SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nato

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nato haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nato haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Stoltenberg'den Çin'e kritik çağrı! Haber

Stoltenberg'den Çin'e kritik çağrı!

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde gerçekleşecek Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile eş zamanlı olarak, Norveç Başbakanı Jonas Garh Store ile 6 Eylül 2024 tarihinde ortak basın toplantısı düzenledi. Jens Stoltenberg basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: Savaş, güvenliğimizin bölgesel değil küresel olduğunu göstermiştir. İran ve Kuzey Kore insansız hava araçları, mühimmat ve hatta daha fazlasını sağlamaktadır. Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sırasında, kendi sınırsız ortaklığı ve Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği destek sayesinde önemli bir komşu haline geldi. Buna çift kullanımlı malzemelerin, silah bileşenlerinin, ekipmanların ve hammaddelerin transferi de dahildir. Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminde Rusya'yı desteklemeyi bırakması için Çin'e çağrı yaptı. Stoltenberg, Pekin'in yardımının savaşın devam etmesinde önemli bir faktör olduğunu kaydetti. "Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında belirleyici bir 'kolaylaştırıcı' haline geldi." diyen NATO Genel Sekreteri, Çin'in Rusya'nın kullandığı birçok silahın üretimini sağlayan ülke olduğunu belirtti. Pekin'in Ukrayna'daki savaşı körüklemesinin çıkarlarını ve itibarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunan Stoltenberg, "Çin'i Rusya'nın yasa dışı savaşını desteklemeyi bırakmaya çağırıyorum." dedi. Çin, 2022'de yapılan Madrid Zirvesi'nde kabul edilen yeni Stratejik Konsept belgesinde NATO tarafından ilk defa "sistematik sınama" unsuru olarak tanımlanmıştı. Stoltenberg ayrıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşını sona erdirmenin en kısa yolunun Kiev'e silah sağlamak olduğunu vurguladı.

Bakan Umerov, Ukrayna ile NATO arasındaki kritik toplantıya katıldı Haber

Bakan Umerov, Ukrayna ile NATO arasındaki kritik toplantıya katıldı

Ukrayna, NATO ile kritik toplantıda işgalci Rusya'nın saldırılarına karşı yeni önlemleri görüştü. Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, 28 Ağustos 2024 tarihinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında yapılan NATO-Ukrayna Konseyi toplantısına video konferans yoluyla katıldı. Toplantı, Rusya'nın Ukrayna'nın şehirlerine gerçekleştirdiği geniş çaplı füze saldırılarının ardından düzenlendi. "HAVA SAVUNMAMIZI GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR" Son iki gün içinde, terörist devlet Rusya, 200'den fazla füze ve insansız hava aracı (İHA) fırlatarak masum insanları hedef aldı ve kritik altyapıyı tahrip etti. Bakan Umerov, toplantıda mevcut durumu ortaklara detaylı bir şekilde aktardı. Umerov ayrıca konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ortaklara mevcut durum hakkında bilgi verildi. Kendilerine hava savunma sistemleri ve füze tedarikine ilişkin diğer planları tartıştılar. Hava savunmamızı güçlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. "İSTİŞARELERE DEVAM EDİYORUZ" Toplantıda, hava savunma sistemleri ve roket tedarikine dair ileriye dönük planlar tartışıldı. Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirme ihtiyacının altı çizildi. Ayrıca, iki taraflı görüşmeler dahil olmak üzere, ülkenin batı bölgelerinde bir hava savunma kalkanı oluşturulması konusunun ele alındığını aktaran Umerov, "Ülkenin batı bölgeleri üzerinde güvenlik kuşağı olarak adlandırılan hava savunma kalkanının oluşturulması konusunda da özellikle ikili formatta istişarelere devam ediyoruz" dedi. Umerov, müttefik ülkelere kesintisiz destekleri ve vaat edilen yardımlar için teşekkür etti. Uluslararası hukuk çerçevesinde, Ukrayna'nın kendini savunma amaçlı uzun menzilli silah kullanımına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını destekleyen müttefik sayısının arttığını vurguladı.

NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek! Haber

NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek!

NATO-Ukrayna Konseyi, Ukraynalı sivillere ve Ukrayna'nın altyapısına yönelik son ağır Rus hava saldırılarının ardından, Ukrayna'nın talebi üzerine 28 Ağustos 2024 Çarşamba günü toplandı. Müttefikler, Rusya'nın ayrım gözetmeyen saldırılarını şiddetle kınadı ve Ukrayna'nın savunmasını daha da güçlendirme taahhütlerini yeniden teyit etti. "UKRAYNA'YA İHTİYAÇ DUYDUĞU TEÇHİZAT VE MÜHİMMATI SAĞLAMAYA DEVAM ETMELİYİZ" NATO'nun resmî internet sayfasında yer alan bilgilere göre, toplantıya başkanlık eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. “Ukrayna her gün Rus füzelerini engelleyerek sayısız hayat kurtarmaya devam ediyor. Ancak Ukrayna'nın savunmasını sürdürebilmesi için daha fazla tedarik ve destek gerekmektedir." şeklinde konuştu. "Rusya'nın son saldırısının ardından müttefikler bugün Ukrayna'ya askeri yardımlarını arttırdıklarını bir kez daha teyit ettiler." diyen Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya Rusya'nın işgaline karşı kendisini savunabilmesi için ihtiyaç duyduğu teçhizat ve mühimmatı sağlamaya devam etmeliyiz. Bu, Ukrayna'nın savaşta kalabilmesi için hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. Rusya'nın topyekûn saldırı ve işgal girişimini başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana müttefikler Ukrayna'nın savunmasına eşi benzeri görülmemiş katkılarda bulundular. Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde çok sayıda müttefik, Ukrayna'ya daha fazla Patriot bataryası da dahil olmak üzere ilave stratejik hava savunma sistemleri göndereceklerini açıkladı ve müttefikler önümüzdeki yıl içinde birlikte en az 40 milyar avro güvenlik yardımı sağlama konusunda anlaştı. Müttefikler ayrıca Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitimin koordine edilmesi ve bu görevleri eylül ayında faaliyete geçecek olan yeni bir NATO komutanlığının üstlenmesi konusunda da mutabık kaldılar.  Ukrayna'nın talebi üzerine, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşen toplantıya, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov da video bağlantısı aracılığıyla katıldı. Umerov toplantıda, müttefik ülkelere mevcut güvenlik durumu ve öncelikli kabiliyet ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. NATO-Ukrayna Konseyi Temmuz 2023'teki NATO Zirvesi'nde oluşturuldu ve NATO ile Ukrayna arasında ortak istişareler, karar alma ve faaliyetler için bir forum görevi görüyor. Konsey toplantılarına NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri ve Ukraynalı yetkililer katılmakta.

Polonya hava sahasını ihlal eden Rusya’ya NATO’dan tepki! Haber

Polonya hava sahasını ihlal eden Rusya’ya NATO’dan tepki!

İşgalci Rusya, dün Ukrayna’ya geniş çaplı yoğun hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar gerçekleşirken Rusya, Polonya hava sahasını ihlal etti. Polonya ordusu, ülkenin hava sahasına Rus İHA’sının girdiğini tespit ederken daha sonra radarda kaybolduğunu bildirdi.   Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansının (AA) 27 Ağustos tarihli haberinde, NATO'dan AA muhabirine yapılan yazılı açıklama yer aldı. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah konuya ilişkin "Polonya, dün Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sırasında muhtemelen bir İHA'nın hava sahasına girdiğini bildirdi. Ukraynalı sivillere ve sivil altyapıya yönelik devam eden bu saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. BU EYLEMLER SORUMSUZCA VE POTANSİYEL OLARAK TEHLİKELİ Daha önce de NATO ülkelerinin topraklarında birkaç kez Rus İHA'larının parçaları ve füzelerinin tespit edildiğini söyleyen Dakhlallah, "Rusya'nın müttefiklere karşı kasıtlı bir saldırı düzenlediğini gösteren hiçbir bilgimiz olmasa da, bu eylemler sorumsuzca ve potansiyel olarak tehlikeli." dedi. Ayrıca Dakhlallah, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırısına karşılık NATO'nun Polonya da dahil olmak üzere doğu kanadındaki varlığını önemli ölçüde artırdığını belirtti. ZELENSKIY: RUSYA, UKRAYNA'YI 100’DEN FAZLA FÜZE VE YAKLAŞIK 100 ADET SİHA İLE VURDU Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 26 Ağustos’ta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı en büyük hava saldırısını gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Zelenskıy, Rus ordusunun saldırıda 100’den fazla farklı tip füze ve yaklaşık 100 adet Şahid tipi kamikaze silahlı insansız hava aracını (SİHA) kullandığını ifade etmişti.

NATO, Almanya’daki hava üssünde güvenlik seviyesini yükseltti Haber

NATO, Almanya’daki hava üssünde güvenlik seviyesini yükseltti

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) olası bir tehdit nedeniyle Almanya'nın Geilenkirchen kentinde bulunan hava üssünün güvenlik seviyesini 22 Ağustos akşamı artırdı. Hava üssünde ikinci en yüksek uyarı seviyesi olan “Charlie” ilan edildi. Hava üssünden yapılan açıklamada, görev için ihtiyaç duyulmayan tüm personelin ihtiyati tedbir olarak evlerine gönderildiği belirtildi. Potansiyel bir  tehdide işaret edilen açıklamada "İstihbarat bilgilerine dayanarak güvenlik seviyesini yükselttik. Operasyonlar planlandığı gibi devam ediyor."  ifadeleri kullanıldı. Güvenlik seviyesinin artmasına neden olan koşullar hakkında daha fazla bilgi verilmedi. Üste, NATO'nun AWACS gözetleme uçaklarıbıb konuşlandığı biliniyor. ????We raised the security level at NATO Airbase Geilenkirchen based on intelligence information indicating potential threat. All non-mission essential staff have been sent home as a precautionary measure. The safety of our staff is our top priority. Operations continue as planned. — NATO AWACS (@NATOAWACS) August 22, 2024 “CHARLİE” UYARI SEVİYESİ NE DEMEK OLUYOR? Uyarı sisteminde Charlie seviyesi, her an bir terör saldırısının olabileceğine işaret ediyor.  Daha önce Köln'deki bir askeri üs, sabotaj şüphesiyle geçici olarak kapatılmıştı ve üsteki tehdit seviyesi yükseltilmişti. Ayrıca Geilenkirchen'deki üste de bir sızma girişimi olmuştu. NATO, Rusya tarafından düzenlenen sabotaj ve siber saldırı eylemleri konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Kanada, Ukrayna’ya sağladığı silahların Rusya’daki hedefler için kullanımına izin verdi Haber

Kanada, Ukrayna’ya sağladığı silahların Rusya’daki hedefler için kullanımına izin verdi

Kanada, Ukrayna'ya 8 adet Leopard 2A4 tankı, zırhlı muharebe araçları ve yüzlerce zırhlı devriye aracının yanı sıra birkaç adet M-777 obüsü tahsis etti. Kanada Savunma Bakanlığı 15 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, bu askerî teçhizatların kullanımında herhangi bir coğrafi kısıtlama koymadıklarını söyledi. Böylece Ukrayna, Kanada’nın sağladığı tankları, zırhlı araçları ve diğer ekipmanları Rus topraklarında serbestçe kullanabilecek. ASKERΠTEÇHİZATIN KULLANIMI KONUSUNDA HİÇBİR COĞRAFİ KISITLAMA YOK Kanada Savunma Bakanlığı Sözcüsü Andree Anne Poulin konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ukraynalılar vatanlarını nasıl savunacaklarını en iyi bilenlerdir ve biz de onların bu kapasitelerini desteklemeye kararlıyız. Kanada, Ukrayna'ya bağışladığımız askerî teçhizatın kullanımı konusunda hiçbir coğrafi kısıtlama koymuyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Poulin, Kanada'nın askerî yardımlarının Silah Ticareti Anlaşması'na uygun olduğunu kaydetti. STOLTENBERG DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO müttefiklerine, bunların Rusya'daki askerî hedeflere saldırılarda kullanılması yasağını kaldırmaları çağrısında bulunmuştu. Stoltenberg, 24 Mayıs 2024 tarihinde The Economist’e verdiği röportajda "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmaları gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu anda, Ukrayna'ya yakın olan Harkiv'de çok fazla çatışma devam ederken Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askerî hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırıyor." demişti.

Rusya'nın NATO ile çatışma planı ifşa oldu: Türkiye ve Azerbaycan hedef tahtasında! Haber

Rusya'nın NATO ile çatışma planı ifşa oldu: Türkiye ve Azerbaycan hedef tahtasında!

Rusya'nın NATO ülkelerine yönelik askeri planlama ve stratejisi ortaya çıktı. Financial Times tarafından ele geçirilen gizli belgeler, Rusya'nın Deniz Kuvvetlerini, nükleer kapasiteli füzelerle Avrupa'nın derinliklerindeki stratejik hedefleri vurmak üzere eğittiğini ortaya çıkardı. HEDEFLER ARASINDA AZERBAYCAN VE TÜRKİYE DE YER ALDI! Belgeler, Birleşik Krallık ve Fransa gibi ülkelerdeki potansiyel hedeflerin haritalarını içeriyor. Ortaya çıkan belgeler, Rusya'nın NATO ile büyük çaplı bir çatışmaya hazırlandığını gösteriyor. Özellikle, bu planların 2008 ile 2014 yılları arasında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgal girişiminde önce hazırlandığı belirtiliyor. Belgeler, Rus Deniz Kuvvetlerinin çeşitli yönlerden büyük füze saldırıları gerçekleştirebileceğini ve nükleer silahların diğer yıkıcı araçlarla birlikte kullanımını vurguluyor. Rusya'nın hedefleri arasında Türkiye ve Azerbaycan da bulunuyor. Belgeleri inceleyen uzmanlar, Rusya'nın askeri doktrininin bir çatışma senaryosunda taktik nükleer silahların erken kullanılmasını tercih ettiğini ve bunları potansiyel "savaşı kazandıran" araçlar olarak gördüğünü belirtti. Belgeler, Rusya'nın yüzey gemilerinin nükleer başlık taşıma kapasitesini koruduğunu, bu tür silahların denizde konuşlandırılmasının doğasında bulunan tehlikeler göz önüne alındığında önemli bir tırmanma riski oluşturduğunu ortaya koyuyor. RUSYA, NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNİ BİR KEZ DANA YİNELİYOR Eski bir NATO yetkilisi olan William Alberque, Rusya'nın stratejisinin ciddiyetine vurgu yaparak, bunu Batılı ülkeleri korkutma ve boyun eğmeye zorlama yöntemi olarak tanımladı. Bu durum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa ülkelerine yönelik tekrar eden tehditleriyle tutarlı olup, Moskova'nın nükleer silahları, konvansiyonel güç sınırlamaları nedeniyle askeri stratejisinin merkezi olarak gördüğünü göstermekte. Dosyalar ayrıca, Rus Deniz Kuvvetlerinin askeri tesislerden kritik sivil altyapıya kadar geniş bir yelpazede hedeflere saldırı düzenlemek üzere eğitildiğini göstermekte. Böyle bir saldırı durumunda ortaya çıkacak yıkıcı sonuçların potansiyeli hafife alınamaz, zira bu nükleer kapasiteli füzeler, Batı Avrupa'daki hedeflere kolaylıkla ulaşabilir.

Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımı konusunda NATO ortak karara varabilecek mi? Haber

Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımı konusunda NATO ortak karara varabilecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 5 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna toprakları üzerinde Rus füzelerini vurabilme olasılığına ilişkin açıklama yaptı. Miller’a, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Rus füzelerinin düşürülmesine yardımcı olmak için  komşu ülkelerden oluşan bir koalisyon oluşturmak üzere diplomatlara NATO-Ukrayna Konseyi içinde çalışma talimatı verdiği açıklaması soruldu. NATO'NUN TOPLUCA VARACAĞI BİR KARARDIR Miller,  "Bu, tüm NATO tartışmalarında olduğu gibi, NATO üyeleri arasında yapılması gereken bir tartışma ve NATO'nun topluca varacağı bir karardır. Bu konuda buradan konuşamam." şeklinde cevap verdi. Ukrayna'nın Batılı silahlarla Rus topraklarının derinliklerine saldırı düzenlemesine yönelik yetkinin uzatılması konusunda ise Miller  “Bu, başından beri içinde bulunduğumuz bir süreçtir ve biz bu süreci hem Ukrayna'ya sağladığımız belirli silahlar hem de bu silahların kullanımına koyduğumuz kısıtlamalar açısından her ikisini de belirliyoruz." dedi. STOLTENBERG DAHA ÖNCE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya silah sağlayan NATO müttefiklerine, bunların Rusya'daki askeri hedeflere saldırılarda kullanılması yasağını kaldırmaları çağrısında bulunmuştu. Stoltenberg, 24 Mayıs 2024 tarihinde The Economist’e verdiği röportajda "Müttefiklerin, Ukrayna'ya bağışladıkları silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmaları gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı geldi. Özellikle şu anda, Ukrayna'ya yakın olan Kharkiv'de çok fazla çatışma devam ederken Ukrayna'nın bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırıyor." demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.