Refat Çubarov: Rusya Kırım'da bilinçli baskı politikası yürütüyor
Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti.
60’tan fazla ülkeden temsilcinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alındı.
Zirvede konuşma yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya’nın ve kontrol ettiği sözde yönetimin Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) Kırım Tatarları ve etnik Ukraynalıların haklarını ciddi şekilde ihlal ettiğini belirtti. Çubarov, işgalcilerin, yaşam ve onur hakları başta olmak üzere temel insan hakları ve özgürlüklerinin yok sayıldığını vurguladı.
KTMM Başkanı, işgalcilerin Kırım'da Yarımada'nın demografik yapısını değiştirmek, Kırım Tatarları ve etnik Ukrainlerin Kırım’ı terk etmesini zorlamak, milli kimliklerini yok etmek amacıyla bilinçli bir politika yürüttüğünü ifade etti.
Rusya'nın Kırım'ı işgalinin on birinci yılına girildiğini ve bu süre zarfında işgalciler tarafından kapsamlı bir propaganda kampanyasının yürütüldüğünü hatırlatan Çubarov, bu kampanyanın, çocuklar ve gençler başta olmak üzere işgal altındaki Kırım'da yaşayan insanlar üzerinde uzun vadeli etkiler yarattığını dile getirdi.
“KIRIM KIRIM TATARLARININ ANAVATANIDIR VE UKRAYNA’NIN AYRILMAZ PARÇASIDIR”
KTMM Başkanı, “Bu nedenle, geçici olarak işgal altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehrinin güvenli bir şekilde yeniden entegrasyonunu sağlamak, ulusal ve uluslararası güvenliğe yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek, yerli Kırım Tatar halkının, etnik Ukraynalıların ve ulusal azınlıkların haklarını garanti altına almak ve insan haklarına ile özgürlüklerine saygı koşullarının yaratılması için işgalden kurtarılan Kırım'a ilişkin, Ukrayna toplumunun ulusal birliğini ve konsolidasyonunu teşvik edecek bir formüle dayan açık ve şeffaf bir politika uygulamalıyız. Bu formül çok iyi biliniyor: ‘Kırım, Kırım Tatar halkının anavatanıdır ve Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçasıdır.’Tüm çabalarımızı Kırım'ın kurtarılması ve yeniden entegre edilmesine yönelik olarak bu formül etrafında odaklamalıyız.” şeklinde konuştu.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.