SON DAKİKA
Hava Durumu

#Türkçe

QHA - Kırım Haber Ajansı - Türkçe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkçe haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mitroviça’da Türkçe resmî dil statüsü kazandı: Bakan Damka, QHA’ya değerlendirdi Haber

Mitroviça’da Türkçe resmî dil statüsü kazandı: Bakan Damka, QHA’ya değerlendirdi

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça bölgesinde 29 Mart 2024 itibarıyla Türkçe resmî dil statüsüne girdi. Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) girişimleriyle Mitroviça’da statü kazanan Türkçe artık bölgede resmî makamlarda kullanılabilecek. KDTP Milletvekili Enis Kervan, yaptığı başvuru neticesinde oy çokluğuyla kabul edilen karara ilişkin olarak, “Bugün Kosova Türkleri için tarihi bir gün. Bugün bizim bayramımız. Kosova, Türkçeye evet dedi!” ifadelerini kullandı. BAKAN DAMKA QHA'YA DEĞERLENDİRDİ Konuyla ilgili olarak Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı, KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Damka, Kosova yasası kapsamında Prizren kentinde Türkçenin resmî dil statüsünde olduğunu belirtti. Mitroviça’daki Arnavut belediye başkanları ile ortaklaşa olarak KDTP girişimiyle söz konusu kararın alındığını ifade eden Damka, “Bu karar 6 ay içerisinde çıkarılacak olan yeni yönergelerle statünün hangi alanlarda kullanılacağı belirtilecektir” bilgisini verdi. ???? Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka değerlendirdi ???? Mitroviça’da Türkçe nasıl resmî dil statüsü kazandı? pic.twitter.com/dRf2ZCzcKU — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 4, 2024 "SIRP BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLSE DE BU MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ" Öte yandan Damka, QHA’nın “Sırpların belediyelerde çıkardığı taşkınlıktan sonra Türkçenin kullanımına tepkisi ne olacaktır?” sorusunu, ilerleyen günlerde net bir şekilde görüleceğini belirterek yanıtladı. Damka karar ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki dönemde Mitroviça’da Sırp belediye başkanı seçilse de bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu evraklarda kalması gereken bir süreç değildir. Bununla birlikte halkımızın yaşamlarını  ileriye özgür bir şekilde sürdürmeleri daha kolay ve daha belirgin olacaktır. Amacımız, Kuzey Mitroviça’da az oranda yaşayan Türklerin belgeleri temin etme konusunda, kendi talepleri doğrultusunda ana dillerini kullanmalarıdır. Kuzey Mitroviça’dan Güney Mitroviça’ya göç etmek zorunda kalan ailelerin tekrar aynı yere yerleşmeleri temennimizdir”

Türk kültürü Saraybosna'da tanıtıldı Haber

Türk kültürü Saraybosna'da tanıtıldı

Balkanların incisi Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 7 Şubat 2024 tarihinde Açık Kapı etkinliği yapıldı. Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Türk kültürünü ve Türkçe'yi tanıtmak amacıyla yapılan etkinlik, yoğun katılımla gerçekleştirildi. "TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAYI HEDEFLİYORUZ" YEE'nin Saraybosna'daki binasında icra edilen programda hat ve ebru gibi sanat etkinlikleri uygulamalı olarak gösterildi. Bunun yanı sıra katılımcılara Türk mutfağına ait yemekler ikram edildi. Program çerçevesinde gazetecilerin sorularına yanıt veren YEE Saraybosna Müdürü Mehmet Akif Yaman, enstitünün 70'ten fazla ülkede faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Yaman, “Saraybosna’nın ilk kurulan merkez olduğunu her seferinde gururla ifade ediyoruz. Türk kültürünü tanıtmak amacıyla yıl içerisinde birçok faaliyet organize ediyoruz. Bugün de burada önümüzdeki hafta başlayacak Türkçe kurslarımızın öncesinde hem Türkçe kurslarımızı anlatmak hem de YEE’nin yaptığı faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla bu etkinliği organize ettik" bilgisini verdi. YEE SARAYBOSNA MERKEZİNDE TÜRKÇE KURSU AÇILACAK Yunus Emre Enstitüsünün Saraybosna binasında 12 Şubat 2024 tarihi itibarıyla Türkçe kursu açılacak. Etkinliğe katılan Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Faruk Berat Akçeşme ise, katılımcılara Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından öğrencilere sağlanan Türkiye Bursları hakkında bilgi verdi.

Saraybosna Büyükelçiliğine Türkçe eğitim için destek talebi Haber

Saraybosna Büyükelçiliğine Türkçe eğitim için destek talebi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Türkçe eğitime destek için çalışmalar sürüyor. Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) Bağımsız Temel Eğitim Sendikası (SSOOIO), Saraybosna Kantonu’nda Türkçe dil eğitimi verilmesi ve Türkçe öğretmenlerinin çalışmalarının muhafaza edilmesi için Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinden yardım talebinde bulundu.  TÜRKÇE DERSİ İÇİN GEREKLİ ÖĞRENCİ SAYISI İKİ KATINA ÇIKARILDI  Sendikadan yapılan açıklamada, ülkede Türkçe derslerinin yapılmaması ve Türkçe öğretmenlerinin işini kaybetmesi tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Balkan News'in haberine göre, Sendikanın Saraybosna Kantonu Kurulu Başkanı Saudin Sivro, Saraybosna'daki okullarda devam eden Türkçe derslerinin karşı karşıya kaldığı tehdidi vurguladı. Sivro, Türkçe eğitimiyle ilgili düzenlemelerin yapıldığını ve bu kapsamda seçmeli Türkçe derslerinin gerçekleştirilebilmesi için Türkçe’yi tercih eden minimum öğrenci sayısının 8’den 16’ya çıkardığını ifade etti. Sivro, "Kardeş ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin geride bıraktığımız on yıl boyunca Türkçenin tanıtımı ve Türk lisanının Saraybosna Kantonu’nda öğretimi için milyonlarla ölçülecek miktarlarda kaynak ayırdığı hepimizin malumu. Bu şekilde iki ülke arasındaki dostluk ilişkileri ilerletilmiş ve Türkiye, onlarca Türkçe öğretmeninin mesleki eğitimine de destek sağlamıştır. Tüm bunlar, diğer dersler için 8’den az sayıda öğrenci dahi yeterli iken ve hatta bazı dersler için tek bir öğrencinin tercihi dahi yeterli iken, ikinci yabancı dil (Türkçe) öğrenmeyi tercih eden minimum öğrenci sayısını iki kat (16) artırmayı teklif eden bakanımız Naida Hota-Muminovic tarafından doğrudan imha edilmektedir" açıklamasında bulundu.

Türkçe, Kerkük'te ne zaman resmi statü kazandı? Haber

Türkçe, Kerkük'te ne zaman resmi statü kazandı?

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara Tarihi Türk şehri Kerkük’te Türkçe dilinin resmi organlarda kullanılmasının kararlaştırılmasına yönelik atılan adımlar meyvesini verdi. Kerkük Milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi önceki dönem Başkanı Erşat Salihi’in gönderdiği dilekçeye Kerkük Valiliğinden yanıt geldi. ERŞAT SALİHİ'DEN KERKÜK VALİLİĞİNE DİLEKÇE  Kerkük Valiliği tarafından 18 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan bildiri ile birlikte, tarihten beri Türklerin şehri olan Kerkük’te resmi dairelerdeki yazışmalarda ve dış mekanlara asılan tabelalarda resmi olarak Türkçe’nin kullanılacağı bildirildi. Erşat Salihi, valiliğe gönderdiği dilekçesinde Irak Anayasası'ndaki Arapça ve Kürtçe dillerinin resmi olarak kullanılmasına ilişkin alınan karara dikkat çekerek; Türkçe ve Süryanice’nin de tıpkı diğer diller gibi resmi olarak kullanılmasını talep etti. TÜRKÇE'NİN KERKÜK'TE RESMİLEŞME SERÜVENİ  Kerkük Türkü gazeteci Reşat Salihi, söz konusu bildiriyi ve Türkçe’nin Kerkük’te resmi statü alması sürecini QHA’ya anlattı. Salihi, Kerkük Valiliği tarafından yayımlanan bildiride, yerel dillere daha fazla önem verilmesine dikkat çekildiğini aktardı. Salihi böylelikle tıpkı Arapça ve Kürtçe dillerinin resmi yazışmalar, tabelalar ve eğitim kurumlarında kullanılmasının meşru olduğu gibi Türkçe’nin de devlet daireleri ve trafik levhaları dahil tüm resmi kurumlarda kullanılacağını dile getirdi. TÜRKMEN ÖĞRETMENLER KONGRESİ QHA’nın “Türkçe Kerkük’te ne zaman statü kazandı?” sorusuna Salihi, Irak’ın kuruluşundan 1937 yılına kadar Türkçe’nin Kerkük’teki okullarda eğitim dili olarak kullanıldığı şeklinde yanıt verdi. Salihi, “1958’e kadar Irak Krallığı döneminde Türkçe yasaklanmıştı. Ancak 1960 yılında Türkmen Öğretmenler Kongresi düzenlendi. Bu kongrenin düzenlenmesinin ardından 24 Ocak 1970 tarihinde Irak’taki Türklere kültürel eğitim hakkı verildi. Bu ancak bir iki yıl kadar sürdü. Sonra okullarda Türkçe tekrar yasaklandı. 1995 yılında Erbil’de Türkmen Barış Okulu kuruldu. Bu okulun kurulması ile birlikte okulda Türkiye’de olduğu gibi Latin alfabesiyle Türkçe eğitim verilmeye başladı. 2003 senesinde Saddam Hüseyin hükumeti düştükten sonra Kerkük’te bu eğitimler günümüze kadar devam etti” ifadelerini kullandı.   TÜRKÇE DİLİ IRAK ANAYASASI'NDA RESMİ STATÜ KAZANDI Kerkük'te sosyal ve kültürel mecralarda Türkçe’nin de kullanıldığına dikkat çeken Salihi, “Kerkük’te 2009 yılında Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği tarafından büyük bir protesto düzenlendi. Gösterilerin amacı yol tabelalarındaki dillerin kullanılması idi. Tabelalarda sadece Kürkçe ve Arapça kullanılmaktaydı. Bizim gençler kendi elleriyle tabelalara Türkçeyi yazdılar. Bu olayın ardından Türkçe dili daha yaygın olarak kullanılmaya başladı. Türkçe dili Irak Anayasası'nda resmi statü kazandı” bilgisini verdi.

Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü çıktı Haber

Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü çıktı

Türk Dil Kurumu (TDK) Yayınları tarafından basılan Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü raflardaki yerini aldı. Sözlük, 7 Aralık Kilis Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seher Maşkaraoğlu tarafından hazırlandı. Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü, Türk Dil Kurumunun e-mağazası'nda satışa sunuldu. KIRIM TATAR TÜRKÇESİ SÖZLÜĞÜ ÇIKTI Sözlüğün sunuş kısmında şu ifadeler yer aldı: "Kırım Tatar Türkçesi, Karadeniz-Hazar bölgesi Kıpçak dil alanı içerisinde yer almaktadır. Hem Türk yazı dilleri arasındaki özel konumu hem de sahip olduğu geniş söz varlığı sebebiyle alan uzmanları için önemli bir kaynak durumundadır. Bugün Türkiye’de azımsanmayacak bir Kırım Tatar göçmen grubu vardır. Ülkemizde kalabalık bir kitle oluşturan Kırım Tatar kökenli yurttaşlarımızın yararlanacağı dil öğretim kılavuzları, özgün edebiyat antolojileri ve kapsamlı bir sözlük yoktur. Bu çalışma özellikle bu türden bir katkı oluşturabilmek gayesiyle hazırlanmıştır. Kırım Tatar Türkçesi Sözlüğü’nün esas kaynağını Seyran Useinov’un üç ciltlik Kırım Tatarca-Rusça-Ukraince Lugat adlı eseri oluşturmaktadır. Çalışmada, ilk olarak Useinov’un üç ciltlik sözlüğünden dizilen madde başları bilgisayar ortamına aktarılmış ve Rusça açıklamaları Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra elde edilen açıklamalı sözlük maddelerinin altına metinlerden taranan cümle, kıta, beyit veya mâni türünden örnekler işlenmiştir. İşlenen bu örnek cümlelerin Türkiye Türkçesi karşılıkları da verilmiştir. Böylelikle 27.243 adedi madde başı, 18.937 adedi alt maddeden oluşan toplam 46.180 madde hazırlanmıştır. Sözleri örneklendirmek için 8.910 örnek alıntı kullanılmıştır."

Batı Trakya'da Türkçe ve başörtüsü provokasyonu! Haber

Batı Trakya'da Türkçe ve başörtüsü provokasyonu!

Batı Trakya'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine'de Batı Trakya Türkleri yine bir zorbalıkla karşı karşıya kaldı. Gümülcine Belediyesinde temsil edilen ve aşırı milliyetçi görüşleriyle bilinen "Spartakos” listesi, Gümülcine Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarının kendi arasında konuşmasına ve kadın çalışanların başörtü takmasına karşı çıktı.  SPARTAKOS GÜMÜLCİNE HASTANESİ'NDE TÜRKÇE KONUŞULMASINA KARŞI ÇIKTI Spartakos'un açıklamasında, "Gümülcine Hastanesinde çalışan ve Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Müslüman sağlık personelinin yaptıkları işle ilgili olarak kendi aralarında Türkçe konuşmalarının hastaneyi daha az işlevsel hale getirdiği” gerekçe gösterildi. Açıklamada, Türkiye’den mezun olan doktorların çok az veya hiç Yunanca bilmediği bunun Türkçe bilmeyen çoğunluk üyeleri arasında olumsuz bir ortam yarattığı ileri sürüldü.  Gümülcine Devlet Hastanesinde Hacinestoros yönetimi döneminde, ana dili Türkçe olan sağlık personeline görev sırasında devletin tek resmi dili olan Yunanca konuşmaları yönündeki “tavsiye” anımsatıldı.  KADINLARIN BAŞÖRTÜSÜ, YUNANLARI RAHATSIZ ETTİ! Ayrıca açıklamada, Türk kadın sağlık çalışanlarının başörtüsü takması aşırı milliyetçileri rahatsız etti. Yunan sağlık kurumlarında başörtüsü kullanımının yasak olduğu iddia edilen açıklamada, "Hastane Müdürü bayan Yamustari bunu bilmiyor mu?" sorusuna yer verildi. Spartakos, Yunanistan Ombudsmanının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) dikkat çekerek, başörtüsünün yasaklanmasının dini ayrımcılık olmadığına dair bir kararının olmadığını öne sürdü.

Irak, geri adım attı: Türkmence, Kerkük'te resmi dillere eklendi Haber

Irak, geri adım attı: Türkmence, Kerkük'te resmi dillere eklendi

Irak Bakanlar Kurulu, Kerkük'te devlet dairelerinde sadece Arapça ve Kürtçe kullanılmasını yönünde bir karar alarak, Türk yurdu Kerkük'te skandal bir karar almıştı. Türkçenin Kerkük'te yasaklanmasının ardından gelen tepkiler çığ gibi büyüdü ve Irak yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı. Irak Türklerinin dil ve kültürel haklarını yok sayan Türkçe yasağı kararının, Türkiye'nin imkanlarını seferber ettiği Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin hemen ardından alınması dikkat çekti. IRAK BAŞBAKANI GERİ ADIM ATTI: TÜRKÇE RESMİ YAZIŞMA DİLİ OLDU  Gelen tepkiler üzerine, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bugün akşam saatlerinde bir karar alarak, Kerkük'te Türkmencenin de resmi yazışma dilleri arasına alınmasını istedi. Irak'ın resmi haber ajansı INA'da yayımlanan haberde, Başbakan'ın Kerkük'te Türkmencenin resmi yazışmalarda kullanması üzerine talimat verdiği ifade edildi. ERŞAT SALİHİ, IRAK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ Irak Türkmeni lider, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, olayın üzerine Başbakan ile görüştü. Salihi, "Irak Başbakanı ile görüşmemizde, Türkçe dilinin resmi olarak kullanılması gerektiğini vurguladık. Kendileri de Türkçe dilinin resmi dil olduğunu ve resmi dairelerde kullanılması talimatını vermiş oldular." değerlendirmesini yaptı. Irak Başbakanı ile görüşmemizde, Türkçe dilinin resmi olarak kullanılması gerektiğini vurguladık. Kendileri de Türkçe dilinin resmi dil olduğunu ve resmi dairelerde kullanılması talimatını vermiş oldular. pic.twitter.com/4luu2Zd1Cs — Erşat Salihi - أرشد الصالحي (@Ersatsalihi) March 1, 2023 TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Kerkük’te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirilmesine ilişkin "Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğince Alınan Karar Hakkında" başlıklı yazılı bir açıklama yayımlamış ve alınan karara tepki göstermişti. IRAK TÜRKMEN CEPHESİNDEN SERT TEPKİ Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosu, Irak yönetiminin aldığı skandal karara sert tepki gösterdi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yaptı. Ayrıca, Irak Meclisi Türkmen Grubu, Kerkük’te Türkmencenin yok sayılması kararının anayasaya aykırı olduğu ve bunun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.