SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Rusya Karadeniz Filosu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Rusya Karadeniz Filosu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rusya Karadeniz Filosu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna'dan Rus donanmasına ağır darbe: Karadeniz Filosunun amiral gemisi etkisiz hale getirildi Haber

Ukrayna'dan Rus donanmasına ağır darbe: Karadeniz Filosunun amiral gemisi etkisiz hale getirildi

Ukrayna ordusunun 12 Ağustos’ta Novorossiysk Limanı’na gerçekleştirdiği hava saldırısında, Rusya Karadeniz Filosuna ait savaş gemilerinin ağır hasar aldığı ortaya çıktı. Uydu görüntüleri ve askerî kaynakların analizlerine göre, Mayıs 2022’de batan Moskova (Moskva) kruvazörünün ardından filonun yeni amiral gemisi yapılan "Amiral Makarov" ile aynı sınıftan "Amiral Essen" fırkateynleri aldığı doğrudan darbelerle tamamen işlevsiz hale geldi. AMİRAL MAKAROV'UN FÜZE FIRLATMA SİSTEMLERİNDE İÇ PATLAMA Rusya yanlısı sosyal medya kanalları ve Ukraynalı askerî kaynakların incelediği uydu fotoğraflarında, Amiral Makarov fırkateyninin üst güvertesinin pruva kısmında, Kalibr füze sistemlerinin hemen solunda açık bir delik tespit edildi. Saldırının dikey fırlatma sistemlerinin bulunduğu bölgeye isabet etmesi sonucu gemi içinde mühimmat patlaması meydana geldiği ve 3S14 füze fırlatma sistemlerinin tamamen yandığı aktarıldı. Geminin ayrıca "Trebovaniye-M" muharebe yönetim sisteminin ağır hasar gördüğü bildirildi. AMİRAL ESSEN İLE BİRLİKTE TOPLAM SALDIRI GÜCÜ SIFIRLANDI Aynı operasyonda hedef alınan "Amiral Essen" fırkateyninin de pruva kısmı ve Kalibr füzelerine ait sekiz hücreli fırlatma modülü ağır tahribata uğradı. Gemideki "Trebovaniye-M" muharebe yönetim sistemi, "Centavr-NM1" uydu iletişim istasyonu ile "Pozitiv-M1.2" radar sistemlerinin kullanılamaz hale geldiği kaydedildi. Askerî uzmanlar, her iki geminin de komuta kontrol ve vurucu güç yeteneklerini tamamen kaybettiğini, tek seferde 16 Kalibr füzesi fırlatma kapasitesine sahip bu iki modern platformun en az bir yıl süreyle hizmet dışı kaldığını vurguluyor. UKRAYNA’DAN RUS KARADENİZ FİLOSUNA DARBE Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun cephe hattından 300 kilometreden fazla uzaklıktaki Rusya’nın Novorossiysk bölgesinde bulunan Rus deniz üssünün vurulduğunu bildirmişti. İşgalci Rusya’nın Karadeniz Filosunun “son büyük kalesine benzersiz bir operasyon” düzenlediklerini duyuran Zelenskıy, operasyonda “Palyanıtsa” tipi jet motorlu silahlı insansız hava araçlarının (SİHA), Neptün füzelerinin ve insansız deniz araçlarının (İDA) kullanıldığını açıklamıştı.

İşgal altındaki Akyar'da şok patlama: Vatana ihanet etmişti, sonu bombalı saldırı oldu! Haber

İşgal altındaki Akyar'da şok patlama: Vatana ihanet etmişti, sonu bombalı saldırı oldu!

İşgal altındaki Kırım’ın Akyar (Sivastopol) kentinde 13 Ağustos 2026 sabahı meydana gelen patlamada bir kişinin öldüğü bildirildi. Sosyal medyada faaliyet gösteren Kırım Rüzgârı (Krımskiy Veter) adlı haber kanalının yerel kaynaklarına dayandırdığı habere göre, patlamada ölen kişinin Ukrayna’da vatana ihanet suçundan gıyabında yargılanan 49 yaşındaki Robert Mansuroviç Şageev olduğu öne sürüldü. İşgalci Rusya'nın propaganda ve dezenformasyon aygıtlarında yer alan iddialara göre Şageev sokaktaki merdivenlerden inerken yanında bulunan çöp kutusuna yerleştirilen bomba infilak etti. Bombayı uzaktan patlattığı öne sürülen 1994 doğumlu bir kadının gözaltına alındığı, bu kişinin Ukrayna istihbaratı adına çalıştığı iddia edildi. UKRAYNA’YA İHANET ETMİŞTİ Kefe (Feodosiya) doğumlu Şageev’in Ukrayna Deniz Kuvvetlerinde görev yaptığı ve “Zaporijjya” denizaltısının komutanlığını yürüttüğü belirtildi. Kırım’ın 2014 yılında işgal edilmesinin ardından Ukrayna’ya ihanet ederek Rus saflarına geçen Şageev’in Rusya Karadeniz Filosuna bağlı 4. Bağımsız Denizaltı Tugayı komutan yardımcılığı görevine getirildiği kaydedildi. Şageev’in görev yaptığı tugaya bağlı denizaltıların, Ukrayna’daki sivil altyapı tesisleri ve konutlara yönelik “Kalibr” füzeleriyle gerçekleştirilen saldırıları gerçekleştirdiği aktarıldı. Ukrayna makamlarından konuyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna'dan Kırım’a baskın: Rus savaş gemileri ve uçak vuruldu Haber

Ukrayna'dan Kırım’a baskın: Rus savaş gemileri ve uçak vuruldu

Ukrayna Güvenlik Servisine bağlı "Alfa" özel birimi, 25 Nisan’ı 26 Nisan’a bağlayan gece işgal altındaki Kırım'da Rusya’nın askeri kapasitesine yönelik son dönemin en kapsamlı saldırılarından birini gerçekleştirdi. Silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) icra edilen koordineli operasyonda, Rusya Karadeniz Filosu’nun ana karargahı olan Akyar ile stratejik öneme sahip Belbek Havaalanı hedef alındı. Operasyon sonucunda Rus donanmasının önemli unsurlarından olan "Yamal" ve "Filchenkov" (Filçenkov) büyük çıkarma gemileri ile istihbarat toplama kapasitesiyle bilinen "Ivan Khurs" (İvan Hurts) keşif gemisinin vurulduğu bildirildi. Denizdeki bu kayıpların yanı sıra, Rusya’nın en güçlü hava savunma ve taarruz varlıklarından biri olan bir adet MiG-31 tipi savaş uçağının da Belbek Askeri Havaalanında isabet aldığı teyit edildi. KOMUTA VE KOORDİNASYON MEKANİZMASI HEDEFTE Saldırının kapsamı sadece askeri araçlarla sınırlı kalmayarak, Rus ordusunun bölgedeki komuta ve koordinasyon yeteneğini hedef alan kritik tesisleri de içine aldı. SBU tarafından yapılan açıklamada, Karadeniz Filosu'na bağlı "Lukomka" eğitim merkezi, radyo-teknik istihbarat karargahı ve gelişmiş "Mıs-M1" radar istasyonunun da başarılı bir şekilde vurulduğu belirtildi. Operasyonu değerlendiren SBU Başkan Vekili Yevheniy Hmara, gerçekleştirilen bu operasyonların düşmanın bölgedeki hakimiyet alanını kontrol etme, kendi güçlerini koruma ve yeni saldırılar planlama yeteneğini sistematik olarak yok etmeyi amaçladığını vurgulayarak, “Operasyonlar, Rusya devletimize yönelik saldırganlığını durdurana kadar devam edecektir." dedi.

Akyar’da işgalci Rusya Karadeniz Filosuna saldırı düzenlendi Haber

Akyar’da işgalci Rusya Karadeniz Filosuna saldırı düzenlendi

Ukrayna, geliştirme aşamasında olan Sea Baby isimli insansız deniz aracı (İDA) ile işgalcileri vurmaya devam ediyor. Ukrayna, Akyar (Sivastopol)’da bulunan işgalcilerin Karadeniz filosuna insansız deniz aaracı saldırısı düzenledi. Akyar’da 30 Ekim gecesi şiddetli patlamalar yaşandı ve burada iki insansız deniz aracı bulundu. KIRIM KÖPRÜSÜ TRAFİĞE DURDURULDU Akyar (Sivastopol)’da gerçekleşen patlamalar sonucunda Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de iki insansız deniz aracının olduğunu bildirdi. Açıklamada, "Tespit edilen bölgede yangın hasarı oluştu ve Akyar (Sivastopol)’ın dış yolunda bir dizi mayın ve sabotaj karşıtı önlem uygulanıyor” denildi.   İşgalciler, 30 Ekim 2023 tarihinde sabah saat 06.36'da Kırım Köprüsü'nde trafiği durdurdu. Yetkililer, köprüde ve gözlem alanında bulunan insanlardan sakin olmalarını, trafik güvenliği ve kontrol görevlilerinin talimatlarına uymalarını istedi. UKRAYNA'NIN YERLİ İDA'SI Sea Baby insansız deniz aracı, Rusya'nın geniş çaplı işgal saldırısı başlatmasının hemen ardından başlayan ve aylardır devam eden çalışmalar sonucunda geliştirildi. Ukrayna'nın geliştirdiği İDA fırtınalı havada çalışabiliyor. Rus füze gemisinin hedef alındığı operasyon sırasında dalga yüksekliğinin 1.5-2 metre olduğu belirtildi. Ukrayna, Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ardından Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı olarak inşa ettiği ve Ukrayna'nın güneyine asker ve teçhizat sevk etmek için kullandığı Kerç Köprüsü’ne 17 Temmuz 2023’te gerçekleştirdiği saldırıda da Sea Baby İDA’sını kullanmıştı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.