SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#S-400

QHA - Kırım Haber Ajansı - S-400 haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, S-400 haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım’da Rusya’nın hava savunma kalkanına ağır darbe: Milyon dolarlık S-400 sistemi vuruldu Haber

Kırım’da Rusya’nın hava savunma kalkanına ağır darbe: Milyon dolarlık S-400 sistemi vuruldu

Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetleri, işgal altındaki Kırım'da Rus ordusunun en modern hava savunma sistemlerinden olan S-400 "Triumf" füze kompleksini hedef aldı. 7 Haziran 2026 tarihinde gerçekleşen nokta atışı operasyon, Rusya’nın yarımadadaki hava hakimiyetine büyük bir darbe indirdi. Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetlerinin resmi sosyal medya hesapları üzerinden yayımlanan açıklamaya göre operasyon, Kırım'ın Kefe (Feodosiya) bölgesinde kıyı şeridinde yer alan Aşağı Otuz (Kurortnoye) yerleşim birimi yakınlarında gerçekleştirildi. Stratejik hedefi imha eden birimin detaylarını paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: Geçici işgal altında bulunan Kırım topraklarında, İnsansız Sistemler Kuvvetlerine bağlı 1. Ayrı Merkezi operatörleri, Rusya'ya ait S-400 'Triumf' uçaksavar füze sistemini başarıyla tespit ederek tam isabetle vurdu. UKRAYNA KENTLERİNİ VURAN S-400’LER SAF DIŞI BIRAKILIYOR Rus askerî doktrininde "stratejik bir gurur kaynağı" olarak pazarlanan S-400 "Triumf" kompleksi, aslında çok uzak mesafelerdeki aerodinamik hava hedeflerini, yolcu uçaklarını, seyir füzelerini ve balistik tehditleri algılayıp imha etmek üzere tasarlandı. Ancak Rusya, bu gelişmiş hava savunma sistemini sadece savunma amaçlı değil, aynı zamanda yazılımsal değişiklikler yaparak Ukrayna'nın barışçıl kentlerine ve sivil altyapı tesislerine yönelik karadan karaya balistik füze saldırıları düzenlemek amacıyla da aktif olarak kullanıyor.

Düşürülen füzelerin üzerindeki tarihler her şeyi ifşa etti: Rusya'nın füze stokları tükeniyor! Haber

Düşürülen füzelerin üzerindeki tarihler her şeyi ifşa etti: Rusya'nın füze stokları tükeniyor!

Rusya, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü topyekûn işgal ve saldırı girişimleriyle 4 buçuk yıldır hedef alırken Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı ve askerî analist Serhiy "Fleş" (Flesh) Beskrestnov, resmî sosyal medya hesabı üzerinden Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri katlederken kullandığı silah sistemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın Ukrayna’nın Harkiv (Kharkiv) bölgesine düzenlediği saldırıda kullandığı Şahid tipi silahlı insansız hava aracının (SİHA) yalnızca birkaç gün önce üretilmiş olduğuna dikkat çeken Beskrestnov, üretim tarihlerinin dolaylı olarak Rusya’nın silah stoğuna işaret edebileceğini belirtti. RUSYA'NIN SİLAH SİSTEMİ STOKLARI AZALIYOR Şahid tipi SİHA’ların kullanımdan 5 ila 15 gün önce üretildiğini kaydeden Beskrestnov, “Başka bir deyişle Rusya, silahları ‘fabrikadan çıktığı gibi’ saldırıyor.” dedi. Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı 9M723 serisi İskender balistik füzelerinin ise 2025 yılında üretildiğini belirten Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı, bu durumun Rusya’nın stoğunda yaklaşık 180 ila 250 adet İskender balistik füze bulundurduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Bununla birlikte Beskrestnov, düşürülen Kh-59 füzelerinin 2025 yılının üçüncü çeyreğinde üretildiğini kaydederken Kh-101 seyir füzelerinin, Zirkon füzelerinin ve 48N6 serisi S-400 hava savunma ve füze sistemlerinin 2026 yılında üretildiğini ifade etti.

Ukrayna’dan Moskova ve Kırım’daki askerî hedeflere operasyon! Haber

Ukrayna’dan Moskova ve Kırım’daki askerî hedeflere operasyon!

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Savunma Güçleriyle koordineli şekilde Rusya’nın Moskova bölgesi ile işgal altındaki Kırım’da bir dizi askerî ve stratejik hedefe operasyon düzenlendiğini açıkladı. SBU’dan yapılan açıklamada, Merkez Özel Operasyonlar Birimi “Alfa” uzmanlarının gerçekleştirdiği operasyonlarda Rus yarı iletken üreticisi Angstrem fabrikasının vurulduğu bildirildi. ABD yaptırımları altında bulunan tesisin, Rus savaş sanayisine yarı iletken tedarik ettiği belirtildi. Operasyon kapsamında ayrıca Moskova Petrol Rafinerisi ile Solneçnogorsk ve Volodarskoye petrol pompalama istasyonlarının da hedef alındığı kaydedildi. BELBEK ASKERÎ HAVA ÜSSÜ HEDEF ALINDI İşgal altındaki Kırım’da ise Belbek Askerî Hava Üssü’ndeki altyapı ve hava savunma sistemlerinin vurulduğu açıklandı. Açıklamaya göre operasyonlarda bir Pantsir-S2 hava savunma sistemi, S-400 sistemine ait radar hangarı, Orion insansız hava aracı (İHA) kontrol sistemi, Forpost İHA yer kontrol istasyonu, yer-hava veri aktarım noktası, kontrol kulesi ve hangar hedef alındı. Açıklamada söz konusu operasyonların Rusya’nın savaş kapasitesini zayıflatmak açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtildi. Ayrıca, “Savunma sanayi tesisleri, askerî altyapı ve petrol lojistik unsurlarına yönelik saldırılar, düşmanın Ukrayna’ya karşı savaşı sürdürme kapasitesini azaltıyor. Bu operasyonlar, en yoğun korunan Moskova bölgesinin bile güvenli olmadığını gösteriyor.” ifadelerine yer verildi. ZELENSKIY'DAN "SAVAŞI BİTİRİN" ÇAĞRISI Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Rusya’nın savaşı uzatmasına ve Ukrayna şehirlerine yönelik saldırılarına verilen karşılıkların tamamen meşru olduğunu söyledi. Zelenskıy, bu kez Ukrayna’nın uzun menzilli saldırılarının Moskova bölgesine ulaştığını belirterek, “Ruslara açıkça şunu söylüyoruz: Devletleri bu savaşı sona erdirmelidir.” ifadelerini kullandı. Ukraynalı insansız hava aracı (İHA) ve füze üreticilerinin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Zelenskıy, Ukrayna Güvenlik Servisi ile tüm savunma güçlerine “isabetli operasyonları” nedeniyle teşekkür etti. Moskova bölgesinin Ukrayna sınırına 500 kilometreden fazla uzaklıkta olduğunu ve bölgedeki Rus hava savunma yoğunluğunun en üst seviyede bulunduğunu belirten Zelenskıy, buna rağmen bu savunmayı aşmayı başardıklarını ifade etti.

Ukrayna’dan Kırım’daki Rus lojistiğine ve hava savunmasına darbe Haber

Ukrayna’dan Kırım’daki Rus lojistiğine ve hava savunmasına darbe

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, işgal altındaki Kırım Yarımadası’nda bulunan Rus askerî stratejik noktalarına yönelik operasyonlarını artırarak sürdürüyor. Son 24 saat içinde düzenlenen etkili saldırılarda, Rus hava savunma sistemlerinin "gözü" sayılan kritik bir radar istasyonu imha edilirken, işgalci ordunun yakıt ikmal zincirini sağlayan bir petrol üssü de ağır darbe aldı. Ukrayna İnsansız Sistemler Kuvvetleri ve Özel Operasyon Kuvvetleri (SSO) tarafından, 10 Mart tarihinde düzenlenen ve detayları bugün paylaşılan saldırılarda, Ukrayna üretimi yeni nesil silah sistemleri ve yerel direniş hatlarının sağladığı istihbarat verileri kilit rol oynadı. HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ “KÖR” EDİLDİ Akyar (Sivastopol) yakınlarında düzenlenen operasyonda, Rusya'nın en gelişmiş hava savunma sistemleri olan S-300 ve S-400'lerin ana komuta ve kontrol birimi olan 64N6E radar istasyonu ve devasa anten sistemi imha edildi. Ukrayna Özel Operasyon Kuvvetleri, bu radarın devre dışı kalmasıyla Rus hava savunma ağının bölgede ciddi bir zafiyete uğradığını bildirdi. "Middle-strike" (orta menzilli) vuruşlarla gerçekleştirilen bu saldırıda, yerel direnişçilerin sahadaki koordinat desteğinin başarının anahtarı olduğu vurgulandı. PETROL ÜSSÜ HEDEF ALINDI Öte yandan, İnsansız Sistemler Kuvvetleri Komutanı Robert Brovdi (Madyar), kendi birliği olan “Madyar'ın Kuşları” ismini taşıyan 414. Taburu’nun Canköy bölgesinde bulunan Azovskaya petrol üssünü vurduğunu duyurdu. Ukrayna üretimi, 60-100 kg harp başlığı taşıyabilen "FP-2" tipi silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) gerçekleştirilen saldırıda, Rus ordusuna yakıt taşıyan çok sayıda tanker ve ikmal tesisi imha edildi. Brovdi, operasyonun yeni kurulan Derin Vuruş Koordinasyon Merkezi tarafından yönetildiğini ve bu tür yerli üretim araçların cephe gerisindeki stratejik hedeflerde yüksek etkinlik gösterdiğini belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.