SON DAKİKA
Hava Durumu

Cengiz Dağcı vefatının 12. yılında saygıyla anılıyor

Eserleriyle Kırım Tatarlarının vatan hasretini ve mücadelesini geniş kitlelere ulaştıran ünlü Kırım Tatar romancı, yazar Cengiz Dağcı, vefatının yıldönümünde saygı, özlem ve rahmetle anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2023 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cengiz Dağcı vefatının 12. yılında saygıyla anılıyor

"O Topraklar Bizimdi", "Onlar Da İnsandı" , "Korkunç Yıllar" ve daha birçok eseriyle tanınan, ünlü Kırım Tatar romancı Cengiz Dağcı bugün vefatının 12. yıldönümünde saygı, özlem ve rahmetle anılıyor. Ömrü boyunca vatan hasreti çeken Dağcı, 22 Eylül 2011 yılında Londra'da hayata gözlerini yumdu. 

CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Cengiz Dağcı kimdir? - Kitapları, Özgeçmişi, İletişim bilgileri

Eserleriyle vatan Kırım’ı okuyucularına anlatan yazar Cengiz Dağcı 9 Mart 1920’de Yalta’nın Gurzuf kasabasında dünyaya geldi. Kırım Pedagoji Enstitüsü öğrencisiyken İkinci Dünya Savaşı çıktı ve 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak Birleşik Krallık’a sığındı. 1946'da Londra’da Wimbledon yakınlarına yerleşti.

Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra bir daha hiç Kırım’a dönemedi. 22 Eylül 2011 yaşamını yitiren Dağcı’nın naaşı, 2 Ekim 2011’de atalarının mezarlarının bulunduğu Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş köyündeki Müslüman mezarlığına defnedildi. Cengiz Dağcı, Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmıştı. Böylelikle Türkiye’de basılan kitapları sayesinde geniş kitlelere ulaştı.

KIRIM'IN HAYALİYLE YAŞADI

Cengiz Dağcı Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları

O tüm hayatı boyunca gurbette Kırım’ın hayaliyle yaşadı, vatanının nefesini hissetti, romanlarının ve hikayelerinin her satırını; Gurzuf köyüne, gençliğinin en mutlu yıllarını geçirdiği, Akmescit’e adadı. Dağcı’nın tüm eserlerinde vatanına olan sevgisi, Kırım Tatar kimliği, milletine olan bağlılığı ve inancı hissediliyordu. Cengiz Dağcı’nın Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağladığı ve önemli eserleri arasında “Yoldaşlar”, “Anneme mektuplar”, “Onlar da insandı”, “Badem Dalına Asılı Bebekler”, “Yurdunu Kaybeden Adam”, “Korkunç Yıllar” adlı eserler yer alıyor. Yazdıkları belgesellere, (Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Türkler, 2005), çeşitli film (Kırımlı, 2014) ve dizi uyarlamalarına (Yurdumda Ölmek İstiyorum-“Onlar da insandı” uyarlaması-1993) konu oldu.

köşe yazısı | CENGİZ DAĞCI

Dağcı’nın ünlü “Korkunç Yıllar” eserindeki şu satırlar, Türk dünyası ve Kırım’a olan inancını ve gerçek bir vatanperver olduğunu gösteriyordu:

“Bahçesaray’dan Kaşgar’a varana kadar binlerce minaremiz göklere uzanıyor. Bize Tatar diyorlar, Türkmen diyorlar, Kazak diyorlar, Özbek diyorlar, Azeri diyorlar, Karakalpak, Uygur, Kabardin, Başkurt, Kırgız diyorlar. Bunlar hep yalan! Deniz parçalanamaz, biz Türk’üz!. . Bunu senin kalbinin bildiği gibi, her Başkurt, her Kırgız, her Kazak’ın, Kırgız’ın da kalbi bilir. Kalbinin hisleriyle hareket et. Dünyanın boş hırslarına kapılma…"

 Milyonlarca Kırım Tatarının anavatanları Kırım’a duyduğu özlemi, eserleriyle dile getirerek hafızalara kazınan ünlü Kırım Tatarı yazar Cengiz Dağcı’yı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz…

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.