SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sergi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Sergi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sergi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı Haber

Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’deki Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi’nde, 25 Nisan 2024 tarihinde, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle “Kırım: Takdim” isimli serginin açılışı yapıldı. "Kırım Tatar Araştırmaları" Uluslararası Eğitim Kültür ve Sanat Projesi'nin bir parçası olan serginin amacı Kırım Tatar kültürünün farklı yönlerini tanıtmak. Kırım Haber Ajansının aktardığına göre, çeşitli sanat enstalasyonları, kukla kompozisyonları ve Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi arşivlerinde bulunan nadir yayınlarından oluşan serginin açılışına; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi Müdürü Nataliya Svitla, "Ukrayna Geleneksel Kültürü" Kamu Kuruluşu Başkanı Valeriya Levkivska, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov ve çok sayıda misafir katıldı. Sergi açılışına katılan herkese teşekkür eden Nataliya Svitla, ilgili serginin Kırım Tatarlarının yaşamını anlatan üçüncü sergi olduğunu kaydederek, “Milli Ukrayna Edebiyatı Müzesinde düzenlenen ilk sergide Kırım Tatar edebiyatı, halk oyunlarını ve kıyafetlerini ele alındı. Ukrayna Milli Müzesinde yapılan ikinci sergide Kırım Tatar halkının örf adetleri, bayramları, kutlamaları incelendi.” şeklinde konuştu. Sergi organizatörlerine teşekkür eden KTMM Başkanı Refat Çubarov, yaptığı konuşmada, serginin insanların yaşam güçlerini aldıkları alanlara adandığına dikkat çekerek, “Volodımır Zabolotnıy Milli  Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesinin  ‘Ukrayna Geleneksel Kültürü’ kamu kuruluşu ile birlikte Kırım Tatar Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklerini başlatması dolayısıyla çok mutluyum. Eminim ki, siz bu trajedi ile ilgili çok şey biliyorsunuz.” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov, bu tür etkinliklerin Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına verdiği desteği sergilediğini belirterek, Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetimin Kırım Tatar ve Ukrain kültürlerini yok etmeye devam ettiğini kaydetti. Sergi 27 Mayıs'a kadar açık olacak. Daha sonra sergi organizatörleri, Sovyet totaliter rejiminin ve mevcut Rusya Federasyonu'nun suçlarını mümkün olduğu kadar çok insana göstermek için sergiyi yurt dışına çıkarmayı planlıyor.

Kıyiv’de “Kırım: Dün, Bugün ve Yarın” konulu sergi düzenlendi Haber

Kıyiv’de “Kırım: Dün, Bugün ve Yarın” konulu sergi düzenlendi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinde “Kırım: Dün, Bugün ve Yarın” isimli sergi düzenleniyor. Sergi, Kırım Tatar halkının Rus işgaline karşı direnişinin 10. yıldönümüne ithaf edildi. Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinin Sanat Müzesinde, 14 Mart 2024 tarihinde açılan sergide, Kırım Tatar halkının örf ve adetlerini, kültürünü yansıtan ve Kırım Yarımadası’nın eşsiz manzaralarını sergileyen eserler, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Kırım Haber Ajansına konuşan Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Görsel Sanatlar ve Restorasyon Fakültesi Dekan Vekili İgor Melniçuk, “Sergi, Kırım’ın işgalinin 10. yıldönümüne ithaf edildi. Ayrıca Kırım Tatar halkına ve kurtuluş mücadelesi veren Ukrayna halkına destek vermek amacıyla böyle bir sergi açtık. Burada Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinin koleksyonuna ait eserler sergileniyor. Bu eserlerin çoğu akademimizin öğretim görevlileri tarafından hazırlandı. Kırım işgal edilmeden önce sanatçılarımız yarımadada çalışma fırsatlarına sahipti ve Kırım konulu büyük resim koleksiyonu oluşturuldu.” dedi. Ukrayna devletinin çok zor dönemden geçtiğine dikkat çeken  Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Rektörü Oleksandr Tsugorka, “Şu an ülkemizin parçalandığına tanık oluyoruz ve bu durum bizi madi ve manevi açıdan çok etkiliyor. Kültürümüz paramparça ediliyor. Bu yüzden bu sergiyi açarak, hem kendimize hem toplumumuza birlik olduğumuzu, ortak kültüre sahip olduğumuz hatırlatmak, kültürümüzün bir papatya gibi bir dizi yapraklardan oluştuğunu ve Kırım’ın bu yapraklardan biri olduğunu göstermek istedik. Çünkü sanat aracılığıyla bir halkın zenginliği ve bu zenginliğe sahip ülkenin çeşitliliği aktarılabilir.” açıklamasında bulundu. Ukraynalı ressam Dmıtro Dotsenko’nun Kırım Tatarlarının hayatlarından çeşitli kesitleri tasvir eden ve 18 adet resimden oluşan “Mahalle” adlı resim dizisindeki eserlerinin reprodüksiyonları, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin’in eserleri ayrıca 19 ve 20. yüzyıla ait Kırım Tatar ev eşyaları da sergide yerini aldı. Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ilgili serginin, Ukrayna’nın yerli halkları Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakların; kültürünü, tarihini ve geleneklerini yaygınlaştırmak ve farklı etnik gruplar arasında kültürlerarası diyaloğu geliştirmek amacıyla başlatılan Zincir Kültür ve Sanat Projesi çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu sergi, “Zincir” kültür sanat projemizin bir parçasıdır. Devlet Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisinde böyle bir serginin yapılması bizi çok mutlu ediyor. Bu akademide eğitim alan arkadaşımın benzersiz çalışmaları da sergide yerini aldı. Kırım Tatar halkının günlük yaşamını yansıtan bu çalışmalar üzerinde bir yıl kadar çalıştık. Burada sergilenen resimlerde, seramik parçalarda Kırım’ın özü yansıtılıyor.” dedi. Sergi, 27 Mart 2024 tarihine kadar devam edecek.

Kıyiv'de "Sürgünden Geçen Kur’anlar" sergisi Haber

Kıyiv'de "Sürgünden Geçen Kur’anlar" sergisi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de “Sürgünden Geçen Kur’anlar” adlı sergi açıldı. Sergide farklı yıllarda Kırım’da ve Kırım dışında basılan ve sahipleri ile birlikte 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nden geçen ve Kırım’a dönen Kur’an-ı Kerim örnekleri sergilendi. Kırım Halk Cumhuriyeti hükûmetinin ilk başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayının kurucularından, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü Numan Çelebicihan’ın şehadetinin 106. yıldönümünde Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezinde düzenlenen sergi, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin küratörlüğünde “Umma” (Ümmet) Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi tarafından organize edildi. “BU TÜR ETKİNLİKLER ARACILIĞIYLA HALKIMIZIN HİKAYESİNİ ANLATIYORUZ” "Umma" Müftüsü Murat Süleymanov yaptığı açıklamada bu tür sergilerin önemini vurgulayarak,  “Kur’an-ı Kerim, Kırım Tatarları ve tüm Müslümanlar için çok önemli bir kitaptır. Sürgün gerçekleştirildiğinde Kırım Tatarlarının yanlarına ilk aldığı şey Kur’an-ı Kerim oldu. Burada gördüğünüz Kur-an ben şahsi olarak bir Kırım Tatar aileden teslim aldım. Her ailenin kendi Kur’an-ı Kerimi ve kendi sürgün hikayesi vardır. Dolayısıyla bu tür etkinlikler aracılığıyla halkımızın acısını, sürgününü, açlığı ve Kırım Tatarlarının uğradığı zulmü göstermeliyiz.” dedi. FARKI YILLARDA BASILAN KUR’ANLAR SERGİLENDİ Sergide farklı yıllarda basılan Kur’an-ı Kerim örnekleri sergilendi. Bunlardan en eskisi 19. yüzyılın sonlarında basıldı. Ayrıca serginin bir diğer eşsiz parçası ise Bahçesaray'da Noman Çelebicihan döneminde basılan Kur'an-ı Kerim oldu. Sergi ile ilgili Kırım Haber Ajansına konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, “Bu bizim köklerimiz, tarihimiz. Din kültürün ve bir halkın kimliğinin en önemli parçalarından biridir. Ayrıca din Kırım Tatar halkının kimliğinin önemli bir parçasıdır. Çok farklı kültürlere ev sahipliği yapan bir ülke olduğumuzu göstermeliyiz. Farklı milli ve dini kimliklere sahip olduğumuz ama hepimizin Ukrayna vatandaşı olduğumuzu göstermeliyiz. Diğer ülkelere de bunu göstermek önemlidir. Dolayısıyla yabancı ülkelerin elçilerin burada bulunması önemli. Bu dini kimliğine değer verdiğimizi gösteriyoruz. Ayrıca burada sergilenen Kur’anlar aracılığıyla Kırım Tatar ailelerin ve tüm halkının hikayesini anlatıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara'da "Kuzey Makedonya'dan Ressamlar Sergisi" açıldı Haber

Ankara'da "Kuzey Makedonya'dan Ressamlar Sergisi" açıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) 30. yılına ithafen düzenlenen "TÜRKSOY Ressamlar Buluşması" programı kapsamında "Kuzey Makedonya'dan Ressamlar Sergisi", Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde düzenlenen törenle açıldı. Sergi, 12-26 Aralık 2023 tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden'in ev sahipliğinde düzenlenen açılışa, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Kuzey Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ve Ankara'da görev yapan çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi iştirak etti. Etkinlikte konuşan Yusuf, TÜRKSOY'un, Türk dünyasında "kültürel işbirliğinin, kültürel dayanışmanın, kültürel birikimin" tanıtılmasında projeler geliştiren bir kurum olduğunu ifade etti. Sanatın insanları bir araya getirme gücüne vurgu yapan Yusuf, "Biz birbirimizi tanıdıkça birbirimizi seveceğiz, birbirimizi sevdikçe de birlikte üreteceğiz." şeklinde konuştu. Büyükelçi Manasijevski ise katılımları sebebiyle misafirlere teşekkür ederek etkinliğin ortaklarından biri olmalarından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Gelecek aylarda Türkiye'deki diğer şehirlerde de sergi açmak istediklerini kaydeden Manasijevski, ülkesindeki Türk sanatçıların çalışmalarının önemine dikkati çekti. Manasijevski ayrıca, "Ülkemizde çok uluslu ve çok dinli olarak bir arada varlığımızdan gurur duyuyoruz, Türk toplumu da bu ortak yaşamın önemli bir parçasıdır." dedi. TİKA Başkan Yardımcısı Çevik de kurumunun Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerine yapılan kalkınma yardımları ve kalkınma projeleri üzerine çalıştığını söyledi. TİKA'nın, Balkanlar'da 11 ofisiyle faaliyet gösterdiğini belirten Çevik, TİKA'nın faaliyetlerinin çoğunluğunu kültürel projelerin oluşturduğunun altını çizdi. Etkinlik, karşılıklı hediye takdimi ve müzik dinletisiyle sona erdi.

Berlin'de Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı Haber

Berlin'de Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini anlatan sergi açıldı. Rusya’nın düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkoyduğu siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Leniye Umerova ve ressam Bogdan Ziza'nın hikayeleri aracılığıyla sergide, Kırım'da yaşayan halkın, Rus işgaline karşı gösterdiği direniş aktarıldı. Avrupa'nın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Berlin’deki Çarli Kontrol Noktası Müzesinde (Mauermuseum am Checkpoint Charlie) Kırımlı siyasi tutsakları konu alan sergi açıldı. “Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna Avrupa’dır” başlıklı sergi, KrımSOS sivil toplum kuruluşu desteğiyle hayata geçirildi. Rusya’nın dünyaya yaymaya çalıştığı sözde “Kırım tarihi olarak Rusya’ya aittir” mitini çürüten sergi; Kırım’ın 2014’te Rus işgaline karşı gösterdiği direnişi, Ukrayna yanlısı tutumları yüzünden baskıya uğrayan insanların hikayeleri, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisine karşı baskıları anlatılıyor. , Sergide, Rusya’nın Kırım’da alıkoyduğu siyasi tutsakların sayısı ve onlara uygulanan baskılar hakkında bilgi veriliyor. Kremlin yönetiminin yarımadayı bir askeri üsse dönüştürdüğü ve çeşitli propaganda teknikleri ile işgalcilerin Kırımlı çocukları da askeri propagandaya tabi tuttuğu gösteriliyor. Sergide siyasi tutsaklar; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Leniye Umerova ve ressam Bogdan Ziza hikayelerine yer veriliyor ve onlara ait şahsi eşyalar ile resimleri sergileniyor. Ayrıca siyasi tutsak, ressam Bogdan Ziza’nın “Yetim” adlı eserinin bir kopyası müze yakınındaki Berlin Duvarı’na aktarıldı. RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR Kırım Tatarı Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu. Aylardır farklı bahanelerle kızı alıkoyan Rus yetkililer daha sonra Umerova’ya “casusluk” suçlaması yöneltti ve Rus mahkemesi hakkında tutuklama kararı aldı. İŞGALE KARŞI ÇIKAN KIRIMLI RESSAM BOGDAN ZİZA Kırımlı ressam Bogdan Ziza, 16 Mayıs 2022'de, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişimini kınamak için protesto eylemi gerçekleştirerek Kezlev (Yevpatoriya) yönetim binasını mavi ve sarı boyayla kapladı. İşgalciler Ziza’yı alıkoyarak, “terörizm eylemi düzenleme” ve “terör çağrıları yapma” gibi bir dizi suçlama yöneltti. Daha sonra Rus mahkemesi 15 yıl hapis cezası kararı aldı. NARİMAN CELAL RUS HAPİSHANELERİNDE! Rus istihbaratından 7 Eylül 2021 tarihinde yapılan açıklamada, Akmescit yakınındaki Anğara köyünde 23 Ağustos 2021 tarihinde sözde “sabotaj eyleminin” düzenlendiği iddia edilirken “sabotajın” güya Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ve Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü. FSB, yürütülen “soruşturma” çerçevesinde 3 "şüphelinin" tutuklandığını bildirirken; Ukrayna tarafının “sabotajı düzenleyen kişilere” güya 2 bin dolar ödül sözü verdiğini iddia etmişti. Rus propaganda televizyon kanalı Zvezda’nın Telegram hesabından yayımlanan haberde, sözde sabotajın düzenlendiği yerden görüntülere ve güya sabotaj eylemini düzenleyen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un itiraf videolarına yer verilmişti. 3 KIRIM TATARI HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ALINDI Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 6 Eylül’de KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov hakkında tutuklama kararı almıştı. FSB, yürüttüğü düzmece soruşturma sonucu alıkoyduğu Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’u güya “sabotaj” düzenlemekle suçlamıştı. ALIKONULAN KIRIM TATARLARINA İŞKENCE! İşgalciler, günler boyunca Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un bağımsız avukatlarla görüşmesine izin vermemişti. Daha sonra büyük çabalar sonucu müvekkil ile görüşen avukat Ayder Azamatov, işgalci Rus güçlerinin Kırım Tatarlarına işkence uyguladıklarını anlatmıştı. İKİ KİŞİYE TUTUKLAMA CEZASI Öte yandan asılsız bahanelerle haklarında dava açılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında tutuklama cezası kararı alınmıştı. Biri gece yarısında, diğeri sabah erken saatlerde FSB görevlileri tarafından kaçırılan Kırım Tatarları Şevket Useinov ve Eldar Odamanov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanununun 19.3 maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) dava açılmıştı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarını suçlu bularak Şevket Useinov hakkında 14 gün tutuklama cezası, Eldar Odamanov hakkında ise 15 gün tutuklama cezası kararı almıştı. İşgalci güçler tarafından Nariman Celal, Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov’a yöneltilen suçlamalar çerçevesinde Aralık 2021’de iki Kırım Tatarının evine baskın düzenlenmişti. Evlerde yapılan aramalardan sonra Kırım Tatarları Kurtumer Çalgozov ve Nariman Ametov sorgulanmak üzere alıkonulmuştu. Nariman Ametov sorgulama sırasında kendisine elektrikle işkence uygulandığını bildirmişti. İŞGALCİ MAHKEMEDEN 3 KIRIM TATARINA HAPİS CEZASI! Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022’de kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ile Aziz Ahtemov hakkında aldığı kararları açıkladı. Sözde mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis cezası, Asan Ahtemov hakkında 15 yıl hapis cezası, Aziz Ahtemov hakkında ise 13 yıl hapis cezası kararı aldı.

Ankara’da Ukrayna Sanatçıları Sergisi düzenlendi Haber

Ankara’da Ukrayna Sanatçıları Sergisi düzenlendi

Selahaddin Kaşgarlı/QHA Ankara Muhabiri Türkiye’nin başkenti Ankara’da Ukrayna Büyükelçiliği tarafından 7 Kasım 2023 tarihinde resim sergisi organize edildi. Ukrayna Sanatçıları Sergisi, Ukrayna'ya destek olmak isteyen sanatseverleri bir araya getirdi. Sergi programı, Bilkent Center AVM'de yer alan RC Müzayede Sergi Salonu'nda bu akşam saat 19.00'da başladı. "UKRAYNA SANATÇILARI SERGİSİ" Ukraynalı sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergiye; Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerina Bodnar, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Ukrayna Kültür Vakfı Başkanı Vladislav Berkovskıy, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Kırım Ailesi Kültür Merkezi kurucusu Anife Kurtseitova, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ve çok sayıda kişi katılım gösterdi. RESİMLER UKRAYNA'DAKİ RUS SALDIRILARINI ANLATIYOR Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar açılış konuşmasında, sergilenen resimlerin, Ukrayna'daki Rus saldırganlığını ifade ettiğini ve her birinin ayrı renkler ve anlamlar taşıdığını dile getirdi. HER RENK BİR ANLAM TAŞIYOR Büyükelçi Bodnar, sınır anlamına gelen horizonlardan kırmızı, sarı, siyah, mor ve mavi renkler ile Ukraynalı sanatçıların anlatmak istediği manâları dile getirdi. Büyükelçi Bodnar şöyle konuştu: "Resimlerde siyah renk hava saldırılarının geri püskürtülmesini, sarı renk yeraltına sığınan Ukraynalı çocukları, kırmızı renk umudu, mor ve mavi renk ise Ukrayna cephesindeki askerleri temsil ediyor."  ELDE EDİLEN GELİR UKRAYNA ORDUSUNA, UKRAYNALI ÇOCUKLARA VE ÖĞRENCİLERE BAĞIŞLANACAK Sergi kapsamında yapılan müzayede ile Ukraynalı sanatçıların resimleri satışa sunuldu. Müzayededen elde edilen gelir, Rus saldırılarıyla mücadele eden Ukrayna ordusuna, savaştan etkilenen çocuklara ve öğrencilere bağışlanacak.

Gümülcine'de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına ithafen "Tarihe Yolculuk Sergisi" açıldı Haber

Gümülcine'de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına ithafen "Tarihe Yolculuk Sergisi" açıldı

Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) çatısı altında faaliyet gösteren dikiş, nakış ve el sanatları eğitmenlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına ithafen hazırlamış olduğu, 24-26 Ekim 2023 tarihlerinde ziyaretçilere açılacak “Tarihe Yolculuk Sergisi” GTGB Lokalinde başladı. Serginin açılışına Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, Muavin Konsoloslar Barış Çulha ve Subutay Koç, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan ve davetliler katıldı. "GELENEKSEL KIYAFET VE ARAÇ GEREÇLER MİLLİ BENLİĞİMİZE IŞIK TUTMAKTADIR" GTGB Başkanı Sedat Hasan yaptığı açılış konuşmasında, “Bu sergide Batı Trakya’nın kültürel ve yöresel tarihinde var olan eserleri görme ve tanıma fırsatı bulacaksınız. Nine ve Dedelerimizin gerek günlük yaşantılarında gerekse özel günlerinde kullandıkları kıyafetler ve araç gereçler tarihteki milli benliğimize ışık tutmaktadır. Ayrıca sergimizin diğer amacı da eskiyi tanıtarak kültürel mirasımızı genç nesillere aktarmak ve tarih bilinci aşılamaktır." dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olduğunu vurgulayan Sedat Hasan ayrıca, "Bizlerinde daha önceki nesillerin yaptığı gibi bu mirasa sahip çıkarak en kıymetli sermayemiz olan gençlerimize şanlı tarihimizi ve kültürümüzü benimsetmeli, Cumhuriyetin bize göstermiş olduğu yolda ilerlemeliyiz.” ifadelerini kullandı. "BU SERGİ BATI TRAKYA TÜRKÜNÜN TÜRKLÜĞÜNÜN KANITI" Açılışta son sözü alan Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ise, "Bu sene Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılı, aynı zamanda Batı Trakya Türklerinin tanımlanmasının da 100. yılı. Burada sergilen malzemeler, objeler aslında Anadolu’nun izdüşümü, Anadolu’daki yaşamın izdüşümü. Bu sergi Batı Trakya Türkünün Türklüğünün kanıtı." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.