 Mayıs 2024 tarihinde, Kırım'daki nehirlerin doluluğuyla ilgili durumu değerlendirirken; Rus işgali altındaki Kırım’da sadece Bala Salgır (Malıy Salgir) Nehri’nde mevsime göre normal doluluk oranının gözlemlendiğini belirterek Yarımada'daki çoğu nehirlerde su seviyesinin azaldığını bazıların ise tamamen kuruduğunu aktardı. Nehirlerin kuruma sebebi konusunda uzman, “Bunlar doğal süreçlerdir; Kırım'da şu anda nispeten az miktarda yağış görülürken, günlük ihtiyaçlar için su yapay barajlardan alınıyor. Nehirlerin etrafındaki inşaat çalışmaları da ayrı bir sorun çünkü artık inşaat çalışmaları kaotik, düzensiz bir karaktere sahip ve bu nedenle nehirleri besleyen küçük kaynaklar yok ediliyor." değerlendirmesini yaptı. DURUMU ETKİLEYEN ÖNEMLİ SEBEPLERDEN BİRİ KIRIM'IN ASKERİLEŞTİRİLMESİ Nehirlerin durumunun öncelikle yağış miktarından etkilendiğini belirten Hlobıstov, durumu önemli ölçüde etkileyen diğer faktörlere dikkat çekerek, “Birçok neden var; nedenlerinden biri Kırım'ın askerileştirilmesi, nüfus sayısının artması, suyun Kırım bölgeleri arasında orantısız bir şekilde dağıtılması. Sıradan bir Kırım sakininin durumunun daha da kötüleşeceğini gözlemliyoruz.” dedi. KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADA'DAKİ SUYU ASKERΠİHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, daha önce konu ile ilgili yaptığı açıklamada Kırım’ı işgal eden Rusya’nın Yarımada'daki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askerî ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti. İşgalci yetkililer, Yarımada'daki askerî-sanayi komplekslerin, askeri tesislerin ve işletmelerin gelişimini hızlandırmak için yıllardır Kırım’daki su kaynaklarını askerî amaçlarla sömürüyor.

Azerbaycan topraklarının yüzde 76'sında kuraklık riski var Haber

Azerbaycan topraklarının yüzde 76'sında kuraklık riski var

Dünya genelinde yaşanan yağış oranlarındaki düşüş ve aşırı sıcaklık, Azerbaycan'ı da vurdu. Ülke topraklarının yüzde 76'ında kuraklık riski taşıdığı bildirildi. Bu sorun hem bitkisel hem de hayvancılıkla uğraşan çiftliklerde ciddi hasara yol açtı.  AZERBAYCAN'DA 100 BİN HEKTARLIK ALANDA TAHIL MAHSULÜ YOK OLDU Azerbaycan Tarım Bakanlığının 9 Nisan 2024 tarihinde açıkladığı bilgilere göre, kuraklık ülkedeki gıda güvenliği riskini de artırıyor. 2022 yılında meydana gelen şiddetli kuraklık nedeniyle Azerbaycan'da yaklaşık 100 bin hektarlık alanda tahıl mahsulünün yok olduğunu duyuran Bakanlık, bunun ülkede tahıl ve ekili arazinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu bildirdi AZERBAYCAN'IN BUĞDAYDA KENDİNE YETERLİLİK DÜZEYİ %62'DEN %57'YE DÜŞTÜ Ayrıca yaşanan kuraklıklardan dolayı Azerbaycan'ın buğdayda kendine yeterlilik düzeyi %62'den %57'ye düştüğünü belirten Bakanlık, buğday ithalatına harcanan fonların yaklaşık 100 milyon dolar artarak 437 milyon dolara ulaştığını kaydetti.  AZERBAYCAN'IN YALNIZCA %24'ÜNDE KURAKLIK RİSKİ BULUNMUYOR Azerbaycan merkezli bir uydu operatörü ve Kafkasya bölgesinin ilk uydu operatörü Azerkosmos'un 9 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı ve uydu görüntülerine dayanılarak yapılan gözlemler, ülkede kuraklık riskinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Yayımlanan rapora göre Azerbaycan topraklarının yalnızca %24'ünde kuraklık riski bulunmuyor. Bu nedenle ülke topraklarının dörtte üçü kuraklık riskiyle karşı karşıya. AZERBAYCAN 18'İNCİ SIRADA YER ALIYOR Azerkosmos hesaplamalarına göre Azerbaycan topraklarının yüzde 15'inde kuraklık riski çok yüksek, yüzde 8'inde yüksek risk, yüzde 28'inde orta risk, yüzde 25'inde ise düşük risk bulunuyor. Azerbaycan, Uluslararası Doğal Kaynaklar Enstitüsünün hazırladığı ve küresel iklim değişikliğiyle ilgili listede 18'inci sırada yer alıyor. Bu listede 2040 yılında kuraklık riski yüksek olan 33 ülkenin adı yer alıyor.

Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya Haber

Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, 13-17 Kasım 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele etkinliği düzenlendi. Etlinlikte her yıl hava sıcaklığının ısınmasına bağlı olarak Türkistan'da uzun süreli kuraklıkların arttığı, bu durumun büyük ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğu bidirildi.  KURAKLIK TÜRK DEVLETLERİNİN EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR BM temsilcileri etkinlikte Türkistan nüfusunun yaklaşık  yüzde 60'ının ana gelir kaynağı olarak doğrudan tarıma bağlı olduğunu aktararak, kuraklığın nüfusun çoğunluğunun ekonomik güvenliği ve refahı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca kuraklığın her geçen gün arttığı, dolayısıyla bölgesel düzeyde kuraklık riskinin ve kırılganlığının azaltılmasına yönelik eylemlerin koordine edilmesinin gerekli olduğunu da vurguladı.  TÜRKİSTAN'DAKİ KURAKLIĞIN BÜYÜKLÜĞÜ BM verilerine göre Türkistan'da 152 milyon hektar arazi alanının yüzde 38,43'ü kuraklık yaşandığı belirtildi. Belirtilen miktarın yüzde 1,33'ü şiddetli kuraklık, yüzde 0,23'ü ise aşırı kuraklık olarak tanımlandı. Uzmanlar, tehdidin boyutunu anlamak için kuraklık yaşayan alanların Fransa'nın tamamından neredeyse üç kat daha büyük olduğunu vurguluyor. TÜRK DEVLETLERİNİ KURAKLIK ESİR ALDI Öte yandan diğer Türk devletlerinde de durum pek iç açıcı değil. Özbekistan'da kuraklık ülke topraklarının yüzde 89,5'ini, Türkmenistan'da yüzde 88'ini, Kazakistan'da ise yüzde 76'sını etkiliyor. Kırgızistan'da kuraklıktan etkilenen alan yüzde 42,4 olarak kaydediliyor. Tacikistan'da ise ülke topraklarının yüzde 47'si, yani 6,7 milyon hektar alanı değişen derecelerde kuraklıktan etkileniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.